Haberde Bursa

Bursa’da ikinci el araç piyasasında son durum ne?

17.08.2020
349

Yeni bir araç sahibi olmak ya da var olan arabasını yenilemek isteyenler bu sıralar zorlanıyor çünkü ikinci el araç fiyatları bir hayli yükseldi. Fiyatları ateş pahası olsa da piyasada sıfır araç da bulunamıyor. Otomobil piyasasının son durumu hakkında açıklamalar yapan Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, “Devlet, piyasanın içinde olan ve bu işin uzmanı kişilerle bir toplantı yapıp, piyasa denetimine, bu piyasaya hakim olan kişilerle çıkmalı. Bu ekonomik dar boğazdan çıkmanın yolu haksız kazanç peşinde olanların ipini çekmektir” dedi. Peki, piyasada güncel durum ne? Yanık, “. Bugün piyasada çok komik rakamlar görüyoruz, 10 bin lira olan Şahinler 30 bin lirayı buldu. Bugün deseniz ki ben araba almak istiyorum, orta halli bir araba 100 bin lira civarında, 70-80 bin liraya araba bulamaz hale geldik” açıklamasını yaptı.

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, “İkinci el otomotiv sektörü şu anda içler acısı çünkü bir kaos bir fırsatçılık ve başıboşluk var. Piyasada kontrol mekanizması kaybedilmiş durumda. Piyasaya baktığınızda uzman olmayanlar açıklama yapıyorlar ancak piyasanın gerçek durumunu, toplumda yarattığı etkiyi ve esnaf üzerinde yarattığı etkinin sebeplerini göstermelik sebeplerle açıklamaktalar. Şu anda araba fiyatları yarış atına döndü kim daha yükseğe satacak yarışı var, bunun asıl sebebini sorduğunuzda birileri koronavirüsü, kimileri döviz kurlarını bahane ediyor. Bunların hepsi hedef şaşırtma kendi yaptıkları oyunların üstlerini örtmeye çalışmaktır” ifadelerini kullandı.

“FİYATLARIN YÜKSELMESİ BİZİM DE İŞİMİZE GELMİYOR”

“Biz ikinci el oto alım satımı yaparken sıfır araçların fiyatlarına endeksli olarak çalışıyoruz ama 2020’nin ilk ayından sonra sıfır arabalara yapılan zamları kimse dile getirmiyor” diyen Yanık, “İkinci el fiyatlarının neden yükseldiğini anlamak için bunlara bakmak lazım. Yükselişe doları ve euroyu bahane ediyorlar ama bunlar son aylarda yükselişe geçti, kurlar böyle değilken de araç fiyatları yüksekti. Amaç bir ekonomik darbe yaparak, vatandaşın cebindeki parayı kısıtlayıp, ellerinden alıp kaos yaratmak. Koronavirüsten dolayı sıfır araba gelmedi diyorlar ama aslında yok satıyorlar. Sektör temsilcileri, ikinci el araba piyasasının yükselmesinde sıfır bayilerinin etken olmadığını söylüyor ancak bizler, sıfır bayilerinin ikinci el topladığını bildiğimizi hatta ikinci el showroomları açtıklarını görüyoruz. Araba satamıyoruz diyen bayiler, galerici esnafına sıfır araba satmıyor, bu bir anayasal suç. Bizim filo halinde araba alıp piyasayı yükseltmeye çalıştığımızı söylüyorlar. Böyle bir şey imkansız, çoklu alımlarda yaptığımız sözleşmeler var bu yüzden bu durum da söz konusu değil. Zaten fiyatların yükselmesi satıcının asla işine gelmiyor, çünkü bu bize sermaye kaybı olarak yansıyor” şeklinde konuştu.

“10 BİN LİRALIK ŞAHİNLER 30 BİN LİRAYI BULDU”

Yanık, piyasadaki fiyatlarla ilgili olarak şunları söyledi: “Koronavirüs fabrikaların çalışmasının bir kısmını düşürdü ancak fiyatların bu kadar artmasının sebebi değil. Türkiye’de ikinci el otomotiv sektörünü ele geçirmeye çalışan kurum ve kuruluşlar 2019’un ikinci periyodundan sonra kendi çizdikleri yolda bir operasyon yaparak piyasayı ele geçirmek istiyorlar. Bugün piyasada çok komik rakamlar görüyoruz, 10 bin lira olan Şahinler 30 bin lirayı buldu. Bugün deseniz ki ben araba almak istiyorum, orta halli bir araba 100 bin lira civarında, 70-80 bin liraya araba bulamaz hale geldik. Bunun önüne geçmek için devlet, piyasanın içinde olan ve bu işin uzmanı kişilerle bir toplantı yapıp, denetime bu piyasaya hakim olan kişilerle çıkmalılar. Bu ekonomik dar boğazdan çıkmanın yolu haksız kazanç peşinde olanların ipini çekmektir.”

İKİNCİ EL ARAÇ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Hakan Yanık, ikinci el araç alacaklara, “Bir alıcı önce arabanın satıldığı yere dikkat etmeli, arabanın içine, motoruna ve yürüyenine dikkat bakmalı, eğer bu konulardan anlamıyorsa mutlaka güvendikleri, belge sahibi olan ekspertizlere giderek baktırsınlar. Her ekspertize gidilmemesi gerektiğini hep söylüyoruz çünkü artık o kadar çok ekspertiz açıldı ki, odamıza bu konuda fazlaca şikayet geliyor. Arabayı kesinlikle motor performans testine sokmasınlar, bu arabaya zarar veriyor. Parayı satış yapılırken noterde teslim etmeleri konusunda uyarıyoruz. Güvenip önceden kapora ya da paranın belli bir bölümünü vermesinler. Piyasa araştırması yapmakta yarar var, ortalama fiyatın çok üstünde ya da çok altında olan araçları almasınlar mutlaka bir sıkıntı vardır. 90 bin liralık araba 50 bin liraya satılıyorsa inanmasınlar, internetten alışveriş yapan vatandaş mutlaka alacağı arabayı görsün. Bu dolandırıcılıklar genelde internet üzerinden yapılmakta. Böyle dükkanlarda pek karşılaşmıyoruz, ben Galericiler Odası Başkanı olmama rağmen gelen kişilere bildiklerimi söyleyip yine de bir ekspertize götürün diyorum” uyarılarını yaptı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>