Haberde Bursa

Bursa’da En Direk Muhalefet Kartı! Bakalım Filmin Sonu Nasıl Bitecek!

13.03.2022
1.864

Bursa’da basın mensubuysanız; editör iseniz günlük ortalama 500, bölge koordinatörü iseniz ulusal-yerel bazda 7 bin haber gözlerinizden 12-14 saat içinde uçuşur gider. Basıncı iseniz herkese bir o kadar yakın bir o kadarda nefret edilecek bir konumda bulursunuz. Halbuki bizim yaptığımız iş kendi mesleğimiz olması yanında kamu hizmetidir. Bursa’yı yönlendiren iktidar dışında siyasi partilerin 34 İl Başkanlığı var. Uzmanlık alanım siyasiler olduğu için günün neredeyse 8 saati onların arasında geçiyor. Yeri geliyor iktidar partisinin yatırımına “dur bakalım bu işlem buraya yapılırsa şöyle bir durumla karşılaşırsın” yeri geliyor muhalefete “bak bu konuda şu sıkıntı var” söylemi ile bir yerde siyasilere de kılavuz noktasında görev yaparak kamu adına kamu görevinde bulunuyoruz. 3 milyon 200 bine kafa tutan Bursa; Osmanlı’nın ilk başkenti olması yanında (Yenişehir-İznik’in yeri ayrı) Kültür ve Turizm Kenti olma yolunda küçük adımlarla ilerliyor, sanayi çıtasında da bir basamak öne çıkmak istiyor. Böyle bir kentte hem basın mensubu olmak hem de siyasi bir partinin il başkanlığını yapmak çok zor.

Bu girizgahtan sonra bugünkü köşemizin asıl konularına değinelim. 2018 Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde; Cumhur ve Millet İttifakı çarpışmış netice Cumhur İttifakı’nın galibiyeti ile sonuçlanmıştı. Millet İttifakı bileşenleri Cumhuriyet Halk Parti, İYİ Parti, Saadet Parti ve Demokrat Parti 2019 Mahalli İdareler Seçimleri’nde yol ayrımına girmiş, Saadet ve Demokrat Parti ayrı ayrı seçimlere girmiş, bunun faturasını da Bursa’da Büyükşehir’de yarışa giren CHP-İYİ Parti destekli Millet İttifakı adayı Mustafa Bozbey bıçak sırtı denilebilecek bir oranda seçimi kaybetmişti. Genel Merkez düzeyinde CHP, İYİ Parti, Saadet Parti, Demokrat Parti, DEVA, Gelecek Parti bir araya gelerek “Güçlendirilmiş Parlementer Sistem” üzerinde mutabakata varmış ve  6 partide imza atarak, Millet İttifakı’da bir anlamda DEVA ve Gelecek Parti’sini bünyelerine katarak güçlendirilmiş oldu. DEVA ve Gelecek Partinin üst yönetimi 20 yıldır iktidarda olan partiden çıktığını da unutmamak lazım. Kartlar yeniden dağıtılırken Millet İttifakı’nı oluşturan partilerden de kopuşların olduğunu unutmamak gerek. Saadet Parti’den kopan Yeniden Refah, Demokrat Parti’den kopan Doğru Parti, İYİ Parti’den kopan Zafer Parti, CHP’den kopan Memleket Parti ve Türkiye Değişim Partisi gibi partilerin 2022 yılı için bir mucize olmazsa, 2023 yılındaki ilk seçimlerde alacağı pozisyon önemli. Cumhur İttifakı oyları vatandaşın tenceresi artık kaynamadığı daha doğrusu ocakta çatır çatır yandığı için ekonomik sebeplerden dolayı düştüğü muhakkak. Ancak düşen oylarda Millet İttifakı’nın 6 partisine de yansımıyor. Şuan için ana muhalefet “kararlı karasız” seçmen kitlesinde! Yüzde 22’leri bulan bir kitle henüz kararını veremedi. Bu pazar bir seçim olsa kişisel kanaatim, yüzde 98 oranında sandığa gidileceği ve bir partiye oy verileceği yönünde.

Bu bilgilendirmeler ışığında Bursa özelinde son kulis bilgisine geçelim. 6 Millet İttifakı’nın İl Başkanları CHP İl Başkanlığı’nın organizasyonunda yaklaşık 7 hafta önce bir araya gelerek 5-6 konu üzerinde mutabakata varmış ve ortak basın açıklaması yapmak konusunda anlaşmışlardı. Bu konulardan biride Bursa’da hayaleti andıran Yenişehir Havaalanı’nın nasıl kullanılması gerektiği hususuydu. Böylece milyonluk tesis randımanlı olarak çalıştırılabilecekti. Diğer anlaştıkları konularda ajandamızda şimdilik kalsın. Gel zaman git zaman bu temenniyi hayata geçiremeyen 6 Millet İttifakı geçen süre içinde Yenişehir Havaalanı’nın kapatılabileceği şoku ile karşılaştı. Muhalefet İlçe Başkanları ile Belediye Meclis Üyelerinin 48 saatlik presi ile uyanan iktidar yöneticileri Yenişehir Havaalanı’nın kapanmasını kapıdan çevirdi ama tehlike henüz geçmiş değil!

Siyasi partileri turlarken dün şok bir bilgi ile karşılaştım. Millet İttifakı’nın 6 partisi 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı, Milletvekilliği ve Mahalli İdareler Seçimleri’nin bir arada yapılacağını düşünerek belediye seçimleri için ilçeleri bölüşmüş! Bu doğrumudur değilmidir bilmiyorum ama 3 gündür bu söylem Bursa sokaklarında fırtınaya dönüşmüş vaziyette! Anlaşılan haritaya göre CHP Büyükşehir, Nilüfer,Gemlik, Mudanya- İYİ Parti Orhaneli, Harmancık, Keles, Büyükorhan, Mustafakemalpaşa ve Osmangazi- Gelecek Parti Yıldırım, İnegöl, DEVA İznik, Orhangazi, Demokrat Parti Karacabey, Saadet Parti Yenişehir’i alırken Kestel ve Gürsu üzerinde de halen partiler arasında pazarlık yapılıyormuş! Dün ben bunu duyduğumda güldüm ama gülmemek lazım, zaman dediğin gözünü açıp kapatıncaya kadar geçiyor. 6 partinin bu konuda en azından görüşmeler yapması da normaldir.

Millet İttifakı adayı Mustafa Bozbey seçim sonrası kabuğuna çekilmiş, 6 ay sonra da birkaç CHP programına katılmıştı. Son 6 aydır Bozbey’i CHP programlarının tamamında, İYİ Partinin de programlarında kerhen davet edilirse görüyoruz. 1 oyun Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’ndeki önemi ne ise Bozbey içinde önemi aynı. Toplumun her kesimini kucaklaması gereken Bozbey’in son zamanlardaki performansında azalma gözükmesi vatandaşlarımız arasında da bazı soruların sorulmasına neden oluyor. Bozbey’in 6 parti dışındaki diğer partiler ile de dirsek temasına geçmesi lazım. Hele ki; geçmiş dönemin kudretli Başbakan’ı Tansu Çiller’in yeni bir parti kurmasının gündemde olduğu, Genç Partinin efsane lideri Cem Cengiz Uzan’ın her an ülkeye dönebileceği bu günlerde! 6 parti için onların göremediği benim hatırlatma gereği duyduğum bir tehlikede var. Bursa geçtiğimiz seçimde 2 bölge olarak seçime gitmişti. Seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesiyle ilgili olarak yapılan çalışmalar TBMM gündemine 10 gün içinde gelecek. Bu görüşmelerde yer alacak konulardan biride “dar bölge yada daraltılmış bölge” olacak. Her iki sistemde iktidar ve ortağı MHP’nin işine gelen bir sistem. Bursa 3 bölgeye ayrılacak ve vekil sayısı 21’e çıkacak. 1. Bölge Nilüfer, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Mudanya- 2 Bölge Osmangazi, Büyükorhan, Harmancık, Orhaneli, Keles- 3. Bölge Yıldırım, İnegöl, Yenişehir, İznik, Orhangazi, Gemlik. Sizce bu seçim bölgelerinden kim karlı çıkar? Millet İttifakı’nı burada noktaladıktan sonra diğer mevzuya geçelim.

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı içinde yer almayan Memleket Partisi, Gelişim ve Demokrasi Partisi, Demokratik Sol Parti, Genç Parti, Doğru Parti, Türkiye Değişim Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Cihan Partisi ve Liberal Demokrat Parti İl Başkanlarının bir araya geldiği “Bursa İçin Birlik” adı altında bir araya gelerek Bursa’nın kazanımları hakkında çalışmalar yapıyor. Bugüne kadar “Bursa İçin Birlik” 3 açık hava basın açıklaması, 1 basınla buluşma kahvaltısı ve toplam 6 ortak dekarasyonlu basın metni servis etti. Eğitim ve sağlık sorunları başta olmak üzere Bursa için 28 civarı konuyu ilk kez onlar kamuoyu ile buluşturdu. 6 Millet İttifakı partisinin bir araya gelip yapamadığını 9 İl Başkanı tüzel kişiliklerini bir kenara bırakarak başardı. 9 İl Başkanları’nın bu davranışını yakın bir zamanda Genel Merkezlerinde test etme imkanı buldum. Bursa’da başlatılan bu hareketin dalga dalga Türkiye’ye yayıldığını görmek, bu partilerin bir araya gelmelerinde birazda çabamız olduğunda mutlu olduk. Ülke savruluyor, Bursa bir yerlere tutunamıyor. İktidarıyla muhalefetiyle Bursa bizim. İktidar en kısa süre içinde muhalefeti karşısına alarak yapıcı eleştirilerini dinlemeli, yoksa kaybeden Bursa olacak!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>