Haberde Bursa

İYİ Partili Özel’den mısır çağrısı: Taban fiyatları revize edilmeli.

06.08.2020
321

İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel; “2019 yılında ton başına 1.150 lira olan mısır alım fiyatı bu sene 1.325 lira olarak açıklandı. Maliyet hesaplaması göz önüne alındığında bu rakam çiftçilerimizin beklentilerinin çok altında kaldı.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin mısır taban fiyatını açıklamasının ardından Yenişehirli mısır üreticilerinin kendisini aradığını söyleyen Özel; İlçemizde ki mısır üretimi ile ilgili Ziraat Odası Başkanı Sayın Sadi Aktaş ve tohumluk mısır firmalarının yöneticileri ile bir araya gelerek sorunu detaylı olarak masaya yatırdık” dedi.

Tohum firmaları tarafından Yenişehir’in tohumluk mısır üretiminde oldukça verimli bir bölge olarak görüldüğüne vurgu yapan Özel; “Tohumluk mısır üretiminde Yenişehir, Bursa ilçeleri arasında 1. sırada yer alıyor. Yenişehir’de 2020 yılında 25.000 dönümün üzerinde tohumluk mısır ekimi yapıldı. Her geçen yıl ekim dönüm sayısı artıyor. İlçemizde Ağustos ayı sonu sonunda toplamda 150.000 ton’luk mısır hasatına başlanması bekleniyor.” dedi.

 MISIR ÜRETİMİ 6 MİLYON TON, YURTDIŞINDAN İTHALAT 3.5 MİLYON TON

İYİ Parti İlçe Başkanı Özel; “Yaptığımız araştırmalarda mısır üretiminde Türkiye’nin kendine yeterlilik oranı yüzde 70 olarak görülüyor, yüzde 30 oranında ise ithalat yapılıyor. Türkiye’de yıllık 6 milyon ton mısır üretiliyor, tüketim ise 9,5 milyon ton civarında aradaki fark ise ithalatla kapatılıyor. Oysa üreticiye yeterli destek verilse Türkiye mısır üretiminde kendi ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir. Mısır ithal etmek için Türkiye yılda 600 milyon dolar parayı dışarıya ödüyor. İthalata verilen bu parayı biz kendi yerli üreticilerimize teşvik olarak versek, mısır üretiminde ülke olarak kendi kendimize yeter hale geliriz” şeklinde konuştu.

“İTHALATIN ÖNÜNÜ KESİN, MISIR ÜRETİCİSİNE DESTEK OLUN”

Pandemi sürecinde tarımsal ürünlerin öneminin, bir kez daha gün yüzüne çıktığını ifade eden Özel, “Çiftçilerimize ve tarıma destek verilmesi gerekiyor. Tarıma ve çiftçiye destek verilirse, üreticilerimiz tarımsal manada ülkemizin kalkınması için daha güçlü duruma gelecektir.

Çiftçilerimizden gelen talep üzerine onlar adına Yenişehir’den Tarım Bakanı Sayın Pakdemirli’ye sesleniyoruz; “Eğer gerçekten milli ve yerli iseniz bir ay sonra hasadı yapılacak olan mısırda üreticiye gerekli müjdeyi verin. İthalatın önünü kapatın, uygun bir taban fiyat belirleyin, mısır üreticisinin yanında olduğunuzu gösterin” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>