Haberde Bursa

Zorlu Göçün Bursa Manzarası…

31.07.2020
414

Türkiye’de her yıl ortalama 1 milyon kişi başta Doğu ve Güneydoğu illeri olmak üzere 20’ye yakın şehirden mevsimlik tarım işçisi olmak için memleketini terk ediyor. Ekmek parası peşinde yüzlerce kilometre göç eden mevsimlik tarım işçilerinin önemli duraklarından biri de Bursa…

Sabahın ilk ışıkları ile başlıyor yaşam kavgası, güneşin altında saatlerce sürüyor mesaileri… Akşam olduğunda ise bu kez çadırkentte sürüyor yaşam mücadelesi..

Bursa’ya bağlı Yenişehir ilçesi her yıl olduğu gibi bu yıl da mevsimlik tarım işçilerini ağırlıyor. Yıllar geçse de işçilerin yaşam koşullarında gözle görülür bir iyileşme yok. Çadırlarda kalan mevsimlik işçiler özellikle pandeminin dünyayı kasıp kavurduğu bu günlerde banyo ve tuvalet sıkıntısı çekmeye devam ediyor.

Anne babasının tarladan gelmesini umutla bekleyen çocukların ne bir parkları var ne de verimli zaman geçirecek imkanları…

Günde 80 lira için saatlerce ter döken mevsimlik işçiler aldıkları ücretin bir kısmını ise çavuşlara yani onların başında duran kişilere veriyorlar.

Elektirik, su ve çadır paralarını kendilerinin ödediklerini söyleyen işçiler, koşulların iyileştirilmesini istiyor. Üstelik yıllardır. Üstelik istedikleri şeyler düzgün bir konteyner, düzgün bir tuvalet, düzgün bir banyo…Yani insan gibi yaşamak için belki de hiç konuşulmaması, aslında tas tamam olması gereken şeyler. Çocuklar için prefabrik bir kütüphane, bir de eğlenebilecekleri küçük bir park yapmak da zor olmasa gerek. Üstelik önümüz Kurban Bayramı. Bayram sabahı uyanan çocukların yüzlerini güldürmek için iyi bir fırsat olsa da gerçeğe dönüşmeyeceğini onlar da biliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>