KÖKSAL SELÇUK’TAN TEPKİ: “KÜRTLERİ HEDEF ALAN HİÇBİR SÖYLEM KABUL EDİLEMEZ”

Rahmi Koç Hakkında Başlatılan Soruşturma Sonrası GMC Genel Başkanı Köksal Selçuk’tan Sert Açıklama: “Bu Ülkenin Hiçbir Vatandaşı Kimliği Nedeniyle Aşağılanamaz”
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iş insanı Rahmi Koç hakkında, bir açılış programında kullandığı ifadeler nedeniyle resen soruşturma başlatması kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, GMC Gazeteciler ve Medyacılar Cemiyeti Genel Başkanı Köksal Selçuk’tan dikkat çeken bir açıklama geldi.
Toplumun hiçbir kesiminin etnik kimliği nedeniyle hedef gösterilemeyeceğini vurgulayan Selçuk, Türkiye’nin birlik ve beraberliğine zarar verebilecek söylemlere karşı net bir duruş sergilenmesi gerektiğini ifade etti.
“KÜRTLER BU ÜLKENİN KURUCU UNSURLARINDAN BİRİDİR”
Köksal Selçuk açıklamasında, Kürt vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bugüne kadar devletin ve milletin yanında yer aldığını belirterek şu değerlendirmede bulundu:
“Bu ülkenin her vatandaşı eşit, onurlu ve değerlidir. Kürt vatandaşlarımız bu toprakların asli unsurlarından biridir. Kurtuluş mücadelesinde de vardı, Cumhuriyet’in inşasında da vardı, bugün de Türkiye’nin kalkınmasında ve büyümesinde en ön saflarda yer almaktadır.”
Selçuk, Kürt vatandaşların yalnızca belirli bölgelerde değil, ülkenin her noktasında üretimden sanata, eğitimden bilime, siyasetten ekonomiye kadar birçok alanda önemli başarılara imza attığını vurguladı.
“MAKAM VE GÜÇ KİMSEYE TOPLUMUN BİR KESİMİNİ KÜÇÜMSEME HAKKI VERMEZ”
Açıklamasında sert ifadeler kullanan Selçuk, toplumsal hassasiyetleri zedeleyen söylemlerin kabul edilemez olduğunu belirterek, kamuoyu önünde bulunan isimlerin kullandıkları her sözün sorumluluğunu taşımak zorunda olduğunu söyledi.
“Hiçbir ekonomik güç, hiçbir makam, hiçbir unvan veya toplumsal statü; insanları kökenleri üzerinden değerlendirme hakkı vermez” diyen Selçuk, etnik kimlikler üzerinden yapılan ayrıştırıcı söylemlerin toplumsal barışı tehdit ettiğini ifade etti.
“ŞEHİTLERİMİZİN, GAZİLERİMİZİN VE KAHRAMANLARIMIZIN ARASINDA KÜRTLER DE VAR”
Türkiye’nin ortak geçmişine dikkat çeken Selçuk, Kürt vatandaşların ülkenin bağımsızlığı ve geleceği için büyük bedeller ödediğini hatırlattı.
“Bu ülkenin şehitleri arasında Kürtler vardır. Gazileri arasında Kürtler vardır. Devlet adamları, bilim insanları, sanatçılar, akademisyenler, iş insanları ve emekçileri arasında Kürtler vardır. Onlar bu milletin ayrılmaz parçası değil, bizzat kendisidir” ifadelerini kullanan Selçuk, toplumsal birlikteliğin korunmasının herkesin ortak sorumluluğu olduğunu dile getirdi.
“TOPLUMSAL BARIŞA ZARAR VEREN HER SÖYLEMİN KARŞISINDAYIZ”
GMC Genel Başkanı Selçuk, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal açıdan önemli süreçlerden geçtiğini belirterek, toplumun ihtiyaç duyduğu şeyin ayrışma değil birlik olduğunu söyledi.
Selçuk açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Bugün Türkiye’nin ihtiyacı insanların kökenini tartışmak değil; ortak geleceğini inşa etmektir. Kardeşliği güçlendirecek söylemlere ihtiyaç duyulan bir dönemde, toplumun herhangi bir kesimini inciten açıklamalar kabul edilemez. Toplumsal huzurun korunması için herkes daha dikkatli ve daha sorumlu davranmalıdır.”
“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SORUMSUZLUK ANLAMINA GELMEZ”
Demokratik toplumlarda ifade özgürlüğünün temel haklardan biri olduğunu belirten Selçuk, bu hakkın ayrıştırıcı veya incitici söylemlere gerekçe yapılamayacağını ifade etti.
Kamuoyunda tartışma yaratan sözlerin ardından başlatılan soruşturmanın hukuk çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Selçuk, herkesin kullandığı ifadelerin toplumsal sonuçlarını dikkate almak zorunda olduğunu söyledi.
GMC’DEN NET MESAJ: “EŞİT YURTTAŞLIK VE KARDEŞLİK VAZGEÇİLMEZDİR”
Açıklamasının sonunda GMC Gazeteciler ve Medyacılar Cemiyeti’nin duruşunu net biçimde ortaya koyan Köksal Selçuk, insan onurunu hedef alan, ayrıştırıcı ve ötekileştirici her türlü söylemin karşısında olmaya devam edeceklerini belirtti.
Selçuk, “Türkiye’nin gücü farklılıklarında değil, farklılıklarını ortak değerler etrafında buluşturabilmesindedir. Eşit yurttaşlık, karşılıklı saygı ve kardeşlik hukuku bu ülkenin en büyük teminatıdır” diyerek açıklamasını tamamladı.
Kamuoyunda tartışılmaya devam eden olayla ilgili gözler, yürütülen soruşturmanın sonuçlarına çevrilirken, yapılan açıklamalar toplumda birlik, beraberlik ve toplumsal barış konusundaki hassasiyetleri bir kez daha gündeme taşıdı.
