Haberde Bursa

Cinsiyet eşitliği, kadınların iş hayatına katılımını kolaylaştırabilir

30.03.2022
507
Yetenekli işgücüne erişim, pandeminin başından bu yana küresel çapta farklı sektörlerden birçok şirket için en önemli gündem maddelerinden biri olarak konumlanıyor. Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verileri 2021de kadınların istihdam oranının, erkeklerin yarısından daha az olduğunu gösteriyor. Bu perspektiften düşünüldüğünde, yetenekli işgücü ihtiyacını karşılamak için, kadınların iş hayatına katılımını ve her kademede temsilini güçlendirmenin anahtarı olan cinsiyet eşitliği konusunda, kurumsal şirketlere önemli sorumluluklar düşüyor.
Pandeminin küresel çapta sebep olduğu işgücü değişiminin etkileri bugün de sürüyor. Özellikle de değişen yeni dünya düzeninde yetenekli insan kaynağına duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bazı görüşler, bu durumun iş dünyasında cinsiyet eşitsizliği için pozitif etki yaratabileceğini ve bu konuda en büyük sorumluluğun kurumsal şirketlere düştüğünü savunuyor. Sağlık alanında bütünsel hizmetler sunan Wellpoint Şirketler Grubu’nun Satış & İş Geliştirme Grup Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Didem Kulğı Karakaya, “Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verilerine göre 2019’da küresel çapta %45,2 olan kadın istihdamı, 2022’de %43,8 değeriyle pandemi öncesi seviyesinin altında kalmaya devam ediyor. Sivil Toplum Geliştirme Merkezi’nin raporu Türkiye’de pandemide 10 kadından 7’sinin ekonomik problemler yaşadığını ortaya koyarken, ReliefWeb’in Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından desteklenen raporu, bu dönemde kadınların %18,8 oranla, erkeklerin ise %14,2 oranla işini kaybettiğine dikkat çekiyor. Cinsiyet eşitsizliğinin işgücüne etkisine dair ipuçları sunan bu veriler tersine çevrilebilir ve kurumsal şirketlerin katkılarıyla kadınların iş dünyasındaki temsilini güçlendirmek için teşvik edici olabilir. Yaklaşık 650 çalışana sahip olan Wellpoint olarak, pandemi sonrası kadınların işgücüne geri dönüşünde kurumsal şirketlere düşen görevlerin farkındalığıyla, kadınların istihdama katılmasını ve işyerinde daha çok temsil edilmesini çok önemsiyoruz.” şeklinde değerlendirdi.

Eşit iş, eşit ücret, eşit fırsatlar

Türkiye İstatistik Kurumu’nun mart ayının başında yayımladığı İstatistiklerle Kadın 2021 verilerinde ülkemizde 15 yaş ve üstü olup istihdam edilenlerin içinde kadınların %26,3’lük bir orana sahip olduğuna dikkat çeken Didem Kulğı Karakaya, istihdam verilerini “Bu oran, kadınların istihdam oranının erkeklerin yarısından daha az olduğunu gösteriyor. Raporda ayrıca ülkemizde yönetici pozisyonundaki kadın oranının %19,3 olduğu belirtiliyor. Hatta erkeklerin oranının %74 olduğu bir zeminde her dört çalışandan biri kadın iken, yönetici kademesinde her beş yöneticiden sadece birinin kadın olduğu biliniyor. Hayatın her alanında iyilik için iyileştirmeye inanan Wellpoint Şirketler Grubu olarak kadınları işgücüne dahil etmek ve onlara her kademede daha geniş bir temsil alanı sunmak için kurumsal şirketlere düşen sorumluluğun farkındayız. Bu kapsamda işe alımlarda kadın – erkek oranımızı eşitlemek amacıyla, yetkinliklerin de eşit olduğu durumlarda kadınlara öncelik veriyoruz. Öte yandan eşit iş, eşit ücret politikasını benimsiyor, sunduğumuz yan haklarda da cinsiyet eşitliği ilkemizin gerektirdiklerini uyguluyoruz. Wellpoint olarak, küresel çapta yetkin işgücünün her zamankinden daha önemli olduğu bu dönemin, işyerinde kadın temsili ve cinsiyet eşitliği başlıklarını gündeme taşımanın tam zamanı olduğuna inanıyoruz.” ifadeleriyle değerlendirdi.

2022de yönetim kademelerindeki kadın lider sayısını artırmaya odaklanacağız”

Wellpoint Satış & İş Geliştirme Grup Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Didem Kulğı Karakaya, satış dünyasında çalışan kadınlara özel bir topluluk ağı olan Women in Sales Network tarafından 10 Mart’ta düzenlenen etkinlikte Wellpoint’in çalışan anneler ve kadın çalışanlar için ayrı ayrı yürüttüğü uygulamalarını ve 2022 yılındaki hedeflerini şu ifadelerle özetledi: “Sadece kadın çalışanları hedefleyen yönetim stajyeri (MT) programlarımız kapsamında geçtiğimiz yıl bünyemize aldığımız kadın MT çalışanlarımızı Wellpoint takımının bir parçası haline getirdik. Diğer yandan doğum sonrasında kadın çalışanlarımızın daha kolay uyum sağlayabilmeleri için dönmelerine 1 ay kala dönüş planı adına  iletişime geçiyoruz ve iş planlarımızı yaparak sağlıklı bir çalışma rotası çiziyoruz. Büyük bir dönüşüme imza attığımız 2022 yılı itibarıyla tüm çalışanlarımıza kendi doğum günlerinde verdiğimiz izne ek olarak anne olan çalışanlarımıza  çocuklarının doğum günlerinde de izinli olma hakkı tanıyoruz. Yine bu dönüşümün bir parçası olarak yönetim kademesindeki kadın lider sayımızı artırmak için, mentorluk sistemine geçtik ve bu amaçla Nisan ayında kadın çalışanlarımıza yönelik özel bir liderlik ve yönetim becerileri programı başlatacağız. Tüm bunlar, kadınların işyerinde daha çok temsilinin Wellpoint Şirketler Grubu için önemli bir gündem maddesi olduğunu kanıtlıyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>