Haberde Bursa

Cinsiyet eşitliğini işyerinde de sağlayamadık!

24.03.2022
457

BAREM’in global ortağı WIN International ile birlikte 39 ülkede gerçekleştirdiği “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” araştırması gösteriyor ki; dünyada ve Türkiye’de işyerlerinde eşitlik henüz sağlanabilmiş değil. Daha çok erkekler Dünyada (%64) ve Türkiye’de (%60) iş yerinde eşitlik olduğuna inanırken, kadınlar arasında bu oran Dünyada %55’e, Türkiye’de %48’e düşüyor.

BAREM ve global ortağı WIN Grubu’nun, 39 ülkede 33.326 kişiyle gerçekleştirdiği araştırmada işyerlerinde kadın erkek eşitliğinin ne kadar sağlandığı ve kariyer fırsatları açısından eşitlik durumu sorgulandı. Eğitim ve gelir seviyesi arttıkça işyerinde cinsiyet eşitliği algısı artıyor, yaş yükseldikçe düşüyor.

Erkeklerin görüşü işyerinde eşitlik oranını artırıyor

Dünyada nüfusun %60’ı iş yerlerinde cinsiyet eşitliğinin sağlandığına inanıyor, %34’ü ise buna ikna olmuş değil. Erkekler (%64) kadınlara (%55) göre eşitliğe ulaşıldığına daha yüksek oranda inanıyorlar. Eşitliğin sağlandığını düşünenlerin oranı yaş arttıkça azalıyor; 18-24 yaş grubunda %63 iken, 65 yaş ve üzerinde %48’e düşüyor. Eğitim yükseldikçe oran da artıyor, eğitimsiz ve temel eğitimli grupta %55 iken en üst eğitim grubunda %65’e çıkıyor. Paralel şekilde en alt gelir grubunda %54 olan oran, en üst gelir grubunda % 65’e yükseliyor. Tam gün çalışanlar arasında %65 olan oran, ev kadınlarında %53’e, işsizlerde %49’a kadar düşüyor. Türkiye’de işyerinde kadın erkek eşitliği sağlandığını düşünenlerin oranı ise %54. Bu oranla Türkiye 39 ülke arasında 30. sırada. Kadınlar (%48) ve erkekler (%60) arasında eşitliğin gerçekleştiğine inananlar arasındaki fark çarpıcı.

İş ve kariyer fırsatları açısından kadınların daha avantajlı olduğunu düşünenlerin oranı dünya nüfusunun sadece %14’ü

Dünya nüfusunun %60’ının işyerinde cinsiyet eşitliğinin sağlandığına inandığını ortaya çıkaran araştırmada eşitlik, iş ve kariyer fırsatları açısından da değerlendirildi. Toplamda, nüfusun %37’si iş ve kariyer söz konusu olduğunda kadınların erkeklerle aynı fırsatlara sahip olduğuna inanıyor; bu oran kadınlarda biraz daha düşük (%32). Ancak hem toplamda, hem de kadınlar arasında kadınların erkeklerden daha az fırsata sahip olduğuna inanlar daha yüksek oranda (toplamda %45, kadınlar arasında %55). Kadınların daha fazla fırsata sahip olduğuna inanan küçük bir kesim de (toplamda %14, kadınlarda %10) mevcut. Türkiye, kadınların erkeklere göre daha az iş ve kariyer fırsatı elde ettiğini düşünenlerin oranına (%55) göre, 39 ülke arasında 12. sırada. Bu oran kadınlar arasında %66’ya çıkıyor. Bu da Türkiye’de 3 kadından ikisinin iş ve kariyer fırsatları açısından erkekler kadar şanslı olmadığını düşündüğünü gösteriyor. Öte yandan Türkiye’de kadınlara daha çok iş ve kariyer fırsatı olduğunu düşünlerin oranı (%25) dünya ortalamasına (%14) göre daha yüksek. Ayrıca Türkiye’de bu oran erkekler arasında çok daha yüksek (%34). Türkiye’de kariyer açısından eşitlik olduğuna inananların oranı ise yalnızca %18 ve 39 ülke arasında 38. sırada.

İşyerinde cinsiyet eşitliğinde en düşük oranlar Japonya’da…

İşyerinde cinsiyet eşitliğinde en yüksek oranlar Asya Pasifik ülkelerinde iken, en düşük oranlar Japonya’da. Dünyada, işyerlerinde kadın erkek eşitliğine ulaşılmıştır diyenlerin global ortalaması yüzde 60. Yüzde 84 ile bu düşünceye en fazla Vietnam katılıyor. Vietnam’ı ise Hindistan (%80), Filipinler (%78), Finlandiya (%78), Endonezya (%73) takip ediyor. Bu düşünceye en düşük oranla (yüzde 30) katılan ise Japonya. İşyerlerinde kadın erkek kariyer fırsatları eşittir diyenlerin global ortalaması ise yüzde 37. Kariyer fırsatlarının eşit olduğunu düşünen ülkeler sırasıyla; Çin (%79), Vietnam (%69), Endonezya (%63), Filipinler (%59), Hong Kong (%58). Japonya %12 oranla bu düşünceye katılan ülkeler arasında sonuncu sırada. Türkiye, kariyer fırsatlarının eşit olduğuna inanan ülkeler arasında %18 oranla, 39 ülke arasında 38.sırada.

Araştırma Künyesi: Araştırma 15 Ekim-18 Aralık 2021 tarihleri arasında 39 ülkede 33.326 kişiyle çeşitli yöntemlerle görüşülerek gerçekleştirildi.Türkiye’de 25 Ekim – 30 Kasım2021 tarihleri arasında CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemiyle 1003 kişiyle görüşüldü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>