Haberde Bursa

Katar’ın son 50 yılda geçirdiği büyüleyici dönüşüm eski ve yeni fotoğraflarla gözler önüne seriliyor

29.09.2021
1.097

Katar’ın son 50 yılına ait eski ve yeni fotoğrafları, bir ülkenin doğal kaynaklarından yararlanarak canlı kent peyzajlarıyla kozmopolit bir toplum yaratırken nasıl dönüştüğünü gözler önüne seriyor. Katar, 2022 FIFA Dünya Kupası Katar ™ ‘a ev sahipliği yapmak gibi tarihinin bir başka önemli kilometre taşına doğru hızla ilerlerken, Katar Turizm, bol güneşli yarımadaya yabancı ziyaretçilerini bekliyor.

Katar’ın kültürel mirasının büyük bir bölümünün övünçle korunan ve restore edilen souq adı verilen çarşılar, saraylar ve kalelerle yaşatıldığını ortaya koymasına karşın, yarımada, canlı kent peyzajları ve başkent Doha’nın siluetini süsleyen gökdelenlerin inşa edildiği geniş çaplı bir dönüşüm geçirdi. Katar’ın geçtiğimiz 50 yıllık sürece yayılan eski ve modern tarihini yan yana getiren dönüşüm, büyüleyici fotoğraflarıyla gözler önüne seriliyor.

Katar, sınırlarını aşılarını tamamlayan ziyaretçilere yeniden açarken, Katar Turizm, yıl boyunca eksik olmayan güneşin ve önümüzdeki yıl düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası Katar ™’a kadar uzanan heyecan uyandıran aktivite ve etkinlik takviminin keyfini çıkarmak için ziyaretçileri Katar’a seyahat etmeye teşvik eden bir kampanyaya öncülük ediyor.

Katar Havayolları Grubu İcra Kurulu Başkanı ve Katar Turizm Başkanı Ekselansları Sayın Akbar Al Baker: “Katar bu kadar küçük bir ülke olmasına rağmen insanlık tarihinin en eski dönemlerine kadar uzanan büyüleyici bir tarihe sahiptir. Ancak, modern Doha’nın çehresini tanınmayacak şekilde değiştiren çok büyük altyapı projelerinin hayat geçirildiği son 50 yıl, Katar tarihinin en çarpıcı ve dönüştürücü dönemi olmuştur. Aynı zamanda, yıllar içinde Katar’ın kültürel mirasının ve geleneklerinin korunmasını ihmal etmediği için Katar hükümetine ve vizyon sahibi liderlik anlayışına müteşekkiriz. Bu sayededir ki ziyaretçilere, UNESCO dünya mirası listesinde yer alan Al Zubrah, simgesel Katar Ulusal Müzesi ve daha birçokları gibi gerçek kültürel zenginlikleri sunabiliyoruz” dedi.

Modern Katar’ın sınırları içinde yer alan 11.700 kilometre karelik bir alan bin yılı aşkın bir tarihe sahip bir yerleşim yeri ve büyük imparatorlukların hüküm sürdüğü antik çağlar boyunca bir ticaret merkezi olmuştur ve bugün gelişen bir ülke olan bu yarımada devleti, uzun bir geçmişe dayanan mirasıyla gurur duymaktadır.

3 Eylül 1971’de, o sırada Veliaht ve Başbakan olan Ekselansları Şeyh Halife bin Al Thani’ nin ülke tarihinde yeni bir dönemin başladığını müjdelemesinden itibaren Katar, 1939’da bulunan petrol rezervlerini, çok büyük altyapı projelerinin hayata geçirilmesi için kullandı.  Başkent Doha, Orta Doğu’nun kalbinde kozmopolit bir vaha şehre dönüştü.

Geçmiş ile günümüz arasındaki fark, Doha’nın Batı Körfez bölgesinde göze çarparken bir zamanlar sadece ülkedeki ilk büyük lüks resort olan Sheraton Grand otelinin bulunduğu Batı Körfezi, günümüzde ilginç ve benzersiz gökdelenlerle dolup taşıyor ve 70’ler ve 80’lerde yapılan kapsamlı dip tarama çalışmalarıyla şekillenen yedi kilometre uzunluğundaki Doha Kornişi adı verilen sahil şeridi ile vurgulanıyor.

Katar, bütün bunları gerçekleştirirken aynı zamanda geçmişe ait kültürel zenginliklerini korumayı ihmal etmiyor.  UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan iyi korunmuş tipik bir Arap kalesi olan Al Zubarah; 2006 yılında yenilenen geleneksel vakıf çarşısı Souq Waqif ve Neolitik döneme ait olduğu düşünülen ve ‘Petroglif’ olarak bilinen 874 kaya resminden oluşan gizemli Al Jassasiya Kaya Resimleri gibi tarihi yerler, ziyaretçilerin keşiflerini bekliyor.

Katar’ın geniş kapsamlı tarihi, Şeyh’in ilk sarayını kuşatan simgesel bir yapının içinde yer alan ve çöl gülü olarak bilinen doğal kristal oluşumlarının canlandırıldığı Jean Nouvel tarafından tasarlanan binada konumlanan Katar Ulusal Müzesi’nde keşfedilebilir.

Katar, gelecek yıl FIFA Dünya Kupasına ev sahipliği yapan ilk Orta Doğu ülkesi olarak ülke tarihinde önemli bir kilometre taşına imza atacak.  Stadyumlar arası en uzak mesafenin sadece 75 km olması sayesinde, futbolseverler bölgenin gizli hazinelerini keşfetmek, doyasıya güneşlenmek ve yerel kültürün güzelliklerinin doya doya keyfine varmak için bol bol zaman bulabilecekler.

Katar Turizm, Katar Müzeleri, Katar Ulusal Kütüphanesi, Katar Vakfı, Sheraton Grand Oteli ve Msheireb Gayri Menkullerinde görevli araştırmacılara, eski ve yeni fotoğrafların arşivlerden tedarik edilmesi sürecindeki nazik yardım ve desteklerinden dolayı, içtenlikle teşekkür eder.               

Katar Hakkında:

Katar, Orta Doğu’nun kalbi Basra Körfezi’nin kuşattığı, dünya nüfusunun %80’nine altı saatlik uçuş mesafesinde bir yarımadadır. 2020 yılında Numbeo tarafından dünyanın en güveni ülkesi olarak seçilen Katar, tüm dünyadan turistleri ağırlamakta ve 85’ten fazla ülke vatandaşına da vizesiz giriş hakkı tanımaktadır. Katar, inanılmaz çeşitlilikte kolay erişilebilir turistik cazibe merkezlerine, Whale Sharks (tropik sularda yaşayan köpekbalıkları) ve muhteşem milli hayvan Arabistan Oriksi’ni (Arap Antilobu) içeren zengin bir flora ve faunaya sahiptir ve deneyimlerin büyük bir bölümü özgün kültür ile modernitenin benzersiz bir birleşiminden oluşmaktadır.   Simgesel müzelerden, gökdelenlerdeki restoranlara, nefes kesen çöl maceralarından, 2022 FIFA Dünya Kupası Katar™ gibi dünyaca ünlü etkinliklere kadar her ziyaretçiye ve her bütçeye hitap eden bir şey var.

Katar Turizm Hakkında:

Katar turizminin gelişmesi ve tanıtılmasından sorumlu resmi bir devlet kurumu olan Katar Turizm, ülkenin turizm sektörünün hızlı büyümesine katkı sağlamaktadır. Katar, vaat edilen sanat, kültür, spor ve macera deneyimlerini yaşamak için tüm dünyadan insanların bir araya geldikleri, aile ve iş gezisi yapan ziyaretçilere hizmet veren ve Hizmette Mükemmelliği esas alan bir destinasyondur. Katar Turizm, turizm değer zincirinin tamamını güçlendirmeye, yerel ve uluslararası ziyaretçi talebini artırmaya, ülkeye yatırım çekmeye ve yerel ekonominin bütünü üzerinde bir çarpan etkisi yaratmaya çalışmaktadır.  Katar Turizm Stratejisi 2030, 2030 yılına kadar yılda altı milyonun üzerinde uluslararası ziyaretçi çekmek gibi Katar’ı Orta Doğu’da en hızlı büyüyen destinasyon haline getirecek iddialı bir hedef belirledi.

Web: www.visitqatar.qa

Twitter: @VisitQatar

Instagram: @VisitQatar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>