Haberde Bursa

Bursa’da konut fiyatları yüzde 50 arttı!

13.10.2021
342

Son zamanlarda konut fiyatlarındaki artış, konut satışlarında azalmaya neden oldu. 13 Ekim Dünya Konut Günü ile ilgili konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, ”Dünya Konut Günü, 1985 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan bir karardır. Konut, sosyal bir ihtiyaçtır. Özellikle yerleşik hayata geçtikten sonra insanların ihtiyaç duyduğu en önemli sosyal materyale sahiptir. Her ailenin sosyal alanda barınma ihtiyacı vardır. Bursa’da konut ihtiyacı her geçen gün artıyor. Depreme karşı güvenlikli, yaşanılabilir Bursa için çabalıyoruz” şeklinde konuşurken, Gayrimenkul Danışmanı Meral Erdinç Türkeş ise Bursa’daki konut fiyatlarının 1 buçuk milyona kadar çıktığını söyledi.

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN   bursadabugun.com

Dünya Konut Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun aldığı kararla 1985 yılından beri her 13 Ekim’de dünya çapında kutlanıyor.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, konut fiyatlarındaki artışın en önemli faktörlerinden birinin ise inşaat malzemelerine gelen zamdan kaynaklandığının altını çiziyor.

KONUT, SOSYAL BİR İHTİYAÇTIR”

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, “Dünya Konut Günü, 1985 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan bir karardır. Konut, sosyal bir ihtiyaçtır. Özellikle yerleşik hayata geçtikten sonra insanların ihtiyaç duyduğu en önemli sosyal materyale sahiptir. Her ailenin sosyal alanda barınma ihtiyacı vardır. Aynı zamanda barınma ihtiyacı herkesin anayasal hakkıdır. Dolayısıyla konut, insanlık açısından önemli bir mihenk taşıdır. Biz de meslek grubu olarak bu alanda çalışmalar yapıyoruz. İnsanoğlunun ihtiyaç duyduğu konutları projelendirerek doğal afetlere karşı güvenlik inşa etmeye çalışıyoruz. Konutlar aynı zamanda ticari mal olarak alınıp satılmaktadır. Yeri geldiğinde bu konutları yatırım aracı olarak da kullandığımız oluyor. Özellikle Türk toplumunda bir ev satın alıp, onun kirası ile geçinme düşüncesi oldukça fazla. İnşaat sektörü açısından bakıldığında sektörün sıkıntı içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Malzeme fiyatlarının artışından dolayı konut üretirken sıkıntı yaşıyoruz. Bunların hepsi birbiriyle bağlantılıdır. Bursa’da konut ihtiyacı her geçen gün artıyor. Depreme karşı güvenlikli, yaşanılabilir Bursa için çabalıyoruz. Ancak insanlar depreme karşı güvenliğin olmadığı sağlıksız ortamlarda yaşamaya mahkum kaldı. Kentsel dönüşümün önceliklerini kullanarak vatandaşlarımızı o bölgelerden çıkartmaya gayret gösteriyoruz. Konut, sosyal bir ihtiyaçtır. Her aileye konut temini anayasal haktır. Yerine getirmesi, ülke olarak bu konulara dikkat edilmesi lazım” dedi.

BURSA’DA KONUT FİYATLARI 300 BİN LİRADAN BAŞLAYIP, 1 BUÇUK MİLYONA KADAR ÇIKMIŞ DURUMDA”

Yaklaşık 10 yıldır gayrimenkul danışmanlığı yapan Meral Erdinç Türkeş ise 13 Ekim Dünya Konut Günü ile ilgili Bursa’ya dair önemli açıklamalarda bulundu. Türkeş, “2017 yılından bu zamana kadar çelik fiyatlarında ciddi artış yaşandı. Bu da tüm inşaat malzemelerini etkilemiş oldu. Yaklaşık yüzde 80 ile yüzde 100 arasında bir artış gerçekleşti. Müteahhitler çok az kar karşılığında daire satışları yaptılar. Geçen yıl faizlerin düşmesiyle birlikte kredi oranları da düşmüştü. O süreçte çok fazla satış gerçekleşti. Ancak satışların çoğalması talep doğrultusunda daire fiyatlarının yavaştan artmaya başlamasına sebep oldu. En son korona virüsü yaşadığımız bu zamanlarda bahçe katı ve dubleks dairelerde yüzde 50 artış gösterdi. İnsanlar pandemi sürecini evlerinde geçirdikleri için yaşadıkları alana değer vermeye başladı. Rahat yaşanabilecek, bahçe ortamı olan evleri tercih etti. Vatandaş şu an konut fiyatlarının yanına yaklaşamıyor. Kredili satışlar da gerçekleşmiyor. İnsanlar faizlerin düşmesini bekliyor. Bize gelen ve daire parasını biriktirememiş olan müşterilerimize öncelikle ellerinde bulunan arabalarının modelini yükseltmelerini tavsiye ediyoruz. En azından bir para biriksin, satın alınacak konutun üzerine gereken tutar için kredi çekilsin. Bazı müşterilerimiz bunu uyguluyor. Gerçekten fiyatlar çok yüksek. İnşallah herkes arzu ettiği konutlarda oturur. Bursa’da konut fiyatları 300 bin liradan başlayıp, 1 buçuk milyona kadar çıkmış durumda. Geçen yıl 1 buçuk milyona çok sayıda villa satarken, bu yıl aynı fiyata satılan dairelerden bahsediyoruz. TÜİK verilerine göre en çok Bursa’da; Nilüfer ve Osmangazi ilçelerinde konut satışları gerçekleşiyor. Nilüfer ilçesinde sitelerin olması güvenlik açısından vatandaşa daha cazip geliyor. Yıldırım ilçesinde, Millet Mahallesi taraflarında güzel yapılaşmalar var. Artık şehrin her bir yanında güzel konutlar inşa ediliyor. Dolar artan çizgisini bozmuyor. Bu da fiyatların şu an için düşmeyeceği anlamına geliyor. Ütopik bir hayal kurmak istiyorum. Yüksek katlı binalardansa, çocukların oyun oynayabileceği, temiz havayı rahatça soluyabileceği ve güzel mahallelerin olduğu konutlar diliyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: BURSADA BUGÜN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>