Haberde Bursa

Bursa’da esnaf isyan etti! ‘Borç batağındayız’

28.11.2021
428

Ürünlerin hepsinin yurtdışından dolar bazlı geldiğini ve kur artışından olumsuz etkilendiklerini kaydeden Uluyol Cep Telefoncular Çarşısı esnafı, iş yapamadıkları için borç batağında olduklarını vurguladı.

Hatice DAL   olay.com.tr
Uluyol Cep Telefoncular Çarşısı esnafı yükselen kur karşısında kepenk indirme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Esnafın durumunun çok kötü olduğunu belirten cep telefonu tamircisi Umut Şen, ‘’Her gün dükkanı açıyoruz ve akşam 8-9’a kadar çalışıyoruz. Günlük kazancım 100 lira. Evimizin ihtiyaçlarını karşılamıyoruz. 3 bin lira ile insanların geçinmesini nasıl beklersiniz” dedi. Hiç kimsenin telefon tamirine ayıracak bütçesinin kalmadığını ifade eden Şen, pasajın boş olduğuna işaret etti. Kendilerine gelen ürünlerin hepsinin yurtdışından dolar bazlı olarak geldiğini anlatan Şen, ‘’Bizim işlerimiz bu yüzden bitti” diye konuştu.

MADDİ DESTEK GÖRMEDİK

Pandemi döneminde alınan tedbirler kapsamında dükkanlarını açamadıklarını hatırlatan Şen, kapalı olunan dönemde kimseden maddi destek görmediklerinin altını çizdi. Umut Şen, ‘’Batıyoruz. Belli bir kesimin lüks yaşıyor olması ekonominin iyi olduğu anlamına gelmez. Bir de bunun akşam saatlerinde pazarlardan atılmış gıda toplayan kesimi var” dedi.

BİRÇOK DÜKKAN KEPENK İNDİRDİ

İş yapamadığı için kepenk indiren dükkan sayısının Bursa’da çok fazla olduğunu dile getiren Umut Şen, şöyle devam etti: ‘’Esnaf borç ödeyemez hale geldi. Ödeyemediğim borçlar yüzünden cezaevi girişim yapıldı. İzinden dolayı dışarıdayım. 5 çocuğum var. Esnaf borçlar yüzünden karakollarda zaman geçiriyor. Devletimizin bize sahip çıkması gerekiyor.”

VATANDAŞ BİZE KIZIYOR

Cep telefonu tamircisi Kıvanç Yıldız ise, insanların alım gücü olmadığı için iş yapamadıklarına dikkati çekti. Vatandaşa 380 lira ekran fiyatı verdiğini söyleyen Yıldız, ‘’İki saat sonra ekran fiyatı 420 liraya çıkmış oluyor. Müşteri ‘dalga mı geçiyorsunuz’ diye bana kızıyor ama aslında bizimle dalga geçiliyor” şeklinde konuştu. Pasajın en yoğun olması gereken saatlerde 1 kişinin dahi olmadığına vurgu yapan Yıldız, şunları kaydetti: Telefoncuların hepsi akşama kadar müşteri bekliyor. İnsanlar karnını doyuramıyor ki zevkleri için para harcasınlar. İş açlığa doğru gidiyor.”

BORÇ BATAĞINDAYIZ

Siftah yapamadan kapattıkları dükkânın giderlerini karşılayabilmek için borç bulmak zorunda kaldıklarını ifade eden Kıvanç Yıldız, ‘’Şuan borç batağının içindeyiz. Böyle giderse dükkanlarımızı kapatmaktan başka çare yok” dedi. Yıldız, esnafın tamamen bittiğini ve bu gidişata bir dur denilmesi gerektiğini anlattı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>