Haberde Bursa

Bu Borçla Karacabey’i Nereye Götüreceksin!

03.07.2020
441

Coronavirisü sonrası yeni normalleşme sürecinde toplanan belediye meclisinde CHP’li üyenin dikkat çeken uyarısı! CHP Karacabey ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Murat Tanrıverdi; “Öncelikle Karacabey Belediyesi’nin gelir ve gider rakamları üzerinden giderek genel bir tablo ortaya koymaya uğraşalım:2018 yılında Belediyemizin toplam gelirleri 93 milyon 469 bin lira iken; toplam giderleri 100 milyon 991 bin liradır. Yani 2018 yılı açığı 7 milyon 500 bin lira civarındadır.

2019 yılına gelindiğinde Belediyemizin toplam gelirleri 62 milyon 606 bin; toplam giderleri 90 milyon 940 bin lira olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılı açığı 28 milyon 300 bin lira civarındadır.
Bir bütçenin sürekli açık vermesinin sürdürülebilir bir durum olmadığı herkesçe malumdur ve bu tür bütçeler borçlanma veya öz sermayenin eritilmesiyle denklenebilir. Bahsettiğim tablo ayrıntılı olarak incelendiğinde arsa arazi satışları 2018 yılında toplam 35 milyon 300 bin lirayken 2019 yılında sadece 724 bin lira olarak gerçekleşmiştir. Yani 2018 yılı öz sermaye satışıyla kotarılmıştır. Sadece ülkemizin değil bütün dünya ekonomisine ağır darbe indirmiş virüs vakası göz önüne alındığında gerek ulusal gerekse yerel ekonomimizin iyiye gitmesi şu anda pek mümkün gözükmüyor. Merkezi bütçeden ayrılan pay artmadıkça yerel yönetimlerimizi çok parlak günlerin beklemediği açıktır. Bu yüzden Belediyemiz bir an önce elinden geldiğince tasarruf tedbirlerini gündemine almalı, bir takım harcamalarında kısıtlamaya gitmelidir.

1) Denetim komisyon raporunda da belirtildiği üzere Belediyemizin kiraya verdiği gayrimenkullerindeki kira tahsilat oranı %50 civarındadır ve neredeyse 5 milyon lira birikmiş alacağı vardır. Evet; coranavirüsle mücadele kapsamında zorunlu olarak işyerini kapatmış olan kiracılarımızdan, kanunlara uygunluk çerçevesinde her türlü kira muafiyetine ve bu süreler boyunca kira alınmamasına sonuna kadar destek veriyoruz. Ama unutmamalıyız ki Belediyemizin iyi niyetini suiistimal etmiş kimselere de fazla tahammül gösterilemez çünkü ortada herhangi bir şahsın özel mülkiyeti değil, bütün Karacabeylinin hakkı olan kamu mülkiyeti ve gelirleri söz konusudur.

2) Yaklaşık 1,5 ay boyunca süren incelememiz neticesinde ”araç bakım ve onarımlarına” ait fazla sayıda fatura ve ödeme emrine denk gelmiş olmamız, bende bu konuyla ilgili, Belediyemizin bir an önce tedbir almaya yönelik adımlar atması gerektiği kanaatini oluşturmuştur. Gerçi, kademede bu konuyla ilgilenen personelin bilgilendirme amaçlı yapmış oldukları açıklamalarda, gereksiz herhangi bir gider yapılmadığını ve araba ve iş makinesi kullanıcılarının gereken özeni gösterdiklerini ifade etmiş olmalarına rağmen sahip olduğumuz 100 civarında aracın toplamda yıllık 1 milyon 500 bin lira bakım giderinin düşürülmesine yönelik çabalar sarf edilmelidir.

3) 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri öncesi Belediye Başkanının reklamını yapan birtakım ısmarlama haber ve yayınların ücretlerinin ”Kamu İhale Kanunu” uyarınca yapılan ihale ilanıymış gibi Basın İlan Kurumu üzerinden ödettirilmesinin uygun olmadığı kanaati oluşmuştur. Bahsi geçen yayınlar 12.04.2019 tarih ve 1364 No’lu ödeme emri ile yapılan ödeme ve eklerinden anlaşılmaktadır. Hepsi de 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin hemen öncesinde yapılan ısmarlama yayınlara ödenen tutar toplamda 20.650 yirmi bin altı yüz elli TL’dir. Sadece basit bir örnek verecek olursam; bir yayında yerel seçimler öncesi Karacabey’de yapılan röportaj yayınlanmış, ne hikmetse 3 kişi AKP adayı Ali Özkan’a, 1 kişi İYİ Parti adayı Ayhan Tayfur’a oy vereceğini söylemiş; tesadüfen röportaj yapılan ilk kişi, kurulduğu günden beri AKP’ye hizmet eden bir arkadaşımız olmuştur.Bahsi geçen bu tür haberler, içerikleri itibariyle açıkça seçim propagandası harcaması olup, ödemelerinin Belediye Bütçesinden yapılmış olması uygun değildir.

4) Öncelikle şunu belirtmek isterim ki Karacabey Hükûmet Konağı arkasında bulunan ve altında 6 adet işyeriyle zaten var olan katlı otoparkı 5 yıl önce yıktınız. Yerine altında içindeki kiracıların kiralarını düzenli ödeyemedikleri 4 adet işyeri bulunan, üst katına ”meydan” dediğiniz ama meydan tanımına uymadığı için 2020 Mart ayı Belediye Meclis oturumunda ismi değiştirilerek ”bina” kelimesi ile tanımlanan; meydan dediğiniz yere merdiven ile çıkılan ve kapısında kimin arzu ve inisiyatifiyle açılıp kapandığı belli olmayan ve ekseriyetle kapalı kepenk olan ve ne yazık ki hiçbir fonksiyonu olmayan bir bina yaptınız. Buranın yıkılması ve yapılan yeni otoparkın bu raporun hazırlandığı tarihte halen hizmete açılmamış olması nedeniyle ilçemizde 5 yıldır trafik sorununun artmasına yol açtınız.

Gelelim yeni yapılmakta olan otoparka: Katlı Otopark İnşaatı Yaptırılma İşi olarak ihaleye çıkılan, 17 Eylül 2018 tarihinde sözleşmesi yapılan ve aynı gün işe başlama tarihi olarak anılan ve 14 Temmuz 2019’da bitirilmesi öngörülen toplam 9.023.000 TL’lik ihaleye. Meğer 17 Eylül 2018’de yapımına başlanan Otopark’ın temel atma töreni 6 ay sonra 19 Mart 2019 tarihinde, tam da yerel seçimden 12 gün önce bir milletvekilinizin katılımıyla yapılmış, törende ne yazık ki trafik sorunundan, yerel yatırımlardan, gelişmeden bahsedileceği yerde her zaman alışkanlık üzere, konu manipüle edilerek terör örgütünden ve seçimde rakibiniz olan diğer partilerden bahsedilmiştir. 15 Temmuz 2019’da açılması planlanan bu otopark ne yazık ki bu raporun hazırlandığı tarihte üzerinden 8 ay geçmiş olmasına rağmen halen hizmete girmiş değildir. Buradan sormak gerekir; bu inşaatı yapacak firma mı bu işin süresinde bitmeyeceğini bilmiyor, yoksa şartnameyi hazırlayan teknik personeliniz mi? Konuyla ilgili şunu da belirtmek gerekir. İşin bitiş süresi üzerinden 8 ay geçmiş olmasına rağmen inşaat halen bitmemiş vaziyettedir.

5) Karacabey Belediyesi’nin 2014-2019 yılları arasındaki 5 yıllık çalışma döneminin sonuna gelindiğinde birdenbire hızlı bir yatırım atağına kalkmış olduğu da inceleme fırsatı bulmuş olduğumuz evrak sayesinde ortaya çıkmıştır. 2018 yılı sonları ve 2019 yılı başlarında yapılan, inşaat, tadilat, yol, kaldırım yapılması, asfalt dökülmesi, sarf malzemesi alımları, iş makinesi kiralanması, taziye evi yapımı gibi ihalelerin hız kazandığı görülmektedir. Konuyla ilgili olarak sadece basit 2 örnek vermekle yetineceğim: Birincisi bir beton firmasından alınan 20-25 Mart 2019 arasındaki irsaliyeler ayrı bir klasör oluşturacak miktardadır. İkincisi ise yıllardır taziye evi geleneği olan vatandaşlarımızın talep ve ihtiyaçlarına yönelik Kültür ve Taziye Evi Yapılması işinin ihale tarihi 05/03/2019; sözleşme tarihi 25/03/2019; işe başlama tarihi 26/03/2019 olması samimiyetinize değil seçim telaşınıza başka bir örnektir.

6) İnceleme fırsatını bulduğumuz evraktan yola çıkarak tespit ettiğimiz bir başka önemli husus; araç sigorta işlerine yönelik olarak alınan teklifler hep aynı 3 firmadan alınmış olup, en iyi teklifi bu üçünden nedense partinizde de yönetim kurullarınızda yer alan hep aynı kişi vererek sigorta alımları gerçekleşmiştir.

7) Yine araç lastiği ve akü alımlarında ekseriyetle 3 değişik firmadan fiyat teklifi alınmış olmasına rağmen, çoğunlukla yine partinizde her dönem aktif görevler alan bir işletme sahibi mal teminini gerçekleştirmiştir.

8) İlçemizde güzel şeyler de olmuyor değil. Karacabey Belediyespor’un 2. Lige yükselmiş olması sporla ilgilenen hemşerilerimiz tarafından sevinçle karşılanmıştır. Ben de emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. 18/11/2019 tarihli dilekçe ile Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Karacabey Belediyesinden, Karacabey Belediye Gençlik ve Spor Klübü Derneğine 35.000 (otuz beş bin) TL yardım ödemesi talep etmiş ve bu ödemeyi jet hızıyla çıkarttırarak 22/11/2019 tarihinde 4655 numaralı ödeme emriyle ödenmesini sağlamıştır. Demek ki Karacabey Belediyesinden yardım alamadığını söyleyen diğer amatör spor klüpleri bu baş döndürücü hıza yetişemediklerinden olsa gerek Belediyemize haksızlık etmektedirler.

9) 14/11/2019 tarih ve 4551 sayılı ödeme emrinin ekindeki bir belgeden, Belediye Başkan Yardımcısı ve Dayı Karacabey Derneği Adına gönderilmiş birkaç çiçeğin faturasının da Belediyemizce ödendiği anlaşılmaktadır.

10) Belediyemiz Şirketinin, çalıştırdığı işçilerin giderlerini tahsil etmek üzere Belediyemize her ay kestiği faturaların eklerindeki belgelerden anlaşıldığı üzere Sayın Belediye Başkanının yakın aile efradından bir kaç kişinin Belediyemizde çalışıyor olması da çok şık olmamıştır.

Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyelerimiz, az önce bahsettiğim konularda hiç bir şahıs ve firma ismi geçirmemiş bulunuyorum. Amacım kimseyi rencide edip hedefe koymak değil, kamu bütçesinin doğru kullanılmasında idaremize yardımcı olmaktır.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>