Haberde Bursa

Herşeyin Başı Sağlık!

07.06.2020
642

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Dünya Gıda Güvenliği Günü nedeniyle yayınladığı mesajında; “Sağlık için de her şeyden önce güvenilir gıda. Birleşmiş Milletler Örgütü (BM), gıda kaynaklı hastalıklara dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak için 24 Aralık 2018’de aldığı karar ile 7 Haziran’ı Dünya Gıda Güvenliği Günü ilan etti. Koronavirüsün de gösterdiği gibi gıda ve buna bağlı olarak tarımsal üretim stratejik bir konudur. Bu nedenle imkanı olan toplumların, tıpkı bizim gibi, gıda egemenliklerini başka ülkelerin şirketlerine ve çiftçilerine bırakması düşünülemez.

Ancak AKP iktidarı döneminde ülkemiz maalesef bundan hızla uzaklaşmış, üretimden çok ithalata öncelik vermiştir. Bu da gıda egemenliğimizi riske atarken, buna bağlı olarak gıda güvenliğini, sağlıklı gıdaya ulaşımı da zorlaştırmıştır.
Çünkü, sadece yeterli ulaşmak sorunu çözmüyor. Onun kadar önemli olan bir başka konu da ‘sağlıklı gıda’ya ulaşmaktır. Yeterli gıda kadar güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşmak da önemlidir.

Dünyada tüberküloz, bruselloz, şap, salmonellosis, şarbon, kuş gribi, deli dana, koli basili, toksinler, parazitler gibi 200’den fazla gıda yoluyla bulaşan hastalık olduğu ifade edilmektedir. Dünyada yılda yaklaşık 400 bin kişi gıda kaynaklı hastalılardan dolayı yaşamını yitiriyor.

Ülkemizde ithal edilen canlı hayvanlarda çok sayıda hastalık görüldü. Bu da ithalata bağımlı olmanın gıda sağlığı açısından oluşturduğu riski göstermektedir.

Toplumun sağlıklı gıdaya ulaşmasında en önemli görev kamu yönetimine düşmektedir. Bir yandan yeterli gıda için üretim planlaması yapmalı, üretimin devamlılığı için gerekli politikaları oluşturmalı. Aynı zamanda da tüketicinin de sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşması için gerekli önlemleri almalıdır.

Çünkü gıda güvenliği üretimden tüketiciye ulaşana kadar geçen sürenin herhangi bir diliminde ortaya çıkabilir. Bu nedenle, gıda güvenliği gıda zincirinde yer alan tüm birimlerin katkısıyla ve tüm zincir boyunca etkin bir kontrolün gerçekleştirilmesi ile mümkündür. Bunu gıda sektöründe görev alanların yanı sıra kamu otoritesinin sıkı denetimi ile sağlanabilir.

Koronavirüs salgını sonrası hayatımızdaki birçok alanda olduğu gibi gıdaya yaklaşımda da önemli değişiklikler oldu. Hem toplum hem kişisel olarak hijyen koşulları sıkılaştırıldı. Salgının ne kadar süreceği belli değil. Ama hijyen alışkanlıklarının bundan sonra da aynı titizlikle devam etmesi dileğiyle Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü’nü kutluyorum.” dedi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>