Haberde Bursa

Bilinçaltında Neler Var! Bilmek İster misin?

05.09.2021
1.905

Bilinçaltınızda gerçekten ne olduğunu bilmek ister misin? Dilek Doğan’la Bilinçaltı Dili eğitimleriyle bunu öğrenebilirsin. Gazetemize Bilinçaltı ile ilgili özel açıklamalarda bulunan Dilek Doğan; “İnsanların anlaşabilmeleri, birbirlerini anlayabilmeleri için iletişim kurmaları gerekmektedir. İnsanlar sağlıklı, açık ve anlaşılır iletişim kuramadıkları zaman yaşamlarında pek çok sorunla karşılaşmaktadırlar. Evde, okulda, iş yerinde pek çok sorun insanların yaşamlarını olumsuz etkilemektedir. Bu sorunların en önemli sebebi de insanların birbirlerini dinlememeleri ve bu yüzden de birbirlerini anlamamalarıdır. Birbirini dinlemeyen ve anlamayan insanlar eninde sonunda bir çatışma yaşamakta ve sorunlarını çözemediklerini için ertelemektedirler. Daha sonraki süreçte bu sorunlar tekrar tekrar gündeme gelmekte, insanların birbirlerinden soğumalarına sebep olmaktadır. Yapılan bir araştırmaya göre bir iletişimin kişiler arası iletişim sayılabilmesi için 3 şart aranır.

1. Yüz yüze olması
2. Katılımcılar arasında bir mesaj alışverişinin olması
3. Söz konusu iletişim sözlü veya sözsüz nitelikte olmasıdır.

Örneğin yazışmalar kişiler arası iletişim sayılmaz. Bu çok sayıda tanımın buluştuğu nokta kişiler arası iletişimin psikolojik nitelikli bir bilgi alışverişi olduğudur. Bu arada bir noktayı belirtmekte yarar var; sadece sosyal roller arasında kurulan ilişkiler kişiler arası iletişim değildir. Kişiler arası iletişimin olması için mutlaka o sosyal rolün dışına çıkılmalıdır. Örneğin hoca ile öğrenci arasındaki iletişim sadece derse yönelikse bu kişiler arası iletişim değildir. Ne zaman ki dersin dışına çıkılıp kişisel konulara girilince o zaman kişiler arası iletişim gerçekleşmiş oluyor. Yine bir tanıma göre de kişiler arası iletişim kişileri başkalarından ayıran özellikler, kişisel tutumlar, düşünceler, beğeniler belirlenecek biçimde bir bilgi alışverişi yapıldığında gerçekleşmektedir. Kişiler arası iletişimin en karmaşık aracı olan konuşma; bilgi aktarma, başkalarının davranışlarını yönlendirmeyle, buyruklarla, kimi kez şakayla, kimi kez saldırgan kırıcı sözlerle karşıdakini etkilemek için kullanılır. Kişiler arası iletişim kendini iki şekilde gösterir: Sözlü ve sözsüz. Sözlü iletişimde konuşma en önemli yeri tutarken sözsüz iletişimde ise, yüz anlamları, göz hareketleri, bedenin duruşu, giyinmeyi, sesin özelliklerini içeren bu iletişim beden dili olarak bilinir. Kişinin bedensel duruşu kişinin içinde bulunduğu duygusal durumu açıklayabilir.

Örneğin; kızgınlık, ilgisizlik, utanma, kararsızlık vb.  Kişilerarası ilişkiler; hem bireyin kişiliğinin oluşumunda, hem de diğer bireylerle kurduğu iletişimin niteliğinde önemli bir role sahiptir. Kişilik gelişimiyle ilgili çalışmalarda da bireyin, kendisi ve çevresiyle uyumu vurgulanmaktadır. Dünyada ve ülkemizde özellikle son yıllarda bireyin, kendine özgü özelliklerini araştırmak, yerini bireyi bir bağlam içerisinde değerlendirmek ve incelemek çabalarına bırakmaktadır.Bu çabaların bir kısmı kültür gibi daha geniş bir perspektiften yürütülmekte, diğer bir kısmı ise bireyin diğerleri ile ilişkilerini içermektedir. Bu çabalar sonucunda, kişilerarası ilişkiler bir alt çalışma alanı olarak giderek daha fazla öne çıkmaktadır.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>