Haberde Bursa

Suat Sancar’a Kraliçeden mektup var

22.07.2022
1.304

Üzerinde Buckingham Sarayı’nın mührü ve kraliçenin nedimesinin orjinal imzası bulunan mektubun kraliyetin özel postacısı tarafından eline ulaştırıldığını söyleyen Sancar, bunun 25 yıllık kariyerindeki en gurur verici olay ve Türk müziği için de güzel bir gelişme olduğunu söyledi. 22 Temmuz 2022 Cuma 15:06 İlgili Galeriye Git Kraliçe 2. Elizabeth’in tahta çıkışının 70’inci yılı  (Platinyum Yılı) dolayısıyla kutlama mektubuyla birlikte kendi bestelerinden oluşan albümünü postalayan Türk müziği sanatçısı Suat Sancar’a  Kraliçe’den yanıt geldi. Londra’daki Buckingham Sarayına veda eden İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’e son hediye ve duygu dolu mektup, 16 yıldır Londra’da yaşayan ve Londra Türk Sanat Müziği Korosu’nu yöneten Türk müziği sanatçısı Suat Sancar tarafından gönderildi.

Türk müziği sanatçısı Suat Sancar’a Kraliçe’nin ağzından nedimesi tarafından kaleme alınan mektupta, hediyenin kendilerini çok duygulandırdığı ve sanatçıya teşekkürlerini ilettiği ifadeleri yer aldı. Kraliçenin tahta çıkışının 70’inci yıldönümünü kutlamak ve Türk müziğini Kraliçe’nin tanımasını sağlamak amacıyla böyle bir mektup gönderdiğini söyleyen Sancar, kendi bestelerinden oluşan son albümüyle birlikte, mektuba, Türkçe şarkılarının İngilizce tercümelerini de eklediğini aktardı. TAM 10 yıl önce bu zamanlar, Kraliçe II. Elizabeth tarafından taltif ve teşekkür mektupları ile onurlandırılan bestekâr, ses sanatçısı ve koro şefi Suat Sancar mektubun içeriğinde II. Elizabeth’in sağlık durumunu sordu ve tahta çıkışının 70. yılını (Platinyum Yılını) tebrik etti. Türk müziği sanatçısı Suat Sancar, İngiltere Kraliçesi Majesteleri Sayın II. ELİZABETH Tarafından; kendilerine göndermiş olduğum son mektubuma cevap mektupları geldi Majestelerinin tahta çıkışlarının 70. “Platinum Jübilelerine özel tebriklerimi ifade etmiştim, bununla birlikte ayrıca bu yılın; UNESCO tarafından belirlenen dünyada YUNUS EMRE Yılı olduğunu da değinerek, içerisinde Yunus Emre’nin de vurgulandığı Pir-i Türkistan Hocalar Hocası AHMET YESEVİ üzerine yazdığım sözü ve bestesi bana ait eserimi de Majesteleri II. ELİZABETH’ e hediye olarak göndermiştim. Bu iki büyüğümüz AHMET YESEVİ ve YUNUS EMRE ‘nin Allah Aşkı ile eserlerini yazdıklarını onların hayat düsturlarının Majesteleri II. ELİZABETH ‘e de ilham vermesi ve manevi hissiyatlarına tesir etmesini dilediğimi de belirtmiştim.

Majesteleri de cevaben nazik mektuplarında hediyemin ve mektubumun kendilerini etkilediğini belirterek; özel kart üzerinde; nazik kutlama mesajım ve düşüncem için özel teşekkürlerini ifade ettiler. Ben de bir kez daha Majesteleri Sayın Kraliçe II. ELİZABETH ‘e nezaketlerinden dolayı içten teşekkürlerimi, saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Üzerinde Buckingham Sarayı’nın mührü ve kraliçenin nedimesinin orjinal imzası bulunan mektubun kraliyetin özel postacısı tarafından eline ulaştırıldığını söyleyen Sancar, bunun 25 yıllık kariyerindeki en gurur verici olay ve Türk müziği için de güzel bir gelişme olduğunu söyledi. Sancar şöyle dedi: “Kraliçe’nin mektubu aldıklarından dolayı çok memnun olduklarını, çok keyifli dakikalar geçirdiklerini ve çok duygulandıklarını ifade ederek teşekkürlerini iletmişler. Bu, 30 yıllık sanat hayatımda aldığım en büyük gurur ve onurdur. Türk müziğimiz açısından da önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum.” Bu mektuba cevaben Sancar, Kraliçe’nin eğer arzu ederlerse kendilerine Türk sanat müziğinin önemli eşelerini içeren bir dinleti sunabileceğini belirtti. Sancar, Kraliçe’den gelen mektubu ilk olarak  Turkish Press News ile  paylaştığını ve bununla ilgili Kültür Bakanlığı ile görüşme talep ettiğini belirtip önümüzdeki günlerde konuyu yetkili mercilere de iletmek istediğini söyledi. YUNUS EMRE YILI Sancar’ın “Sayın Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth’e” diye başlayan mektubu şöyle: “Sizi bir kez daha saygı, sevgi ve iyi dileklerimle selamlıyorum. Öncelikle umarım sağlığınız yerindedir. Tam on yıl önce; tahta çıkışlarınızın 60. yılı münasebetiyle kutladığınız Diamond Jubilee zamanından itibaren sizinle mektuplaşmamız başlamıştı. İngiltere’de yaptığım sanatsal faaliyetlerime, Uluslararası Türk Radyo ve Televizyon Kanalı (TRT Müzik) belgesel programı müzik direktörlüğü zamanında İngiliz ve Türk kültürlerine ortak katkılarıma, şahsınıza imzalı yolladığım bestelerimden oluşan iki müzik albümüme, Londra’daki koro faaliyetlerime, sizden cevaben aldığım, beğenilerinizi sunduğunuz takdir ve taltif mektuplarınızı sanat hayatımda en değerli vesikalar arasında saklamaktayım. Bu yıl ise; tahta çıkışınızın tam 70. yılı, platinyum yılınızı da en içten dileklerimle tebrik ediyor, size sağlık diliyorum. Bu yıl aynı zamanda 2021-2022 dünyada UNESCO’nun belirlediği büyük Türk şair, düşünür, filizof Yunus Emre yılı olarak kutlanmaktadır.

ÖZEL HEDİYE HAZIRLADI

Yunus Emre; Anadolu’ya ortaçağ döneminde gelen, birçok alimin olduğu gibi, Piri Türkistan hocaların hocası Hoca Ahmet Yesevi’ nin talebelerindendir. Her iki alim de Allah’a olan bağlılığı ile tanınır ve bu aşk ile şiirlerini yazmışlardır. Bu vesile ile; ben de, naçizane olarak sizin tahta çıkışınızın 70. yılına özel bir hediye hazırladım. Hem Yunus Emre’yi hem de onu yetiştiren hocaların hocası büyük alim Hoca Ahmet Yesevi’yi anmak ve bu alimlerin hayat düsturu ve manevi hissiyatlarının, size de ilham ve güç vermesi, maneviyatınıza tesir etmesini temenni ederek yine UNESCO’ nun 2016 Hoca Ahmet Yesevi yılına özel bestelemiş olduğum, sözü ve müziği bana ait eserimi şahsınıza yolluyorum. Bir kez daha 70. platinyum yılınızı kutlar; sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam dilerim. En içten saygı, sevgi ve muhabbetlerimle.”

SUAT SANCAR KİMDİR?

2004 yılında Londra’ya yerleşen sanatçı Ege Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ndan mezun oldu. Zeki Müren’in sözlerini yazdığı son eseri Elveda’yı besteleyerek eserin telif haklarını Türk Eğitim ve Mehmetçik Vakfı’na bağışlayan Sancar, 2006 yılında Britanya Müzesi’nde dünya barışı için solo ;konser verdi. 2007 yılında İngiltere’nin ünlü caz müzisyenleriyle Türk müziğini buluşturan sanatçı, 2008 ve 2009 yıllarında Oxford’da düzenlenen Müslüman Devletler Müzik Festivali’nde Türkiye’yi temsil etti. Türk müziğinin İngiltere ve yurtdışında tanıtılmasında büyük katkıları olan Sancar, halen müzik çalışmalarına Londra’da devam ediyor.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>