Haberde Bursa

Afganistan’da inanılmaz görüntüler!

16.08.2021
978

ABD öncülüğünde NATO gücünün Afganistan’dan çekilmesine paralel olarak günbegün ülkedeki varlığını artıran ve son haftada kontrolü neredeyse tamamen ele geçiren Taliban, pek direnişle karşılaşmadan başkent Kabil’e de girdi. Afganistan’dan ayrılmak isteyen binlerce kişi, Hamid Karzai Havalimanı’na akın etti. ABD askerleri Kabil’deki havalimanında izdihamı durdurmak için havaya ateş açtı, ilk belirlemelere göre 5 sivil hayatını kaybetti. Öte yandan kenti terk etmek için kendisini ABD uçağının tekerine bağlayan iki kişinin uçaktan düşerek öldüğü iddia edildi. Tehran Times tarafından yayınlanan görüntüler kısa sürede gündeme oturdu.

Dünyanın bir numaralı gündem maddesi Afganistan… ABD’nin bölgeden çekilmesiyle son bir haftada dehşet verici bir hızla kontrolü eline alan Taliban, başkent Kabil’e girdi.

Ülkeyi terk etmek isteyenler başkentteki havalimanına akın etti. Havalimanı trajik görüntülere sahne oldu.

Tehran Times’ta yer alan habere göre, uçaklarda yer bulmaya çalışan pek çok kişi kapılar kapandıktan sonra bile uçaklara tırmanmaya çalıştı.

Aynı habere göre, kendilerini uçağın tekerleğine bağlayan iki kişi kalkıştan hemen sonra uçaktan düştü.

Saniye saniye kaydedilen görüntüler kısa sürede sosyal medyada gündem oldu.

Uçağa kendilerini bağladıkları ipin kopması sonrası düşen ve fevi şekilde can veren kişilerden birisinin cansız bedeni havalimanına yakın bir bölgedeki evin çatısında bulundu.

Afganistan‘da bir dönem sona erdi, Taliban örgütü 20 yıl sonra Kabil’e girerken bütün dünya Pazar günü sabahtan bu yana ülkenin başkentinden gelen şok görüntülerle sarsılıyor.

Yalnızca dokuz günde Afganistan’ın başkenti Kabil’e giren Taliban örgütü gece yarısı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda uluslararası medyaya poz verirken, Al Jazeera yaşananları canlı yayınla ekrana getirdi.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani Pazar günü Afganistan’dan Özbekistan’a kaçtı, Taliban sözcülerinden biri Kabil’e bu kadar kolay ulaşmalarını beklemediklerini itiraf etti. Afganistan’da savaşın sona erdiğini açıklayan Taliban, ülke içinde ve dışında tüm taraflarla diyaloğa açık olduğunu belirtti.

TALİBAN MİLİTANLARI SOKAKLARDA

Yaklaşık 4,5 milyon nüfuslu Afganistan’ın başkenti Kabil’in sakinleri, bu sabah Taliban militanlarının ellerinde silahlarla sokaklarda gezdiği yepyeni bir dünyaya uyandılar.

Uluslararası haber ajansı Reuters, Kabil Havalimanı etrafında el koydukları polis araçlarıyla gezen veya ellerinde silahlarla bekleyen Taliban militanlarının fotoğraflarını geçiyor.

Al Jazeera’nın Kabil muhabiri Charlotte Bellis, Taliban militanlarının başkentteki her kontrol noktasında görülebileceğini ve şehrin tamamen hakimi olduğunu bildiriyor. Bellis, “Kabil şaşırtıcı bir şekilde çok sakin” diyor.

HAVALİMANINDA UMUTSUZ ÇIRPINIŞLAR

Afganistan’dan kaçmak isteyenlerin Pazar gününden bu yana akın ettiği Kabil Havalimanı’ndan ise eşi benzeri olmayan görüntüler sosyal medyada paylaşılıyor. Al Jazeera’ya bilgi veren Afganistan savaşında görev alan Amerikan askeri Matt Zeller, halihazırda Kabil’in dışında 44 bin Afgan’ın tahliyeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Kelimenin tam anlamıyla kaos yaşanan havalimanında uçaklara binmek isteyenler birbirini ezerken, BBC’ye konuşan bir görgü tanığı bir uçaktan diğerine koştuklarını söyledi.

Reuters’ın paylaştığı bir videoda da görgü tanıklarına dayanılarak, havalanması beklenen bir Kam Air uçağının kalkamaması üzerine uçağın içinde bağırış çağırış yaşandığı kaydedildi.

Sabah olduğunda ise kaos daha da büyüdü, kendileri de Kabil’den ayrılmayı bekleyen uluslararası medya çalışanları silah seslerinin duyulduğu ve insanların panik halinde kaçıştığı görüntüleri yayınladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>