Haberde Bursa

Turgay Erdem’den flaş kaçakla mücadele çağrısı!

27.07.2020
385

Bursa Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, mevcut mevzuat ve bürokrasinin yerel yönetimlerin kaçak yapılaşma ile mücadelesini yavaşlattığını belirterek, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin de içinde yer alacağı yeni bir birim kurulmasını, bu birim tarafından tespit edilecek kaçak yapıların zaman kaybetmeksizin yıkılmasını ve kaçak bina yapılan arazinin Hazine’ye irat kaydedilmesini önerdi. “İHA alacaktı Büyükşehir Belediye Başkanı, havadan tespit edecekti. Onu da bekliyoruz.” diyerek kaçak yapıyla mücadele konusunda Büyükşehir’e göndermede bulunan Erdem, Yunuseli Havaalanı’nın akıbeti, pandemi süreci ve Bursaspor’un kurtuluş reçetesi ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

enBursa.com yönetici ve yazarlarını makamında konuk eden Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, kaçak yapılaşmayla topyekün mücadele mesajı verdi.

Mevcut yasalar ve bürokrasinin mücadeleyi sekteye uğrattığını savunan Erdem, şöyle konuştu:

“YASALAR KAÇAK YAPILAŞMA İLE MÜCADELEYE MÜSAİT DEĞİL”

“Yerel yöneticilerin en büyük sorunlarından biri kaçak yapılaşma. Mücadele edemiyoruz. Yasalar buna çok fazla müsait değil. Yani benim bir kaçak yapıyı gördüğüm zaman gidip orada zabıtla falan uğraşmama gerek yok. Ben makinayla gidip hemen onu yıkmalıyım. Böyle bir yetkim yok. Önce tespit edeceğim, sonra tebligat yapacağım. Encümene yazacağım. Encümenden bir hafta sonra karar çıkacak. Bir hafta sonra da cezası çıkacak. Cezasını göndereceğiz, bu arada insanlar bitirmiş ve içine girmiş oluyorlar. Ondan sonra yıkım kararı çıkıyor. Emniyete yazı yazıyoruz. İki ay sonra emniyetten gün alıyorum. O bölgede bir yıkım yapıyorum. Üç tanesini yıkarken bir bakıyorum yanına 30 tane yapılmış.”

Erdem, Nilüfer’de özellikle tarım alanlarının hedef alınmasına dikkat çekerken, kaçak yapı yapılan arazinin Hazine’ye geçmesini önerdi ve ekledi:

“KAÇAK YAPI YAPILAN ARSA MALİYE’YE İRAT KAYDEDİLMELİ”

“En radikal karar şu: ‘Kaçak yapı yapanın arsası maliyeye irat olarak kaydedilir’. Malımıza çok değer veren bir toplumuz. Bunun mücadelesini başka şekilde veremeyiz. Özellikle bu karantinadan sonra gidin bakın. Benim ekiplerim yetişemiyorlar. Her yere bir şey kondurmaya çalışıyorlar. Tarım alanında fabrika yapmaya çalışıyorlar. Tabii İmar Barışı’nın getirdiği olumsuzluklarla insanlar kendilerini haklı görüyorlar. Bakın Yaylacık’ta 3 tanesini yıktık, şu anda 30 tanesi şu anda fabrika olarak faaliyette. Yarın öbür gün oraya OSB kurarlar ben size söyleyeyim. Bende 9 tane OSB var ve her biri biraz daha büyümek istiyor. Daha tek çivi çakmayan bölgeler alan yetmiyor diyor. Artık benim aklım almıyor. Biz tarım yılı ilan ediyoruz. Teşvik ediyoruz ama olmuyor.”

Erdem, kaçak yapılaşma ile mücadele konusunda yeni bir birim kurulmasını önerdi ve şunları söyledi:

“YENİ BİR KAÇAKLA MÜCADELE EKİBİ KURULMALI”

“Radikal kanun değişiklikleri yapmak gerekiyor. Topyekûn bir mücadele yapacaksak bir ekip kursunlar. Çevre Şehircilik Müdürlüğü, Büyükşehir ve ilçe belediyesi. Ben bütün ekiplerimi seferber edebilirim. Gördükleri yerde yıksınlar. Yapı polisi mi dersiniz zabıtası mı dersiniz ne derseniz deyin. Aynı araç içinde girsinler tespitlerini yapsınlar, ertesi gün bir araç gidip yıksın. Vali yanına polis ekibi koyar hiç kimse yaklaşamaz. Ama ben zabıtamla bile gitsem bana müdahale ediyorlar. Ortak bir ekip oluşturarak ancak böyle mücadele edebiliriz. İHA alacaktı Büyükşehir Belediye Başkanı, havadan tespit edecekti. Onu da bekliyoruz.”

Eski Eker Park’ın bulunduğu alanla ilgili bilgi veren Erdem’in “O binayı orada yapacağım, hiç kimse engel olamayacak” sözleri dikkat çekti. Erdem, şöyle konuştu:

“O BİNAYI ORAYA YAPACAĞIM”

“Biliyorsunuz daha önce 15 yıldır orada bir binamız var. Metrekare yapı kayıt belgesi var. Şu anda geçerliliğini sürdüren bir binamız vardı bizim. İhalenin yapıldığı projenin de imzası benim tarafımdan ruhsatı verildi. Bina da 350 metrekareyi kapsıyor aslında 554 değil. Ama Büyükşehir Belediyesi, neden yapı kayıt belgesinin üzerinde 554 yazdığı için tespit etmiş. Ancak projenin 554 ile ilgisi yok. Asıl olan projedir zaten ruhsat değildir. Ruhsatı revize edecektik sadece. 554’ü 350 yapacaktık. Ama o binayı orada yapacağım. Buna bundan sonra hiç kimse engel olamayacak. O bina oraya konulacak. Büyükşehir Belediyesi de gelip yıkacaksa benim yaptığım binayı gelsin yıksın. O kadar da kolay değil. Yapı kayıt belgesinin şu anda geçerliliği hala var. İsterseler yapı kayıt belgesini iptal etsinler edebiliyorlarsa…”

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Büyükşehir Belediyesi tarafından imara açılacağı iddialarıyla gündeme gelen Yunuseli Havaalanı ile ilgili net mesajlar verdi. “Yunuseli kırmızı çizgimizdir” diyen Erdem, şöyle devam etti:

“YUNUSELİ HAVAALANI KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR”

“Yunuseli bizim kırmızı çizgimizdir. Orası yeşil alan. Tarihe geçmek istiyorsanız orayı rekreasyon doğal bir yaşam alanı yaparsınız. Nasıl Reşat Oyal zamanında yaptıysa. Bakın şimdi herkes rahmetle anıyor. İşte size Yunuseli. Tarihe geçmek için bir fırsat. Kentin nefes alacağı bir alan yapın. Londra’ya gittiğinizde kocaman kocaman parklar var. Bu adamların aklı fikri yok mu? Kocaman kocaman binalar yapamazlar mı? Hayır. Yeşil alanları koruyorlar.”

Bazı eski ve yeni meclis üyeleri ve bürokratların özellikle kentsel dönüşümde emsal artışları ile ilgili dosya takipçiliği yaptığı iddialarına cevap veren Erdem, şöyle konuştu:

“BİZİ BÖLMEYE ÇALIŞAN BİRİLERİ VAR ETRAFIMIZDA”

“Bunlarla ilgili seçimden sonra da spekülasyonlar yapıldı. İşte birileri istemedi. Bu arkadaşlarla yollarını ayır dediler falan. Sonuçta her biri de güvendiğimiz arkadaşlar. Bu arkadaşlarımızın ne imarla ne de başka alanlarla bir ilgisi olabilir. Bunlar seçimden sonra gruplaşmalar içinde adları geçen arkadaşlar. Turgay’ın etrafında bu kişiler olmasın düşüncesini yayan kişilerden geliyor. Öyle bir şey olsa o arkadaşlarla yolları derhal ayırırım. Böyle bir şey olması mümkün değil. Gülerek geçmek istiyorum. Bizi şu anda bölmeye parçalamaya çalışan birileri var etrafımızda ama biz önümüze bakıyoruz. Sadece üzülüyorum.”

Nilüfer Belediyesi kadın Voleybol Takımı’nda 16 kişinin koronavirüs test sonuçlarının pozitif çıktığını ve kulübün tamamen karantinaya alındığını hatırlatan Erdem, Kurban Bayramı ile ilgili şu uyarılarda bulundu:

KADIN VOLEYBOL TAKIMINDA ŞOK! 16 KİŞİ POZİTİF ÇIKTI

“Salgın hepimizin dengesini bozdu. Nasıl hizmet edeceğimizi de şaşırıyoruz. Bu bayramlarda mutlaka birbirimizden uzak durmamız lazım. Pandemi bugünlerde arttı. Biz bu kadar korunarak iş yapmaya çalışıyoruz ama benim 16 personelim şu anda spor kulübünü olduğu gibi kapattım. Tamamen karantinaya aldım. Bütün sporcularım pozitif çıktı. Kız voleybol takımında antrenörlerle birlikte 16 kişi pozitif çıktı. Çok sıkı önlemler almamız lazım. Kesim noktaları belirlendi. Randevu sistemi ile çalışıyoruz. Yarım saat arayla sıra numarası alarak vatandaş gelecek. Biz orada sağlıklı bir şekilde insanların ibadetlerini yapmalarını sağlamaya çalışacağız. Bir araya gelmemeye mümkünse özen gösterelim.”

Bursaspor’un Süper Lig’e yükselememesi nedeniyle üzüntüsünü dile getiren Erdem, kulübün tüm borçlarını ödeyebileceği önerisi için hazır olduklarını ve bekledikleriçni söyledi. Mevcut borç yükü ile Bursaspor’u yukarıya taşımanın mümkün olmadığını belirten Erdem kurtuluş reçetesi ile ilgili şunları söyledi:

ERDEM’DEN BURSASPOR’A KURTULUŞ REÇETESİ

“Bursaspor’a bu dönemde de elimizden geldiğince yardım etmeye çalıştık. Küme düştü yine gidip locamızı aldık. Gerekli yardımları yaptık. Basketbol takımı ile ilgili çalışmaları da beraber yürütmeye çalışıyoruz. Hatta öneriler sundum 400 milyon gibi bir borcu vardı o zaman. Özlüce’deki alanı yapalım. Bizim de Hazine’ye vereceğimiz alanlar var, 100 dönüm gibi Alaattinbey’in hemen yan tarafında. Gelin buraları takas edelim. Bursaspor tesislerinin olduğu yerde belki sırf Bursaspor için bütün kentli olarak Valiliği, Büyükşehir’i, tüm meclis üyeleri olarak bir çalışma içerisine gireriz. Hadi bir defa borçlarını sıfırlayalım. Beyaz sayfa açalım. Başka şekilde Bursaspor’u buradan çıkartmamız mümkün değil. Bekliyoruz. Biz her zaman açığız.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>