Haberde Bursa

Artık Yeşil Değil, Beton!

14.07.2020
809

İklim değişikliği ile birlikte hava sıcaklıklarında yaşanan ani hareketlilik, Türkiye’nin birçok bölgesinde felakete yol açmaya devam ederken, Bursa ovasını işgal eden gecekondu fabrikalar ve dikey mimariler, şehirde yaşanan sellerin suçlusu olduğu belirtiliyor.

Karadeniz’de son 40 yıldır haziran ayı ortalaması 19 derece civarında olan deniz suyu sıcaklığının bu yıl 26 dereceye yükseldiği tespit edildi. Uzmanlar, mevsim normallerinin üzerinde seyreden deniz suyu sıcaklığı ile ısınan suyun yükselerek atmosferin dengesini bozduğu, kararsız hava olaylarını meydana getirdiği ve oluşan lokal şiddetli yağışlarla birlikte can ve mal kayıplarına neden olan sel ve heyelanları tetiklediğini belirtiyor. Uzmanlar, dere yataklarının kapatılması, plansız şehirleşme, dikey mimarinin doğanın dengesini bozduğunu işaret ediyor.

Alpiş’in Yalova yolu üzerinde yaptığı dikey mimari, Bursa‘ya gelen yerli ve yabancı turistleri hayrete düşürüyor, tepki topluyor.

TARIM ARAZİLERİNE GECEKONDU FABRİKALAR

Çarpık kentleşme, şehrin mimari dokusunu bozan dikey binalar, Bursa’da da kararsız hava koşulları oluşturmaya başladığına dikkat çekiyor. Yetkililer, Çalı, Tahtalı, Yaylacık ve Aladdinbey’deki birinci derece tarım arazilerine AK Partili Büyükşehir Belediyesi ve CHP’li Nilüfer Belediyesi’nin  göz yumduğu gecekondu fabrikalar nedeniyle kentte sel felaketlerinin artmasına neden olduğunu kaydediyorlar, altyapıların bir an önce elden geçirilmesi tavsiyesinde bulunuyorlar. Bilindiği gibi, Yalova yolu üzerinde şehrin silüetini bozan Alpiş inşaatın yaptığı dikey binalar, Bursa kamuoyunun tepkisini çekmişti.

BURSA’DA 7 KİŞİ ÖLDÜ

Artvin’in Yusufeli ilçesinde dün meydana gelen selde, önüne ne kattıysa sürüklemiş, 4 kişinin ölümüne neden olmuştu. Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı Dudaklı köyünde yaşanan felakette 7 kişi yaşamını yitirmiş, binlerce dönüm arazi kullanılamaz hale gelmiş, otomobiller hurdaya dönmüş, evlerde ise büyük hasar oluşmuştu. Yine Bursa’da 2018’de Orhaneli yolunda oluşan heyelan ve selde Dikkaldırım mahallesinde birçok evi su basmış, araçlar sürüklenmişti. Geçtiğimiz yıl Trabzon’un Araklı ilçesinde meydana felakette ise 8 kişi ölmüş, 2 kişinin kaybolmuş, 4 kişi yaralı kurtarılmış, 9 bina yıkılmış, yollar, köprüler ve tarım araziler hasar görmüştü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>