Haberde Bursa

DENETİM UZMANLARI UYARIYOR: ÇALIŞANLARINIZA GÜVENİN AMA KONTROLÜ ELDEN BIRAKMAYIN!

30.07.2022
467

KOBİ’LER İÇİN BÜYÜK ALARM: MESLEKİ DOLANDIRICILIK “SALGINDAN SONRA ŞİRKETLERİ VURAN EN BÜYÜK RİSK KURUM İÇİ YOLSUZLUKLAR”

HİLE DENETİM UZMANLARI UYARIYOR: ÇALIŞANLARINIZA GÜVENİN AMA KONTROLÜ ELDEN BIRAKMAYIN!

Koronavirüs salgınıyla birlikte başta Kobi’ler olmak üzere şirketlerin mali yapısını sarsacak ve iflasa kadar götürebilecek bir sorun türedi. Kanser hücresi gibi şirketlerin bünyelerini saran riskin adı “Mesleki Dolandırıcılık”tı. Şirketlerin açıklarına hakim olan bazı çalışan ve yöneticiler o boşluktan girerek rant sağlayabiliyor. Tehlike, Suistimal İnceleme Uzmanları Derneği (ACFE) tarafından hazırlanan Mesleki Dolandırıcılık 2022 raporunda da yer aldı. Rapora göre; şirket içi hileler şirket gelirlerinin yüzde 5’ine mal oluyor. Hedefte ise genellikle Aile Şirketleri ve kurumsallıktan uzak olan Kobi’ler var.

ŞİRKETLERİN İMDADINA HİLE DENETİMİ UZMANI FİKRİYE ASLAN YETİŞTİ

34 yıllık Mali Müşavirlik tecrübesini Adli Muhasebe ve Hile Denetimi uzmanlığıyla birleştiren Fikriye Aslan, Türkiye’de mesleki dolandırıcılık örneklerini deşifre etti ve şirketlerde yaratılan açıkları kapatarak büyük zararların önüne geçti. Aslan’ın tespit ettiği Kurum içi yolsuzluk örnekleri şirketlerin karşı karşıya olduğu tehlikeyi de gözler önüne seriyor. Birçok şirkete profesyonel destek sunan Adli Muhasebe ve Hile Denetimi Uzmanı Aslan hazırlamış olduğu raporlarda o çarpıcı mesleki dolandırıcılık süreçlerine yer veriyor.

Aslan’ın tespitlerine göre; işe alım ve işten çıkartma süreçlerinde şefler ve üretim sorumluları yönetimden habersiz kurduğu sistemle işten çıkarmaları bildirmeyerek personel maaşını kendi üzerine alabiliyor. Fazla mesai ve haksız izinlerle de şirketin mali yapısı üzerinde oyunlar kurulabiliyor. Çift isimle tek kişi çalıştırılması da yapılan hilelerden biri. Şirketlerin demirbaşları üzerinden de büyük vurgun yapılıyor. Örneğin; malzemelerin eskidiğini ileri süren yöneticiler yerine yenilerini alırken, ikinci ele çıkan ürünleri satarak haksız kazanç elde edebiliyor. Dolandırıcılık örnekleri bunlarla sınırlı değil. Planlama ve satın almada, fason üretimde, şirket kasasında birçok yöntemle şirketin parası çalınabiliyor.

PEKİ ŞİRKETLER DOLANDIRICILIK TUZAĞINA KARŞI NE YAPMALI?

Adli Muhasebe ve Hile Denetimi Uzmanı Fikriye Aslan, şirketler daha tuzakla tanışmadan kendi açıklarını ortaya çıkaracak, kurum içi yolsuzlukları önleyecek önlemlerin alınmasını öneriyor. Bunun için de hile denetimi konusunda rehberlik alınmasının önemini vurguluyor. Aslan profesyonel destekle birçok şirketin kendisini koruyabileceğini ve karlılığını artırabileceğini belirtiyor.

ÇALIŞANINIZA GÜVENİN ANCAK KONTROL EDİN!

Yeni teknolojilere dayalı üretim için nitelikli insan gücünün önemi gidere artıyor. Bununla birlikte, yeni ve yıkıcı teknolojilerin hızla gündelik hayatımıza girmesiyle de nitelikli insan gücü tanımının aynı paralelde sürekli olarak güncellenmesi gerekiyor. Hile Denetimi Uzmanı Fikriye Aslan da bu konunun altını çizerek, dolandırıcılık araştırmalarında şirket ile çalışan ilişkisinde kurulacak hassas dengeye dikkat çekiyor. “Çalışanlarınıza güvenin ancak kontrolü elden bırakmayın” diyor. Aslan kontrol mekanizmasının uzman eller tarafından tesis edilmesiyle kurum içi yolsuzlukların azaltılacağına vurgu yapıyor.

 

FİKRİYE ASLAN KİMDİR?

Fikriye Aslan, iş hayatına 1988 yılında, Mali Müşavir olarak başladı. 34 yıllık tecrübesinin 15 yılını tekstil sektöründe kazanan Aslan, özellikle adli muhasebe ve hile denetimi üzerine uzmanlaşarak, Pusula Danışmanlığı kurdu. Fikriye Aslan bu alanda çalışan Türkiye’deki ilk ve tek kadın girişimcisidir. Marmara Üniversitesi’nde Muhasebe, Anadolu Üniversitesi’nde Muhasebe Finasman Bölümleri’ni iyi derece ile bitiren Aslan, Marmara Üniversitesi’nde Muhasebe Denetimi Yüksek Lisans Programı’nı tamamladı. İSMMO Akademi’den Bağımsız Adli Muhasebe Uzmanlığı Sertifikası’nı aldı. Aslan, bilgi ve tecrübelerini, çeşitli kurumlarda Muhasebe ve Denetim üzerine verdiği derslerle öğrencileriyle paylaşmakta ayrıca hukuk eğitimine devam etmektedir.

UZMANLIK ALANLARI

  • Adli Muhasebe, Hile Denetimi ve Suistimal İnceleme Uzmanı
  • Finansal tablo ve bilanço analizi uzmanı
  • Mali Müşavirlik,
  • Boşanma davalarında mal paylaşımı konusunda bilirkişilik
  • İthalat, ihracat, iş kanunu, yatırım teşvik mevzuatı uzmanı
  • Ticari davalarda bilirkişilik, uzman şahitlik ve dava destek danışmanlığı
  • Konkordato Komiseri, Bilirkişi, Kayyum
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>