Haberde Bursa

Intel, Bugünün ve Yarının Zorluklarının Üstesinden Gelecek Yeni Buluttan Uca Teknolojilerini Duyurdu

12.05.2022
561

Şirket Intel Vision 2022’de; Intel silikonları, yazılımları ve hizmetlerinin eğitim, finans, üretim, tıp, ulaştırma ve savunma endüstrilerini nasıl dönüştürdüğünü sergiliyor.

  • Intel teknolojisinin dijital dönüşüme nasıl yardımcı olduğunu vurgulayan müşteriler ve ortaklar arasında Argonne National Laboratories, Blue White Robotics, Bosch, Dell, Federated Wireless, Lenovo ve Nourish +Bloom Market bulunuyor.
  • Eğitim veri merkezi iş yükleri için Intel’in Habana® Gaudi®2 AI işlemcisi ve hibrit çalışma için kusursuz bir araç olan 12. Nesil Intel® CoreTM HX işlemcileri duyurulan yeni ürünler arasında yer alıyor. Intel aynı zamanda veri merkezi GPU’su (kod adı: Arctic Sound-M, ATS-M), 4. Nesil Intel® Xeon® Ölçeklenebilir işlemci (kod adı: Sapphire Rapids) ve Intel’in altyapı işlem birimi (IPU) yol haritasına ilişkin ayrıntıları da açıklıyor.
  • Yeni yazılımlar ve hizmetler; daha sorunsuz kurumsal yapay zekâ dağıtımları için Project Apollo’nun yanı sıra talep üzerine bilgi işlem ve değişen iş yüklerinin ihtiyaçlarını karşılayacak esneklik için Project Endgame ve Intel® On Demand’ı içeriyor.

Intel bugün Intel Vision açılış etkinliğinde; silikon, yazılım ve hizmetlerdeki ilerlemeleri duyurdu ve günümüzde ve gelecekte müşteriler için işletme değerini ortaya çıkarmak amacıyla teknolojileri ve ekosistemi nasıl bir araya getirdiğini gösterdi. Daha iyi iş sonuçları ve içgörüleri, daha düşük toplam mülkiyet maliyeti, daha kısa piyasaya sürüm ve değer elde etme süresi ve pozitif küresel etki, gerçek dünyadaki örnekler arasında öne çıkan faydalar arasında yer alıyor.

Intel CEO’su Pat Gelsinger, “Hayatımız boyunca gördüğümüz en dinamik küresel piyasa ile karşı karşıyayız. Bugün işletmeler, karmaşık ve birbiriyle bağlantılı zorluklarla karşılaşıyor ve başarıları, en son teknolojileri ve altyapıları hızla benimseyebilmelerine ve azami seviyede kullanabilmelerine bağlı,” diye belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Bugün müşterilerimiz ve ortaklarımızın bu karmaşık ortamda dijital dönüşümü hızlandırmalarına yardımcı olmak için ölçeğimizi, kaynaklarımızı ve silikonun sihrini, yazılımlarımız ve hizmetlerimizi nasıl kullandığımızı paylaşmaktan heyecan duyuyoruz.”

Dijital Dönüşümlere Yardımcı Olacak Yeni Silikon, Yazılımlar ve Hizmetler

Yapay zekâ alanındaki teknoloji süper güçleri, ulaşılabilir bilgi işlem, yaygın bağlantı ve buluttan uca altyapı benzeri görülmemiş yarı iletken talebini tetikliyor ve gerçekten hibrit bir işgücünden tamamıyla yeni sürükleyici deneyimlere kadar sonsuz olasılıkların kapısını aralıyor. Aynı zamanda işletmeler tedarik zinciri, güvenlik, sürdürülebilirlik ve yeni iş yüklerinin karmaşıklığına uyum sağlama olma konularında artan baskılarla karşı karşıyalar. Intel, buluttan uca ve istemciye kadar yeni donanımlar, yazılımlar ve hizmetler sunarak bu zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olmaya çalışıyor.

Bugün yapılan duyurular arasında şunlar var:

  • Habana Gaudi2 sayesinde derin öğrenme işlemede büyük bir sıçrama: Gaudi işlemcileri, en yüksek ve derin öğrenme yapay zekâ eğitimi için kullanılıyor ve müşterilerin daha az parayla daha fazla eğitmesine olanak sağlamalarıyla tanınıyor. Bugün piyasaya sürülen Habana Gaudi2 ve Greco yapay zekâ hızlandırıcıları, farklı mimarileri kolaylıkla destekleyerek son kullanıcıların işlemcilerin performansı ve verimliliğinden yararlanmasını sağlayan tek bir yazılım yığını olan Synapse AI’yı kullanıyor. Ayrıca Gaudi2, kilit vizyon ve NLP iş yükleri için şu anda piyasada mevcut olan A100 tabanlı ürünlere kıyasla iki kat daha iyi yapay zekâ eğitimi performansı sunuyor1.
  • Nesil Intel Xeon Ölçeklenebilir, modern performans için yeni bir standart belirliyor: Intel, bugün 4. Nesil Intel Xeon Ölçeklenebilir işlemcilerin (kod adı Sapphire Rapids) ilk SKU’larını gönderiyor. Bunlar, şimdilik birçok SKU’nun ilki ve dolandırıcılık sebebiyle daha fazlası yılın geri kalanında mevcut olacak. AI iş yükleri için yazılım ve donanım optimizasyonları aracılığıyla önceki nesle göre 30 kata kadar performans sağlayan yeni entegre hızlandırıcılarla donatılan2 4. Nesil Intel Xeon Ölçeklenebilir işlemciler olağanüstü bir genel performans sunuyor. DDR5, PCIe Gen5 ve CXL 1.1’i destekliyor. Telekomünikasyon ağları için de, sanal radyo erişim ağı (vRAN) dağıtımları için iki kata3 kadar kapasite kazançları sağlayan yeni yeteneklere de sahip. Yüksek performanslı bilgi işlemde yüksek bant genişlikli bellekli (HBM) Intel Xeon işlemciler kod adı: Sapphire Rapids, işlemcinin kullanabileceği bellek bant genişliğini büyük ölçüde artırarak yüksek performansı bilgi işleme güç sağlayacak.
  • Project Apollo, yapay zekâyı işletmeler için daha erişilebilir hale getirdi: Accenture ile işbirliği yapan Intel, yapay zekâyı şirket içinde, bulut ve uç ortamlarında müşteriler için daha erişilebilir hale getirmek için optimum şekilde tasarlanan 30’dan fazla açık kaynaklı yapay zekâ çözümü kitini işletmelere sunacak bir program olan Project Apollo’yu başlattı. Project Apollo kitlerinin ilki, önümüzdeki aylarda piyasaya sürülecek.
  • IPU’larla geleceğin veri merkezi için hazırlık: Intel, 2026 yılına kadar uzanan ve yeni FPGA+ Intel mimarisi platformları (kod adı: Hot Springs Canyon) ve Mount Morgan (MMG) ASIC ile yeni nesil 800GB ürünlerini içeren IPU yol haritasını açıkladı. IPU’lar, işletmelerin görevleri daha hızlı tamamlamasına ve sorunları daha hızlı çözmesine olanak tanıyan ve altyapı bilgi işlem ihtiyaçları için daha güçlü hızlandırma sunan özel ürünlerdir.
  • Bulutta medya kod dönüştürme, görsel grafikler ve çıkarım için tek GPU çözümü: Intel’in Arctic Sound (ATS-M) kod adlı veri merkezi GPU’su, endüstrinin AV1 donanım kodlayıcısına sahip ilk ayrık GPU’dur. ATS-M, saniyede 150 trilyon işlemi (TOPS) hedefleyen üstün kod dönüştürme kalitesi ve performansına sahip çok yönlü bir GPU’dur. Geliştiriciler, oneAPI sayesinde açık bir yazılım yığınını kullanarak ATS-M için kolaylıkla tasarım yapabilecekler. ATS-M, iki form faktöründe ve Dell, Supermicro, Cisco, Inspur, H3C ve HPE gibi ortakların 15’ten fazla sistem tasarımında bulunacak. 2022 yılının üçüncü çeyreğinde piyasaya sürülecek.
  • Hibrit çalışma için yeni 12. Nesil Intel Core HX işlemciler: Şirket, yeni 12. Nesil Intel Core HX işlemcileri piyasaya sürülmesiyle 12. Nesil ailesini tamamladı. Hibrit bir ortamda azami performans ve esnekliğe ihtiyaç duyan profesyoneller için geliştirilen Intel Core i9-12900HX, 16’ya kadar çekirdek ve 5 GHz’e kadar saat hızlarıyla dünyanın en iyi mobil iş istasyonu platformudur4.

Kullanıcıların istedikleri anda ve istedikleri yerde bilgi işlem kaynaklarından yararlanma esnekliği de istediğini kabul eden Intel, yazılım altyapısı inisiyatifi Project Endgame’in ilk konsept tanıtımını yaptı. Uygulamalar, her zaman kullanılabilir, düşük gecikme süreli ve tutarlı bir sürekli bilgi işlem hizmeti sunmak için cihazların ağdaki diğer cihazlardan bilgi işlem kaynaklarını bir araya getirmesine olanak tanıyan bu yazılım altyapısı katmanından faydalanabilir. Örneğin tek bir cihazda çalışan zorlu bir GPU iş yükü, kullanıcının deneyimini iyileştirmek için daha güçlü bir makinenin ek grafik işleme gücünü algılayabilir ve bundan yararlanabilir. Project Endgame, şu anda geliştirme aşamasında ve Intel, teknolojinin ilk kilometre taşlarının beta testine bu yıl başlayacak.

Intel’in ekosistem genelinde hizmet modellerini etkinleştirmek için attığı adımlara ilişkin ilk açıklamalar da bugünkü duyurular arasındaydı. Tanıtılan Intel On Demand hizmeti, işletmelerin değişen iş yüklerinin ihtiyaçlarını karşılamasına, ürün sürdürülebilirliğini sağlamasına ve verilere yakın sistemleri ölçeklendirme fırsatlarından yararlanmasına yardımcı oluyor. Şu anda seçili iş ortakları HPE GreenLake, Lenovo TruScale and PhoenixNAP’s Bare Metal Cloud üzerinden sunan Intel, müşterilerin altyapılarını iş ihtiyaçları ve gereksinimlerine göre düzenlemesini sağlayan yeni bir tüketim işi modeli geliştirdi. 

Dünyayı Değiştiren Teknolojiyi Yaratmak İçin Birlikte Çalışıyoruz

Intel’in geniş portföyünün gücü ve pozitif etkisi; hem donanımlar, yazılımlar ve hizmetlerin nasıl birlikte çalıştığını hem de Intel’in müşterileri, ortakları ve ekosistemi ile nasıl işbirliği yaptığını gösteren örneklerle hayata geçiyor.

Bugünkü etkinlikte dikkat çeken hususların bazıları:

  • Dünyanın en karmaşık zorluklarını çözecek yüksek performanslı bilgi işlem: Argonne National Laboratories, 4. Nesil Intel Xeon işlemci, kod adı: Sapphire Rapids Yüksek Bant Genişliği Belleği (HBM), ve geliştiricilere sorunsuz sistem entegrasyonu sağlayan Intel oneAPI’lı Intel veri merkezi GPU, kod adı: Ponte Vecchio, ile çalışan Aurora süper bilgisayarı ile 2 exaflop’luk en üst seviyede performansı sağlama yolunda ilerliyor. Bugünkü açılış etkinliğinde, Argonne Bilgi İşlem, Çevre ve Yaşam Bilimleri laboratuvar direktörü Rick Stevens, Aurora süper bilgisayarının kurulumunu ilk kez gösterdi ve exa ölçeği daha fazla araştırma, geliştirme ve inovasyon için erişilebilir hale getirirken, daha doğru iklim tahminleri ve yeni kanser tedavilerinin keşfi gibi insanlığın en karmaşık sorunlarının bazılarını çözmeye nasıl yardımcı olduğunu açıkladı.
  • Gizli bilgi işlem ile güven: Hukuki düzenlemelerin giderek daha dinamik hale geldiği bir ortamda, küresel şirketlerin nöral ağları etkili bir şekilde eğitmek ve geliştirmek için düzenlenen verilerin nasıl kullanılacağını belirlerken çeşitli hususları dikkate alması gerekiyor. Bosch ve Intel, Bosch’un nöral ağlarını açık ağda gizli bir şekilde eğitmesine olanak tanıyan gizli bir yapay zekâ çözümü geliştirmek amacıyla bir araştırma çalışmasında işbirliği yaptı. Bosch Corporate Research, bunu yüksek ölçekte başarmaya yardımcı olmak için 3. Nesil Intel® Xeon® Ölçeklenebilir platformlarıyla kullanılabilen Intel® Software Guard Extensions’ın desteklediği gizli bir yapay zekâ platformu oluşturdu.
  • Özel kablosuz ağlarla tarımda otonomi: Akıllı uç çözümleri işgücü sıkıntıları ve insan kaynaklı hataları ele alırken çiftçilerin tarımsal üretimi ve operasyonel verimliliği artırmasına yardımcı olarak gıda yetiştiriciliğini dönüştürme potansiyeli taşıyor. Veri analitiği de, çiftçilerin ihtiyaç duydukları kaynakları azaltırken tarımsal üretimi artırması ve mahsul sağlığını iyileştirmesine yardımcı olan içgörüler sağlama fırsatını sunuyor. Blue White Robotics, yetiştiricilerin mevcut ekipmanlarını internet tabanlı bir yönetim platformuna bağlı bir otonom traktörler filosuna dönüştüren yeni bir tür otonom tarım çözümü geliştirdi. Blue White Robotics; Intel ve Federated Wireless’ın yardımıyla, Intel® Smart Edge ve Intel® Xeon® D işlemcilerden yararlanan ve her yerdeki her çiftlik için özel bir kablosuz ağ oluşturmak için uç bilgi işlem ve paylaşılan spektrumun gücünden yararlanan bu ölçeklendirilebilir çözümü yarattı.
  • Sorunsuz perakende deneyimi: Pandemi insanların alışveriş yapma biçimini değiştirirken, birçok kişi temassız ya da kendi kendine ödeme seçeneği sunan mağazaları tercih etmeye başladı. Nourish + Bloom Market, işleri değiştirmeden otomasyonu benimseyen sorunsuz bir alışveriş deneyimi tasarlamak için yola koyuldu. Bunu başarmak, bilgisayar vizyonu teknolojisini kullanan sonraki nesil bir kendi kendine ödeme teknolojisi gibi inovasyonları hayata geçirmek ve tamamen otonom bir mağaza alışveriş deneyimi sunmak için ortak teknik bilgiden yararlanmak isteyen Nourish + Bloom, Intel ve lider bir dönüşüm çözümleri şirketi olan UST ile birlikte çalıştı.
  • İyilik için teknoloji: Intel, gelecek nesiller için pozitif bir küresel değişim sağlamak amacıyla ekosistem genelinde çalışıyor. Doğrudan ve dolaylı sera gazı emisyonlarını daha da azaltmaya çalışmak ve Intel’in Yapay Zekâ Festivali ve Hidden Genius Project ve Autodesk gibi programlar aracılığıyla geleceğin işgücü için en parlak geleceği ve yeni nesil becerileri sağlamak, Intel’in bu gibi çalışmaları arasında.

Bunlar, Intel Vision’dan gelen haberlerin sadece başlangıcı. Intel’in işletmelerin artan güvenlik ihtiyaçlarını karşılamaya nasıl yardımcı olduğunu ve çok daha fazlasını Intel’in Teknolojiden Sorumlu Başkanı Greg Lavender’dan öğrenmek için Çarşamba günü CDT saati ile sabah 9’da (PDT saati ile sabah 7’de) bizi izleyin.

Intel Hakkında

Intel (Nasdaq: INTC), dünyayı değiştiren teknolojisiyle endüstride bir lider konumundadır ve küresel ilerlemeyi kolaylaştırarak yaşamları zenginleştirir.  Moore Yasası’ndan ilham alarak, müşterilerimizin en büyük zorluklarının üstesinden gelmelerine yardımcı olmak, yarı iletkenlerin tasarımını ve üretimini sürekli olarak geliştirmek için çalışıyoruz.  İşletmeleri ve toplumu iyileştirmek için verilerin potansiyelini, yapay zekayı, bulut, ağ, uç ve her tür bilgi işlem cihazına dahil ederek açığa çıkarıyoruz.  Intel hakkında ayrıntılı bilgiyi şu adreslerde bulabilirsiniz: newsroom.intel.com ve intel.com.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>