Haberde Bursa

“Salgın Sürecinde Büyükşehir’den Farkındalık Beklerken Hayal Kırıklığına Uğradık!”

16.06.2020
722

Demokratlardan sosyal mesafeli basın buluşması. DP Bursa İl Başkanlığı; ‘Pandemi İle Etkin Mücadele ve Belediyelerin 1’ci Yılı’ ile ilgili olarak il binasında basınla buluştu. DP Bursa İl Başkanı Çağrı Kaplan, Osmangazi İlçe Başkanı Ersin Aktaş, Nilüfer İlçe Başkanı Mehmet Akgün, il ve ilçe yöneticilerinin katıldığı toplantıda Bursa masaya yatırıldı. Başkan Kaplan; “Yaklaşık üç ay süren, hepimiz için zorlu geçen, izolasyon döneminden ardından, İl Hıfzısıhha Kurulu kurallarına uygun olarak, mesafelide olsa, sınırlı sayıda da olsa, bir araya gelebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bizlerde Demokrat Parti Bursa Teşkilatı olarak İl Binamızı; tekrar, düzenli ve devamlı olarak vatandaşımıza açtığımız bu günü bir basın toplantısıyla değerlendirmeyi uygun gördük. Sizlerde teşrif ettiniz. Teşekkür ediyorum. Öncelikle Genel Başkanımız Afyonkarahisar Milletvekili sayın Gültekin Uysal ın tüm Bursalılara selamlarını iletmek istiyorum. Ayrıca 17 Haziran tarihi 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel in ölüm yıl dönümüdür. Saygıyla ve rahmetle anıyoruz. Yüce Allah tan liderimizin mekanının cennet olmasını diliyoruz.” Dedi.

“İzolasyon Bitti, Salgın Bitmedi!”

Kaplan; “Salgın başladığından bugüne kadar, bütün dünya gibi ülkemizde, bütün ülkemiz gibi Bursa’mızda çok zor bir dönem geçirmiş ve geçirmeye de devam etmektedir. Toplum olarak bu salgından çok zarar gördük. Ancak bütün kötü etkilerin içerisinde tabi ki en üzücü olanı yitirdiğimiz canlarımızdır. Her bir can kaybı başka bir kayıp, başka bir travma, başka bir dram ve bambaşka bir üzüntü sebebidir. Bu toplantı vesilesiyle bugüne kadar vefat eden tüm vatandaşlarımıza Allah tan rahmet, ailelerine, sevenlerine ve tüm milletimize başsağlığı dilerim. Virüse yakalanıp tedavisi tamamlanmış veya tedavisi halen devam eden tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sizler aracılığıyla iletmek istiyoruz. Ancak önemli bir hususu burada tekrar ve tekrar vurgulamak gerektiğini düşünüyorum. Bursalılar için izolasyon süreci bitmiştir ama salgın ve hastalık henüz bitmemiştir. Bu musübet, bu virüs tüm hızıyla yayılmaya ve canlar yakmaya devam etmektedir. Bu hastalığın tehlikesini anlamamız için illaki canımızdan olmamız veyahut illaki ocağımıza, Allah korusun, ateş düşmesi gerekmez. Ayrıca kendi tedbirsizliğimiz yüzünden bir başkasının canının yanmasına sebep olmamızın da vebalini taşımanın, bir insan için hayatında katlanmak zorunda kalacağı en büyük yük olacağını unutmamamız gerekir. Bütün vatandaşlarımızdan doğru maske kullanımı, sosyal mesafe ve el temizliği konularında daha fazla dikkat ve özen göstermelerini istirham ediyoruz.” Dedi.

“Siyasiler Davranışlarına Dikkat Etmeli”

Kaplan; “Birbirimizden uzak kaldığımız, ev dışında daha az bulunmamız, mesleki veya siyasi faaliyetlerimizin biraz daha kısıtlı olmak zorunda kalmış olması hasebiyle görsel ve yazılı basını ve de sosyal medyayı daha yoğun takip edebilme imkanı bulduk. Toplantımızın bu bölümünde gördüğümüz, takip ettiğimiz ve üzüldüğümüz bazı hususları sizlerle değerlendirmek istiyoruz. 9. Cumhurbaşkanımız rahmetli Süleyman Demirel in deyişiyle, siyaset, halk ile devlet arasındaki bağdır. Dolayısıyla da siyasetçiler, bu bağı tesis eden kişilerdir. Siyasetçilerin halka önderlik etmesi ve iyi örnek olması gerekir. İktidarıyla muhalefetiyle birçok Bursa siyasilerinin örnek olmayı bırakın, birçoğunun kurallara bizatihi kendilerinin uymadığını gördük. Birçok maskesiz ve sosyal mesafe kurallarına uymayan hareketler yapılmış olup, daha da kötüsü bu yanlış davranışlar fotoğraflanmak suretiyle basın aracılığıyla vatandaşımıza kötü örnek olacak şekilde sergilenmiştir. Maskesiz, mesafesiz esnaf ziyaretleri, maskesiz mesafesiz protesto toplantıları. Ancak mikrofon tutulunca lütfen herkes kurallara uysun mesajları. Kendi uymadığımız kurallara, vatandaşların uyum göstermesini beklemek ve talep etmek, toplum nezdinde karşılık bulmayacağı gibi takdir edersiniz samimiyetimizin de sorgulanmasına sebep olacaktır. Bu hususa, sorumlu makamlarda bulunan herkesin en azami ölçekte dikkat göstermesini talep ve temenni ediyoruz.” Dedi.

“Maske ve Dezenfektanın Yeterli Miktarda Dağıtımı Sağlanmalıdır”

Kaplan; “Şimdi de müsaadenizle geride bıraktığımız yaklaşık üç aylık, insanımızı, fiziksel sağlık, psikolojik ve ekonomik olarak yoran, üzen ve belki de çıkmazlara sokan bu zorlu süreçte Bursa Büyükşehir Belediyesinin performansını değerlendirmek, eksik veya hiç yapılmayan ama gerekli olan bazı uygulamaların, salgının halen daha devam ettiği ve de bir süre daha devam edeceğinin belli olması sebebiyle hayata geçirilmesi açısından gerekli uyarı ve taleplerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Kanımızca Büyükşehir Belediyesinin içinde bulunduğumuz bu durumda iki öncelikli görevi bulunmaktadır. Birincisi vatandaşımıza, özellikle, kurallara uyabilmesi için çeşitli yardım ve desteklerde bulunması, ikincisi de kurallara vatandaşlarımızın uyumunu denetlemesidir. Maalesef şu ana kadar geçen süre zarfında hem destek hem de denetim konularında eksiklikler bulunmaktadır. Özellikle toplu taşımada yaşanan sıkıntılar vatandaşlarımız tarafından sıklıkla dile getirilmektedir. Bursa’mız, ülkemizin dördüncü büyük şehridir. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizin de bu büyüklükle orantılı olarak yeterli imkanları mevcuttur. Raylı sistem istasyonlarındaki dezenfektan kutularının zaman zaman boş kalabildiği ifade edilmektedir. Daha da üzücü olan zaman zaman maske takılmadan ya da koruyucu özelliğini ve temizliğini yitirmiş maske kullanımıyla raylı sistemde tehlikeli durumlar yaratılabiliyor olunmasıdır. Bu konuda yapılabilecekler son derece basit ve uygulamaları son derece kolaydır. Dezenfektan kutularının doluluk durumu daha sık kontrol edilmeli ve bitmiş kutular yenileriyle sık sık değiştirilmelidir. Vatandaşlarımızın, özellikle de hayatını idame ettirebilmek amacıyla bütün gün çalışan vatandaşlarımızın, gün içerisinde fazladan maske ihtiyacı oluşabilmektedir. Bu sebeple raylı sistem istasyonlarında, en azından gün içerisinde maskesini yoğun kullanımdan dolayı çöpe atmış ve yeni maske ihtiyacı doğmuş olanlara ücretsiz olarak maske dağıtılmalıdır.” Dedi.

“Büyükşehir’in Yeterli İmkan ve Personeli Varken….”

Kaplan; “Diğer bir husus doğru maske kullanımının ve sosyal mesafenin korunduğunun denetimidir. Maalesef özellikle raylı sistemde bu bir iki acil sorunun çözümü ve denetimiyle ilgili Büyükşehir Belediyesinin yeterli maddi imkan ve yeterli personel sayısı bulunmaktadır. Unutulmamalıdır ki şu an bu çapta tüm dünyayı etkileyen bir salgını daha önce yaşamış görmüş, halen hayatta olan kimse yoktur. Profesörlerin bile salgınla ilgili bazı konularda tereddüte düştüğüne zaman zaman şahit oluyoruz. Dolayısıyla bu badireyi ancak dayanışma içerisinde hep beraber atlatabiliriz. Bu noktada daha önce de hem Büyükşehir Belediye Başkanının kendisine, hem de önceki basın toplantılarımızda kamuoyuna ifade ettiğimiz bir hususu tekrar dile getirmek istiyoruz. Bazı illerde hayata geçirilen ve fayda sağlanan bir uygulamayı bizlerde Bursa da denemeliyiz. Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Alinur Aktaş bu konuda öncülük etmelidir. Kapsamını kendisinin belirleyeceği, diğer siyasi partilerin birer temsilcilerinden oluşan bir heyetle her ay bir toplantı yapmasının hem Bursa mıza hem de Bursalılara fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Kapsam olarak istenirse  Bursa da temsilcisi olan siyasi partiler veya TBMM de temsil edilen siyasi partiler veyahutta Belediye Meclisinde temsil edilen siyasi partiler belirlenebilir. Kapsam dar tutulsa bile belirli bir istişare ortamı bu şekilde sağlanmış olacaktır. Ve sonuçta sağlanacak olan fayda tüm Bursalılara ait olacaktır.” Dedi.

“İpek Böceği Neden Hala Çalıştırılmıyor?”

Kaplan; “İnşallah salgınla mücadeleyi de hep beraber millet olarak vereceğiz ve başaracağız. Hem umutlu hem de tedbirli olacağız ama sonunda mutlaka atlatacağız. Salgın sebebiyle günlük gündemden düşmüş ancak şehrimiz açısından elzem olan bazı konuları tekrar hatırlatmak ve Bursa da birçok eserde imzası bulunan Demokrat Partililer olarak görüşlerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Öncelikle; Kent Meydanı-Darmstad-Stadyum-Altıparmak-Atatürk ve İnönü Caddeleri-Uluyol şeklinde ring olarak hizmet veren İpek Böceği olarak adlandırılan Tramvay ın faaliyeti neden durdurulmuştur. Durdurulma sebebi maddi kaygılar mıdır? Teknik bir problem midir? Veya başka bir sebep mi vardır? Bu konuyla ilgili vatandaşlarımız net bir cevap beklemektedirler. Bir diğer husus, daha öncede başka vesilelerle ifade ettiğimiz İstanbul yolunu adeta Berlin Duvarı gibi ikiye ayıran T2 hattı inşaatıdır. Bilindiği üzere T2 hattının inşaatı bir süre önce durdurulmuştu. Merak ettiğimiz konu ise inşaat bir daha devam etmemek üzere mi durdurulmuştur? Başka bir ifadeyle T2 hattından vaz mı geçilmiştir? Eğer inşaat tamamlanacaksa ne kadar sürecektir? İstanbul yolu üzerindeki, özellikle esnaf vatandaşlarımız mağduriyet yaşamaktadırlar. En azından bilgi sahibi olmak gibi bir hakları olduğunu düşünmekteyiz. Şehreküstü nde yapılan yeni bina inşaatıyla ilgili de bazı hususları ifade etmek istiyoruz. Müftülüğümüzün, Diyanet İşleri Başkanlığının, malumunuz İstanbul Yolu Yakın Çevreyolu Mevkiinde yeni bir hizmet binası yapılmıştır. Yeni yapılan binanın vatandaşımıza hizmet anlamında yeterli olacağı kanaatindeydik. Şehreküstü nde tekrar yeni bir bina inşaatı yerine o alanın meydana katılmasının daha uygun ve vatandaşımız açısından daya faydalı olacağını düşünüyorduk. Kanımızca Bursa ya daha hayırlı bir hizmet yaratma anlamında bir fırsat bu şekilde elden kaçırılmış olmuştur.” Dedi.

“Bireysel Bazda Çalışmalar Ağır İlerliyor”

Kaplan; “Bir diğer husus 394.000 m2 lik alanıyla dünyada eşsiz Kültürpark’ın yanına eski stadyumun yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapımı tamamlanan ve hizmete sunulan Millet Bahçesidir. Millet Bahçesinin Bursa ya ve Bursalılara hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Tabi ki Bursaspor’umuzun şampiyon olduğu, sayısız zafer gecelerinin yaşandığı Atatürk Stadyumunu tüm Bursalılar gibi bizde hiçbir zaman unutmayacağız. Ayrıca bu vesileyle Timsah Arena’nın eksikliklerinin ve çevre düzenlemelerinin en yakın zamanda tamamlanması tüm Bursalıların ve Bursasporluların, şehir yöneticilerinden en büyük beklentisidir. Çalışmaların yürümediğini yada çok ağır yürüdüğünü görmek hepimizi üzmektedir. Son olarak Bursa’nın geleceği açısından en önemli hususlardan biri olarak gördüğümüz YHT meselesini dile getirmek istiyoruz. Şehrimiz daha öncede hatırlattığımız gibi birçok açıdan ülkemizin en büyük ve en önemli şehirlerinden biridir. İki bölgede olmak üzere toplam yirmi milletvekilimiz bulunmaktadır. Şehrimizde bulunan otomotiv devi fabrikalardan sonra yerli otomobil fabrikasının da Bursa da kurulacağı ve üretim faaliyetinde bulunacağı malumunuz daha önceden kesinleşmiştir. Bursa bir nevi ülkemizin sanayi merkezi konumuna gelmiştir.”dedi.

“Hakkımız Olanı İstiyoruz”

Kaplan; “ Şehrimizi önemli kılan bir diğer husus turizmdir. Bursa da hem kış turizmi hem de yaz turizmi imkanı mevcuttur. Bu yönüyle Türkiye de hem kışın kayak yapılan hem de yazın denizinden  faydalanılan tek şehir Bursa’dır. Ayrıca Kaplıcalarıyla, termal turizm dede Bursa’nın Türkiye deki yeri ve payı da oldukça önemlidir. Böyle bir sanayi merkezinin, liman kentinin, turizm merkezinin halen daha YHT ile buluşmamış olmasında geçmişten bugüne görev yapan tüm Bursa siyasilerinin sorumluluğu vardır. Şu an TBMM de bulunan iktidarı ve muhalefetiyle yirmi Bursa milletvekilinden bu hususta azami çaba harcamalarını bekliyoruz. Çevre İllerin çoğunda bulunan bu imkan bir an önce Bursa yada kazandırılmalıdır. Çalışmaların hızlandırılması konusunda gerekli tüm girişimler yapılmalıdır. YHT Bursa nın hakkıdır ve yakışacaktır. Bursa her şey in en güzeline layıktır. Sözlerimi sonlandırırken Demokrat Parti Bursa Teşkilatları olarak Yüce Allah tan hiçbirimizi hiçbirimizden bir daha bu kadar uzun süre uzak ve ayrı bırakmamasını diliyoruz. Bu zor günleri de en kısa zamanda atlatmak temennisiyle hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyor, Allah a emanet ediyoruz. Sağlıcakla kalın…” dedi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>