Haberde Bursa

“Bizi Artık Azad Edin! Torunlarımızın Ellerinden Tutup Parklarda Dolaşmak İstiyoruz!”

09.06.2020
634

“65 yaş üstü hafta içi de sokağa çıkmak istiyor!” Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şube Başkanı Günay Onayman, +65 yaş gurubunun artık hafta içinde de dışarı çıkma özgürlüğü getirilmesi talebinde bulunarak; “65 yaş üstü emekliler kendilerini evde de, sokakta da koruyabilirler. Bu uygulama bir cezalandırmadır. Dünya ülkeleri aylardır korona krizi ile uğraşıyor. Emperyalist kapitalist sistem, 1980’lerden bu yana, uyguladıkları özelleştirme ve bunun gereği uygulanan neo liberal politikalarla bu kriz süreciyle yolun sonuna geldiklerini fark ettiler. Ülkemizde de, siyasal iktidar, rejim krizi ile kovit 19 krizini iç içe yaşıyor. Ekonomik ve toplumsal alan dengeleri tümden bozuldu. 1 Haziran’dan bu yana normalleşme adımları atılırken, günde 22’ye kadar düşen ölüm oranları kimseyi yanıltmasın.
İkinci ve üçüncü dalgaların geleceği belirtileri herkesin belleğinde.” Dedi.

“Ortadaki Gerçek Başarı Sağlık Emekçilerinin”

Onayman; “Süreci bir kişinin yönettiği çok açık. Ortada bir başarı varsa eğer, o da, sağlık emekçilerinin ve onların kurumsal ve örgütsel tarihlerinin başarısıdır. Bu süreç, küresel güçlere ve onların iktidarlarına, özelleştirme politikalarının yerine, kamucu politikaların ne kadar gerçekçi olduğunu öğretti. Varsın onlar, Bilim Kurulu’na, TTB gibi sağlık kurumlarını katmasınlar. Varsınlar ekonominin çarkları dönsün kaygılarıyla işçileri ölümün kucağına atsınlar. “Normalleşme” süreci ile AVM’leri, kreşleri, okulları, işyerlerini açsınlar. Varsınlar, 65 yaş üstü insanları, virüsün asıl kaynağı onlarmış gibi evlere tıksınlar. Sonunda onlar da öğrenecekler; bilim, kamusal yaşam, dayanışma, laiklik gibi kavramlar insanların geleceğine ışık tutmaya devam edecek. Korona krizi, daha çok sağlık emekçilerini ölümle burun buruna getirdi. İşsiz kalmamak için çalışmak zorunda kalan işçiler, virüs almamak için ölümle boğuştu. Ekonominin durmasıyla evde kalan işsizler ordusu, çoğu gerçekleşmeyen küçük iktidar destekleriyle yetinmeye çalıştı. Emekliler bu süreçte derin hak kayıpları yaşadılar. Çarşı pazarda fiyatlar çığ gibi büyürken, emekliler, bırakalım sağlık ödeneğini bir yana, iktidarın komik lütfu olan kolonya ve maske desteğine bile ulaşamadılar. Önümüzde, Temmuz zamları var. 2020 bütçesine göre emeklilere % 4-5 oranında zam öngörülüyor. Açlık sınırının 3.000 TL olduğu günümüzde, 1.500 TL’ye yükseltilen emekli aylıkları bir övünç kaynağı gibi gösteriliyor. Oysa % 100’leri aşan günlük yaşam girdileri karşısında, en düşük emekli maaşı 3.000 lira olmalıdır.” Dedi.

“Bu Nasıl Bir Akıldır? Nasıl Bir İnsaftır?”

Onayman; “1 Haziran’dan başlayarak neredeyse tüm yasaklar yumuşatıldı. 65 yaş üstü milyonlarca insan ise yasak kuşatması altında. Bu yaşın insanları, bu karara ve uygulamalara isyan ediyor.
Karar alıcılar, unutmayın; kalabalık yapmasın diye evlere tıktığınız bu insanlar zavallı değil, çöp de değil. Hepsi üzerlerinde bir tarihsel birikim taşıyacak kadar değerliler. Tamam. Kendi işletmeleri yok. Var olan işlerini de ellerinden aldınız. Bankaların, sigorta şirketlerinin, maden işletmelerinin, holdinglerin sahibi ve yöneticileri değiller. Onların hepsine yasağı kaldırdınız. Bütün hıncınız evdeki 65 yaş üstüne miydi? Adaletiniz bu mudur? ATM önünde, markette, kendi sokağında, güvercin tedirginliğinde insanlar. Bu yetmiyormuş gibi, sizler bu insanlara sağlık desteği sağlayacağınıza, onlardan 10 TL devlete sadakat yardımı istiyorsunuz. Bu nasıl iştir, nasıl insanlıktır? Dışarı çıkmasına izin verdiğiniz günde, arabasını bile kullanamıyor insanlar. Parkta dolaşamıyor. Alış verişini yapamıyor, faturasını yatıramıyor. Her yer kapalı. Bu nasıl bir akıldır? Nasıl bir insaftır? Nasıl bir yönetme algısıdır? Bizler, hiç beklemediğiniz kadar kurallara uyduk. Ekonomi durmasın diye inşaatlar çalışıyor, fabrikalar çalışıyor. AVM’lerde tezgâhtarlar çalışıyor. Bizler ise evlerde volta atarak gün geçiriyoruz.
Öleceğiz hareketsizlikten, depresyondan, kemik erimesinden, D vitamini eksikliğinden.
Bizler, Tüm Emekliler Sendikası olarak, Bilim Kurulu üyelerine ve iktidar yetkililerine sesleniyoruz:
65 yaş üstü insanlarımız üzerindeki yasakları kaldırın. Hafta içi 3-4 gün daha, belli saatler içinde, pandemi ilkelerine uyarak sokağa çıkma izni uygulayabilirsiniz. 65 yaş üstü insanlarımız ve tüm emeklilerimiz! Hak ve özgürlüklerimizin korunması, yeni hak kazanımlarımız örgütlü olmaktan geçiyor. Tüm emeklilerimizi örgütlü olmaya, Sendikamızın eylem ve etkinliklerine katılmaya çağırıyoruz.” Dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>