Haberde Bursa

Bursa’daki trafik sorunuyla ilgili çarpıcı tespit

22.11.2021
432

Ulaşımı tek ana artere yüklendiği için trafik sorunu yaşayan Bursa’da sabah-akşam her gün bir uçtan diğer uca öğrenci ve işçi servisleri çalışıyor. Belli saatlerde minibüs seli trafiğe girince ulaşım duruyor. Soruna taşımacı gözüyle bakan Kenan Yetişen öncelikle kent ve ulaşım planlaması bütünlüğüne dikkat çekiyor. Kenti toplu ulaşımla ilgili gözlemini paylaşırken de çarpıcı bir tespit yapıyor… Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri aktardı:

Uzun yıllar… Sırtını Uludağ’a dayayan, önünde verimli ova toprakları uzanan Bursa’nın tek ana aksı Yeşil-Çekirge hattıydı ve bu hattaki trafik sorunu için çözüm aranıyordu.

1990’lı yıllardan itibaren Kestel’den Görükle’ye uzanan yol ana aks olarak öne çıktı. Şimdi kentin trafik yükünü taşıyan bu yol için çare aranıyor. Elbette çok değerli görüşler ortaya çıkıyor, hepsini çok önemsiyoruz.

Bu kez…

Bursa’nın ilk servisçilerinden rahmetli Mustafa Yetişen’in oğlu, ODTÜ’yü bitirdikten sonra Bursa’nın ilk taşıma kooperatifi BUROK’un kurucularından ve ulaşım sorunlarına kafa yoran babadan taşımacı Kenan Yetişen’i dinledik.

Taşımacı gözüyle sorunu şurada görüyor:

“Son 50 yılda yapılan devasa fabrikaların bulunduğu Organize Sanayi Bölgeleri’nin sayısı 20’yi geçti. Buralarda çalışanlar kent merkezinde ikamet etme direnci gösteriyor.”

Üzerinde durduğu şu:

“Geçen süreçte yol açma ve genişletme çalışmalarına ağırlık verilmedi. Bir asır önce açılan yollar kullanılıyor.”

Ardından…

“Çalışan fertler akşam evlerine gelirken, araçlarını şehir dışında mı bırakmalı, yoksa kent merkezlerinde oluşturulan oto parklara bırakmaları mı daha uygun?” diye sorup gözlemini dile getirdi:

“Kent merkezi trafik yoğunluğu aslında pek yok. Ana sorun Doğu-Batı istikametindeki ana arterle ona bağlanan yol ve kavşaklarda.”

Dikkat çektiği şu:

“Hiçbir ülkede dik bir dağa yaslanmış, 20’den fazla sanayi bölgesi, 3-4 devasa hastanesi, stadyumu ve iki devasa üniversitesi aynı hat üzerinde bulunan 3 milyonluk kent yok.”

Yine…

Yeni yol ve otopark gibi yatırımların gündeme gelemediğini vurguladıktan sonra taşımacı gözüyle gördüğünü dile getirdi:

“Ulaşım, yatırım ve yapılaşma konuları artık günlük siyasi oluşumlardan etkilenmeyen, konunun bilincinde olan heyet tarafından yürütülmeli.”

Şu da önemli:

“Kentimizin imar anayasası olmalı ve bu plana sadık kalınarak yatırımlar yapılmalı.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>