Haberde Bursa

OTOBÜSTEKİ MASKE TARIŞMASINDA KADINI ZORLA İNDİREN POLİSLERE DAVA AÇILDI!

26.04.2022
556

İstanbul Maltepe’de geçtiğimiz yıl minibüste maske takmadığı için polisler tarafından ceza yazılan kadın, yine maske takmadığı için diğer yolcuların tepkisiyle karşılaşan kadına birkaç kez daha ceza kesildi. Fatma Alemdar , 29 Ağustos 2021 günü İstanbul  Sancaktepe’de otobüse  binmiş, seyahat halinde iken bir kısım yolcular ve otobüs şoförü tarafından maske takması konusunda uyarılmıştır.  Fatma Alemdar’ın maske takmayacağını söylemesi üzerine şoför önce aracı durdurup şahsın araçtan inmesini istemiş ardından  olay mahalline polis çağırmıştır. Otobüse giren iki ERKEK polis, Fatma ALEMDAR’ı kollarından tutarak zorla araçtan aşağı indirmiş, indirdikten sonra da kolundan çekiştirmeye ve şahsı hırpalamaya devam etmişlerdir. Durum basına da yansımış ancak küresel sistemin bir parçası olan yayın organları tarafından Fatma Hanım cahil ve eğitimsiz bir kişi gibi lanse edilerek farklı bir gündem oluşturulmuştur.

Anayasal haklarının farkında olan Fatma Alemdar, Türkiye’nin  Avukatları Platformu üyesi Avukat Seyit ÇAMURCU’ya ulaşarak kendisine bu muameleyi yapan polis memurları hakkında şikayetçi olmuş; ancak İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada  suç oluşmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verilmiştir.

Bu karara karşı Anadolu Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulunan  Avukat Seyit Çamurcu  Seyahat Hürriyetinin ancak suç soruşturma ve kovuşturması nedeniyle kısıtlanabileceğini, bunun Anayasa’nın amir hükmü olduğunu, polis eğer idari bir karar tebliğ edecekse bunu tebliğ edip otobüsü terk etmesi gerektiği, müvekkilinin araçtan bayan polis memuru olmaksızın zorla çıkartılmasının açıkça görevi kötüye kullanma ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçlarını oluşturduğunu ifade etmiştir.

İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen kararda kabahat oluşturduğu düşünülen eylemlere ilişkin kolluğun  adli olarak sadece kamu düzenini sağlayıp olay yerinden ayrılması gerektiği; ancak somut olayda kolluk görevlilerinin kamu düzenini sağlamak yerine otobüste oluşturulan kargaşa ve linç kültürünün bir parçası haline geldiklerini, Nitekim polisin Türk Ceza Kanunu’ndaki en ağır suç olan kasten adam öldürme şüphelisi yada sanığına dahi kendi çelik yeleğini giydirerek onu toplumsal öfke ve linçten kurtarıp adalete teslim ederken bir SUÇ OLMAYAN eylemden dolayı orantısız güç kullanarak müştekiyi araçtan indirmelerinin  Türk Ceza Kanunun 257/1 maddesi uyarınca GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇUNU işleyip işlemediği ve müştekinin Anayasa’nın 23/3 maddesinde güvence altına alınmış olan SEYAHAT HÜRRİYETİNİN KOLLUK GÖREVLİLERİNCE KISITLANIP KISITLANMADIĞI hususunda değerlendirme yapılmak üzere dava açılması gerektiğine karar vermiştir.

 

Fatma Alemdar vekili Avukat Seyit ÇAMURCU;

Biz her zaman hukuktan ve Anayasa’nın üstünlüğünden yanayız. Her şeyin bir yolu yordamı vardır. Son dönemde çıkarılan genelgelerin hiçbiri Anayasa ve kanunlara uygun değil.  Her gün temel hak ve hürriyetlerden, adaletten, adil yargılanma hakkından bahseden sözüm ona hukukçular bile halkın zorla aşılanmasını, maske ve PCR dayatmalarını, savunur oldu. Hukuk bir gün herkese lazım olur. Genelgeleri, Anayasa ve kanunların üzerine koyarsanız o vakit Türkiye’de kimsenin hukuki güvenliği kalmaz. Biz Türkiye’nin  Avukatları Platformu olarak özelikle Plandemi sürecinde bu tarz mağduriyetler yaşayan vatandaşlarımızın  yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>