Haberde Bursa

Bursalı Sanayici İşçi Çıkarmaya Hazırlanıyor

05.06.2020
456

KESTEL HABER MERKEZİ NAZİF EREK Maliyetlerin artması, üretimin azalmasından dolayı Bursalı sanayici, işçi çıkarmanın üç ay yasaklama süresinin dolacağı Temmuz ayında küçülmeye giderek, işçi çıkarmaya hazırlanıyor.

Dünyayı etkisi altına alan virüs, ülke ekonomilerini sarsmaya devam ediyor. Corona virüsle mücadele kapsamında hükumet, Nisan ayında işten çıkarma üç ay süreyle yasaklanmış, geçicide olsa emekçiler rahat nefes almıştı. Ancak, Bursalı sanayicilerin, ihracatın dip yapması, maliyetlerin artmasından dolayı, Temmuz’da işçi çıkarmaya hazırlandığı öğrenildi. Otomotiv yan sanayi başta olmak üzere, tekstil ve diğer sektörlerin, yaşadıkları krizden dolayı işçi çıkarmaya hazırlandıkları iddia edildi. Sanayicinin küçülmeye gitmesinin en büyük sebepleri atasında, maliyetlerde yaşanan aşırı artış ve yurtdışı bağlantılı firmaların aldıkları siparişlerin iptali olduğu belirtiliyor. Öte yandan, salgınla mücadele edemeyen 39 ülkede 180 bine yakın çalışanı bulunan ve Bursa’da da fabrikası olan Fransız otomobil devi Renault, 15 bin çalışanını işten çıkarmaya hazırlanırken, Emek’teki fabrikada da işçi çıkarmaların olabileceği iddia ediliyor.

MALİYETLER ARTTI

Yaşan virüs daralmasıyla birlikte dünyada petrol fiyatlarının hızla düştüğüne dikkat çeken sanayiciler, elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artışın küçülmeyi tetiklediğini, yenilenebilir enerji üretimini teşvik eden YEKDEM tarifesinin yüksek maliyetinden şikayetçi olduklarını belirtirlerken, “Salgın nedeniyle üretimi azalan sanayici yüksek enerji faturalarıyla başa çıkamıyor. Üstelik yenilenebilir enerji üretimini teşvik etmek için uygulanan YEKDEM tarifesinin yüksek maliyeti sanayicinin sırtındaki enerji yükünü daha da ağırlaştırıyor. Bugün durma noktasına gelen sanayi tesisleri çok daha az elektrik kullansalar da Nisan, Mayıs ayındaki faturalarını incelediklerinde büyük artışlar görüyorlar’ şeklinde konuştular.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>