Haberde Bursa

Bursa’da Ağaç Katliamına Sert Tepki!

02.09.2020
1.408

Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı Mürsel Mahallesi’nde Milli Emlak’a ait meşelik alanda endemik bitki yetiştirme bahanesiyle yapılan ağaç katliamı bölge sakinleri ile birlikte çevre örgütleri ve meslek odalarının tepkisini çekti. DOĞADER temsilcileri ile birlikte söz konusu arazide açıklama yapan Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, ağaç kesimine tepki göstererek Mudanya Kaymakamı’na sorular yöneltti.

İddiaya göre Milli Emlak’a ait meşelik arazi bir vatandaş tarafından endemik bitki yetiştirme gerekçesi ile kiralandı. Arazide bulunan ağaçların kesilmesi üzerine duruma tepki gösteren bölge sakinlerinin ulaştığı Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Yörüklü, “Şahıs bu alanı kiraladığını ve endemik bitki yetiştireceğini söylemiş ancak endemik bitki zaten kendisi belli bir bölgede yetişir, yetiştiriciliği yapılamaz” şeklinde konuştu.

Yörüklü, şöyle konuştu:

ENDEMİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ İDDİASI

“28 Ağustos 2020 tarihinde mülkiyeti Maliye Hazinesine ait 1562 parsel numaralı 2100 metrekare alanda yaklaşık 50-60 adet 25-45 yaş arasında meşe ağaçlarının kesilerek alandan uzaklaştırıldığı şubemize iletilmiş ve konunun incelenmesi mahalle sakinleri tarafından şubemizden talep edilmiştir. 31 Ağustos 2020 tarihinde kesim sırasında tutanak tutulmuş. Tutanak Mudanya İlçe Jandarma, Mudanya Orman İşletme Şefliği, İlçe Milli Emlak Şefliği ve Mürsel Mahalle Muhtarı imzalı olarak tutanak altına alınmıştır. Söz konusu alanda kesimin Dilek Ataoğlu Mert adına yapıldığı belirtilmiş, söz konusu kişi tespit/tutanak günü telefonla yapılan görüşmede ilgili Milli Emlak Müdürlüğünden kiralama suretiyle alanda endemik bitki yetiştiriciliği yapmak üzere kiraladıkları belirtilmiş, aynı zamanda alana konteyner konulmuştur.”

KAYMAKAMA SORULAR

Necla Özkaplan Yörüklü, kaymakama seslenerek “Kiralama sözleşmesi oluru alınmış mıdır, kiralama ne amaçla istenmiştir?” sorularını sordu.

Yörüklü şöyle devam etti:

“Dilek hanımla yapılan görüşmede eşinin Orman Mühendisi olduğunu ve alanda endemik bitki üretimi için kiralama yapıldığı belirtilmiştir. Bu konu doğru mudur, çünkü endemik bitki yetiştirilmesi bilimsel olarak yasal olmayıp bu yetiştiricilik için kiralamayı yapacak kurum, bir kurumdan görüş alarak onay vermiş midir? Bizler, yukarıda belirttiğimiz konuların Kaymakamlığımız aracılığı ile yanıtlarının araştırılmasını, Kiralandığı söylenen alanda Kesimin yapıldığı tarihte, Kiralama onayının henüz alınmadığı Milli Emlak biriminde sadece başvurunun olduğu konusunun araştırılmasını, ne amaçla ve neden bu alanın kiralandığının, kiralama konusuyla ilgili gerekçeli onay raporlarının bilimsel bir kurum tarafından onaylanıp onaylanmadığının araştırılarak kamuoyunun aydınlatılmasını arz ederiz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>