Haberde Bursa

Bursa için yeniden ‘kırmızı’ alarm! Korkutan vaka sayısı…

17.04.2021
237

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Bursa’da günlük vaka sayılarını ve bulaşma nedenini bugünkü köşesine taşıdı…

Yılmaz, yazısında şu önemli bilgileri verdi:

Tam da… Koronavirüs pandemisinde hafta başı üçüncü dalganın pik noktası sonrası vaka sayıları düşey seyir izleyip plato çizdiğinde, umutlanmıştık.

Rakamlar da ilginç bir grafik sergiliyordu.

Mart sonu 150’ye kadar düşen günlük vaka sayısı, nisan ayıyla birlikte tırmanışa geçip önce günlük 1.100’e, hafta başı da 2.100’e ulaşmıştı.

Ne var ki…

Yeni haftada iki günlük seyirle ortaya çıkan plato durumu kısa sürdü, umutlar da iki günde yerini yeni korkulara bıraktı.

Çünkü…

Bursa’da çarşamba ve perşembe günlük vaka sayıları 2 bin 500’e ulaştı.

Buna karşın…

Rakamların büyük ilçelere yansımasında çok büyük değişiklik gözlenmedi.

Örneğin…

Tespit edilen vakaların yüzde 29’u en büyük ilçe Osmangazi’de bulunurken, Nilüfer yüzde 24’le ikinci, Yıldırım da yüzde 19’uyla üçüncü sırada. Onları yüzde 9’la İnegöl izliyor.

Tablo ortada…

Çok kısa sürede Bursa’daki günlük vaka sayısının 150’den 2 bin 500’e gelmesi hiç de normal değil. Hastanelere başvuruların ve başta yoğun bakımlar olmak üzere yataklardaki doluluk oranlarının hızla artmasına neden olan vaka trafiği pek alışılmış bir seyir göstermiyor.

Konuştuğumuz uzmanlar bu hızlı artışa iki gerekçe üzerinde duruyorlar.

Birincisi…

Bursa’da görülen vakaların büyük bölümü İngiliz mutantı olarak kayıtlara geçiyor. Vaka sayısındaki anormal artış, İngiliz mutantının bulaşma ve yayılma hızının yüksekliğini gösteriyor.

İkincisi…

Ramazan ayına girişte ve özellikle ilk iki günü yaşanan toplumsal hareketliliğin yol açtığı yoğunluk virüsün yayılma hızını tetikledi.

Düşünceleri şu:

“Hafta başında vakalarda görülen düşey seyir gerçekçiydi. Pik noktası 2 bin 100 kabul edildiği için vakaların inişe geçmesi söz konusuydu. Fakat ramazan hareketliliği artışı tetikledi.”

Şunu da eklediler:

“Tam zamanında ve doğru kararlar alındı. Kısmi kapanma gelmeseydi bayram ve yaz kâbus olurdu.”


Yasaklar doğru, uygulama sorunlu

Uzmanlar… İngiliz mutantı hızlı bulaşıp hızlı yayıldığı için, yasakları doğru buluyorlar. Ancak, uygulamayla ilgili sıkıntı, karar vericilerin sokaktaki yaşamı bilmediğini gösteriyor.

Örneğin…

Kısıtlamanın saat 19.00’da başlaması trafik başta olmak üzere yoğunluğu arttırdı, insanların yollarda kalmalarına neden oldu. Aynı şekilde, eve dönüş saati olan 18.00’de marketlerin kapanması da mağdur ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>