Haberde Bursa

VELHASIL BURSA, SU FATURALARINDAN İBARETTİR!

31.08.2020
358

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşı isyan noktasına getiren yüksek su faturalarına dikkati çekerek, “Bursa halkı diğer büyükşehir belediyelerine kıyasla çok daha yüksek su faturaları ödüyor. Evliya Çelebi, ‘Velhasıl Bursa sudan ibaret’ demişti zamanında. Şimdi ise ‘Velhasıl Bursa, su faturalarından ibaret.’ Bu haksızlığın biran önce düzeltilmesi gerekir” dedi.

Bursalılar uzun zamandır yüksek su faturalarından şikâyet ediyor. 7 milyara yaklaşan borcu ile Türkiye’nin borçlu belediyelerinden biri olan ve astronomik borçlarına rağmen ikram- ağırlama içim 80.9 milyon TL harcayan Bursa Büyükşehir Belediyesi 3 milyon su abonesinden haksız yere 22 TL katı atık bedeli adı altında yılda 79.2 milyon TL topluyor. 6 metreküp su tüketen Ankaralı bir hane 35.22 TL, İstanbul’da 41 TL, Bursa’da ise 110 TL ödüyor. Katı atık bedeli adı altında ve KDV’nin KDV’si ile birlikte 3 milyon aboneden ayda 22 TL’den sadece ayda 6.6 milyondan yılda 79.2 milyon TL haksız kazanç elde ediyor. Konu ile ilgili değerlendirme yapan CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal farklı şehirlerdeki su faturalarının açıklama kıyaslamalarını paylaşarak, “Bursa halkına uygulanan bu çifte standart ne zaman bitecek?” diye sordu.

Bursa hamam mı işletiyor?

Sarıbal, borç batağındaki Bursa Büyükşehir Belediyesi ‘hediyelerden’ vazgeçmezken acısını ise haksız ve hukuksuz yere vatandaştan çıkardığını söyledi. Bursa halkının Türkiye’nin en pahalı ikinci suyunu tükettiğini kaydeden Sarıbal, “Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) pandemi sürecinde geçen yılın aynı 3 ayının ortalamasını alarak yüzde 50’ye varan indirimle suyu faturalandırılacağını bildirmişti. Ancak su faturaları evlere ve işyerlerine ulaşmaya başladığında durumun hiç de öyle olmadığı kesilen yüksek faturalardan anlaşıldı” dedi. Vatandaşların ve işletme sahiplerinin isyan noktasına geldiğini ifade eden CHP’li Sarıbal şunları söyledi:

“Evliya Çelebi, zamanında ‘Velhasıl Bursa sudan ibarettir’ demişti. Bugün bu sözü ‘Velhasıl Bursa su faturasından ibarettir’ diye çevirebiliriz. Evliya Çelebi’nin Bursa’yı sudan ibaret gösterdiği yüzyıllardan sonra Bursa bugün, Türkiye’nin en pahalı suyunu tüketen, ova diplerine kadar kaçak yapılaşan 3 milyonluk bir şehir haline geldi. Su tüketimi kontrolsüz bir şehircilik yönetimi yüzünden artarken, kent halkı bu beceriksizliğin adeta mahkumu ediliyor. Haziran ayındaki faturalarda yaşanan skandalı hala unutmadık. BUSKİ kentteki on binlerce aboneye 110 lira 50 kuruşluk aynı faturayı yolladı ve pandemi süreci bahane edilerek geçiştirildi. Bu en yalın haliyle Bursa halkının aklıya dalga geçmektir.”

Büyükşehirlerle yapılan kıyaslamaların durumun vahametini ortaya koyduğunu söyleyen Sarıbal, “Bursa halkı yaşamını idame ettiriyor, hamam işletmiyor. Dolayısıyla bu soruna kamuoyunu oyalayacak açıklamalar yerine köklü bir çözümün acilen getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>