Haberde Bursa

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ’NDE KADINLAR GELECEĞİNDEN KAYGILI

07.03.2021
298

Eğitim-İş, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle kadınların sosyal, mesleki ve ekonomik, durumlarına yönelik bir araştırma yaptı.

Eğitim-İş’in, 61 ilde 1881 kamu çalışanı kadınla görüşerek yaptığı “Kamu Çalışanı Kadınların Sorunlarının Tespiti” adlı araştırma sonuçları, kadınların toplumsal yaşamda, iş ve aile yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları ortaya koydu.

Araştırmada ortaya çıkan çarpıcı veriler özetle şöyledir:

-Araştırmaya katılan kadınlardan ebeveyn olanların % 36.7’si çocuklarına yeterince zaman ayıramadığından şikayetçi.

-Araştırmaya dahil olan kadınlardan % 50.1’i çalışma hayatlarının evdeki sorumluluklarını olumsuz etkilediğini düşünüyor.

-Araştırmaya katılanların % 44.8’i aile sorumluluğunu kadınların üstlenmesinin, kadınların iş gücüne katılımı için engel olarak görüyor.

-Kadınların % 90,1’i geleceğinden kaygılı olduğunu belirtiyor.

– Kadınların % 93.1’i, toplumda çalışan kadına yeterli önem verilmediğini düşünüyor.

– Çalışan kadınların karşılaştığı en önemli sorun nedir? sorusuna, kadınların % 54.8’i aile sorumluluğunun ağır olması, % 24.6’sı iş yerlerinde psikolojik/cinsel taciz ve mobbinge maruz kalınması, % 15.5’i cinsiyet ayrımcılığı yapılması yanıtlarını veriyor.

-Araştırmaya katılan kadınların % 38.3’ü kadınların çalışma yaşamında daha fazla yasal düzenlemeler yapılmasını, % 22.9’u ise doğum yapan çalışan kadınlara yönelik desteklemelerin arttırılmasını istiyor.

– Kadınların % 71.9’u İstanbul Sözleşmesinin kadınların sorunlarına çözüm getireceğine inanıyor

– Kadınların % 83.2’si pandemi döneminde kadın çalışanların, erkek çalışanlara göre daha çok sıkıntıyla karşılaştığını düşünüyor.

-Araştırmaya katılan kadınların çoğunluğu, günümüzde kadınların eğitimine gereken önemin verilmediğini belirtirken, daha iyi bir eğitim almaları durumunda şartları daha iyi olan bir işte çalışabileceklerini düşünüyorlar.

-Araştırmaya katılanların çoğunluğu, toplumda erkek meslekleri ve kadın meslekleri diye bir ayrım olduğunu, kadın ve erkeğin aynı eğitim aldığı bir meslekte erkeklerin daha fazla tercih edildiğini, kadınların işe alınırken yükselme imkanları düşük ve geçici alanlarda işe alındığını, kadınların işinde yükselebilmesi için erkeklerden daha fazla ve uzun çalışması gerektiğini düşünüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>