İstanbul Cemevleri Gazi Cemevi’nde Ortak İrade İçin Buluştu

    27.09.2026
    İstanbul Cemevleri Gazi Cemevi’nde Ortak İrade İçin Buluştu

    İSTANBUL – İstanbul’da faaliyet gösteren cemevlerinin başkanları, yönetim kurulu üyeleri, analar ve dedeler ile farklı illerden gelen katılımcılar, ortak sorunları değerlendirmek ve kurumlar arası dayanışmayı güçlendirmek amacıyla Gazi Eğitim ve Kültür Vakfı’nın (Gazi Cemevi) ev sahipliğinde bir araya geldi.

    “İstanbul Cemevleri Ortak Talepler ve Dayanışma Buluşması” kapsamında gerçekleştirilen toplantıda, cemevlerinin statüsü, Alevi inanç ve kültürünün gelecek kuşaklara aktarılması, kurumlar arası iş birliği ve ortak çalışma alanları ele alındı.

    Program, saygı duruşunun ardından bir dedenin gülbenk vermesiyle başladı. Açılış ve selamlamanın ardından divan seçimi yapıldı. Toplantının devamında cemevi başkanları, analar, dedeler ve katılımcılar görüş ve önerilerini paylaştı.

    Karadaş: “Barışın destekçisi ve katkıcısıyız”

    Toplantının açılış konuşmasını yapan Gazi Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Hıdır Karadaş, son 6 ay içerisinde İstanbul genelinde yaklaşık 40 cemevini doğrudan ziyaret ettiklerini, 70’e yakın cemevinde ise dedeler ve kurum başkanlarıyla istişarelerde bulunduklarını söyledi.

    Ziyaretlerde Alevi toplumunun inanç hayatı, karşılaştığı sorunlar ve geleceğe yönelik beklentilerin ele alındığını belirten Karadaş, farklı kurumların çalışma biçimleri ve öncelikleri bulunmasına rağmen sorunların ve sorumlulukların ortak olduğunu ifade etti.

    Türkiye’deki güncel sürece ve parlamentoda yürütülen çalışmalara da değinen Karadaş, toplumsal barışın önemine vurgu yaptı.

    Karadaş, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

    “Bu ülkedeki barışın destekçisi ve katkıcısı olduğumuzu burada açıkça dillendiriyoruz. 467 milletvekili ile parlamentoda aslında bir toplumsal mutabakatın sağlandığı noktada, bugüne kadar gelen sürece katkı sağlayan, destek veren ve etrafımız gerçekten ateşle çevriliyken Türkiye’de bütün halkların beka meselesini kendi iç sorunlarıyla tartışarak çözümleme noktasında bir irade sergilediklerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz.”

    “Toplantının sahibi tüm cemevleridir”

    Geçmişte gerçekleştirilen Alevi kurumları toplantılarından edinilen deneyimlerin önemli olduğunu belirten Karadaş, Alevilerin geleceğinin yalnızca birkaç kurumun kendi arasında gerçekleştireceği toplantılarla değil, mümkün olduğunca geniş katılım ve gerçek bir müzakere anlayışıyla ele alınması gerektiğini söyledi.

    Gazi Cemevi olarak kendilerini toplantının sahibi değil, ev sahibi olarak gördüklerini ifade eden Karadaş, toplantıdan çıkacak ortak iradenin yalnızca Gazi Cemevi’ne değil, İstanbul’daki tüm cemevlerine ait olması gerektiğini vurguladı.

    Karadaş, gelecek dönemde cemevleri arasında düzenli buluşmalar gerçekleştirilmesi, ortak çalışma grupları oluşturulması ve kadınlar, gençler, analar ile dedeler için ortak mekanizmalar geliştirilmesi çağrısında bulundu.

    Ortak sorunlar ve talepler ele alındı

    Toplantıda cemevlerinin ortak sorunları ve çözüm önerilerinin yanı sıra şu başlıklar değerlendirildi:

    • Cemevlerinin statüsü ve ibadethane olarak tanınmasına ilişkin talepler,
    • Alevi inanç ve kültürünün yaşatılması,
    • İnanç ve kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması,
    • Cemevleri arasında dayanışma ve iş birliğinin geliştirilmesi,
    • Ortak çalışma gruplarının oluşturulması,
    • Kadınlar, gençler, analar ve dedeler için ortak mekanizmalar geliştirilmesi.

    Toplantıda ayrıca İstanbul’daki cemevleri arasında daha düzenli istişare mekanizmalarının oluşturulması ve ortak çalışmaların geliştirilmesi yönünde değerlendirmeler yapıldı.

    Karadaş, farklılıkların ayrışma nedeni olarak değil, ortak değerler etrafında dayanışmayı güçlendirecek bir unsur olarak görülmesi gerektiğini belirterek konuşmasını “birlik, dirlik ve muhabbet” temennileriyle tamamladı.

    Program, ortak değerlendirmelerin ve sonuçların paylaşılmasının ardından teşekkür ve kapanış gülbengiyle sona erdi. Programın sunuculuğunu Arif İnan Başgedik yaptı.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.