Haberde Bursa

Susuz Bırakılan Köylü BUSKİ İle Mahkemelik Oldu

06.08.2020
497

Yenişehir’e bağlı Marmaracık köyünün taşınmasının ardından 2 bin yıllık geçmişi olan eski yerleşim yeri Yukarı-Eski Marmaracık’ta ikamet eden 220 vatandaşın su, elektrik ve yol problemi çözüm bekliyor. Miladı 350 yıla dayanan ve köyün tek su kaynağı olan köy çeşmesi BUSKİ tarafından arefe günü kesilmişti. Köylüler BUSKİ ile adliyelik oldu.

Bursa'da susuz köylüler BUSKİ ile adliyelik oldu!

Yeni sakinlerin 20 yıldır çözüme ulaştıramadığı alt yapı sorunu TBMM ve Büyükşehir Belediye Meclisi’inde gündeme getirilmişti. Arife Gecesi saat 22,00’de kendilerini BUSKİ görevlileri olarak tanıtan kişilerin kurumun abonesi olmayan köy çeşmesinin suyunu kökünden kesmesi tepki çekmişti.

“Hukuk Mücadelemiz Sürecek!”

Kurban Bayramı’nda yaşanan durum adliyelik oldu. Eski köy sakinleri BUSKİ görevlilerinden savcılık makamına başvurarak şikayetçi oldu.

Eski yerleşim birimi sakinlerinden olan Özgen Evran; “Arife günü gecesi gelip kestiler, sonra biz jandarmaya haber verince kesen şahıslar jandarma ile birlikte gelip suyu açtı. Bayramın 3’cü günü saat 21,00’de başlarında Yenişehir BUSKİ Müdürü olduğunu iddia eden kişi ile gelerek çeşmeyi bir damla bırakmayacak şekilde keserek gittiler. Jandarmaya yine bildirdik. Resmi şikayet olmadan müdahale edemeyeceklerini söylediler. Cami yanında bulunan bu çeşme hayrat çeşmesi. Suyun büyük kısmı 2,6 kilometre aşağıda bulunan yol boyundaki Marmaracık köyüne gidiyor. İnin bakın aşağıdaki köye, giden su kanalizasyon ile birleşiyor. Burada yaşamayak için mücadele eden sakinler devletine 30 yıl çalışmış devlet memur emeklisi. 20 bin ağaç, kanatlı, küçükbaş, büyükbaş, doğa canlıları ile bin hayvanın tek su kaynağı belediye kurumu vasıtası ile susuz kaldı. Biz insanız gideriz bidonlar ile Cumalıkızık’a ihtiyaç kadar suyu temin ederiz. Diğer canlılar ne yapacak? Fidanın ayaklanacak bir durumumu var? Yapılarımız devletin yasal olarak kabul ettiği tüm evrakları almış olup yapı kayıt belgelerine sahip. Köy içinde bir camimiz var, içinde namaz kıldıracak imam yada müezzinimiz yok. Bir kaç kişinin egosu yüzünden yıllardır mağduruz. Suyun kesilmesi ile birlikte CHP, İYİ, MHP, BBP, DSP, DP, SP, GP İl ve İlçe teşkilatlarından yöneticileri, belediye meclis üyeleri, STK Yöneticileri arayarak geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Kendilerine teşekkür ediyorum.” dedi.

“405 hane 11 gündür susuz”

Marmaracık Muhtarı Mitat Arı; “Olayı ben basına yansıyınca öğrendim. Marmaracık yasal olarak Bursa-Yenişehir Karayolu üzerinde konumludur. Yukarı yada Eski Marmaracık olarak adlandırılan bir yer yoktur. Marmaracık tekdir. 1975’li yıllarda köy topyekün karayoluna komşu oldu. Yaklaşık 11 gündür benim sorumlu olduğum bölgede 405 hane susuz. Sular akmıyor. Gün içinde bazen geliyor, bazen kesiliyor ve su yetersiz. Marmaracıklılar su yüzünden kurbanlarını dahi farklı yerlerde kesmek zorunda kaldı. Ben şehir dışındayım. Yenişehir’de bulunduğun süre içinde resmi makamlar ile su sorununun çözümü için görüşmelerde bulundum. Şuana kadar kendi bölgemde dahi yüzümüzü güldürecek bir sonuç alamadım.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>