Haberde Bursa

Ömrünü Türklere adayan adam

08.08.2022
941

Bursa’yı Türk dünyasına tanıtıyor Kültürün başkenti Bursa’yı Türk dünyasına taşıdı Bursa’da yaşayan ve bugüne kadar 20 kitaplık bir seriye imza atan Azerbaycan Kültür Büyükelçisi ünvanlı, Bat Trakya Türklerinin dünyadaki sesi ve vicdanı olan Prof. Dr. Özkan Hüseyin Sarıcalı, 450 milyon Türk’ün dünyaya hükmetmesi için mücadele ettiklerini ifade etti.

GÜLİN ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN

Batı Trakya’nın özgün sesi Prof. Dr. Özkan Hüseyin Sarıcalı, Türk dünyasına yaptığı hizmetleri ve çalışmalarını Bursada Bugün’e anlattı. 45 yıl Almanya’da kaldığını belirten Sarıcalı, “İkinci vatan olarak kabul edilen Almanya’da Türklerin sosyal dernekçilik yapması çok zor. İlk zamanlarda uyum süreci altında Almanya hükümeti tarafından teşvik edilen dernekçilik faaliyetleri bir zaman sonra önü kesilerek durduruldu, ama biz buna rağmen Batı Tarkya Türkleri olmak üzere o tarihte 67 ilden Almanya’ya gelip namuslarıyla evine ekmek götürmek için gelen Türkleri toplamda 32 dernek bünyesi içinde toplamayı başardık. 32 dernekle önce Federasyon daha sonrasında konferadesyon olduk. Almanya’da ki dernekçilik faaliyetlerimiz içinde tüm Avrupa’da ve Balkanlarda çok etkin olduk. Spor Kulüpleri kurulmasında, okul-kütüphane-sağlık ocağı ve camilerin Türk ve Müslüman vatandaşlarımızın yaşadığı bölgelerde kazandırılmasında çok aktif rol aldık. Özellikle Romanya-Bulgaristan-Yunanistan hattında Türklerin yaşadığı tüm sorunlarda çözüm noktasında rol aldık. Bunca yaşantı arasında ölümle de burun buruna gelmişliğimiz var. Batı Tarkya’da bir toplantı öncesi suikast girişimi oldu ve kurşun benim bedenimi 5 santim ıskaladı. Bu suikast beni Türklerin sesi olma noktasında daha çok teşvik etti” diye konuştu.

“BURSA’NIN BİZİM İÇİN TARİHİ MİSYONU ÇOK ANLAMLI”

Sarıcalı, Azerbaycan’ın Bursa faaliyetleri için ise; “Herkesin bildiği üzere Bursa 2022 Türk Kültür ilan edildi. Azerbeycan başta olmak üzere Kafkas ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nden 100’e yakın yazar, şair, ses sanatçısı, müzisyen, ressam getirip oraların kültürünü Bursa’mıza taşınmasında önemli rol üstlendik. Bu çalışmaları da konferadasyonumuz adına gerçekleştirdik. Pandemi döneminde de tarihi Türk Coğrafyası ile bağlantımızı kaybetmedik. Kültürlerin yeşermesi önemlidir. Çalışmalarımızı bu doğrultuda devam edeceğiz. Bursa’mızı Türk Dünyası ile buluşturmak için tüm enerjimizi kullanıyoruz. Osmanlı’nın ilk başkentinin bizim için farklı bir anlamı var” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>