Haberde Bursa

SIKIYORSA…

23.01.2021
762
“Geçtiğimiz günlerde Yenişehir’de bir kasap esnafı intihar etti. Adı Fehmi TOY.” CHP Yenişehir İlçe Başkanı Ahmet Köse ilçe esnafının intihar eşiğine geldiğini söyleyerek yaptığı açıklamada; Tanıyan kime sorsanız, size şunları söyler. Çok iyi bir insandı. İyi bir aile babasıydı. Komşuluğu harikaydı. Hileyle, haramla işi olmaz. Çok iyi kasaptı. Onlarca çırak yetiştirdi. Bonfileyi ve bifteği Yenişehir’e o öğretti.
O’nu ebedi istirahatgahına uğurladık. Hakkımızı helâl ettik. Aile bireylerine baş sağlığı diledik. Bir hafta geçti aradan. Herkes kendi yaşamına ve kendi gündemine döndü. Ama ailede yürek yangını devam ediyor. Ateş düştüğü yeri yakiyor. Aile bireylerinin her birine tekrar tekrar baş sağlığı ve sabırlar diliyorum.
Ancak Fehmi TOY gibi dürüst bir esnaf niye intihar eder? Bu durumu araştırmak, nedenlerini ortaya koymak istedim;
Komşu esnaflarla ve onu tanıyanlarla yaptığım görüşmelerden, işlerinin eskisi gibi iyi olmadığı, kiraları, faturaları ödemekte zorlandığı, alacaklıların son zamanlarda onu rahatsız ettiği ve alacağını isterken kırıcı olduklarını vb gibi hususların varlığını öğrendim. Onurlu bir nsanın taşıyabileceği bir yük değildi onunki. Ama hiç bir gerekçe de intihar sebebi olamaz.
Sadece bu arkadaşımız değil binlerce kişi aynı sıkıntıları yaşıyor. Belediyeye kirasını ödeyemeyen 200 den fazla esnaf var Yenişehir’de. Evet ülkede bir ekonomok kriz var. Mutfaktaki yangın büyüdü. Bazi evlerde sabah makarna, akşam makarna yeniyor. Pazar artığı ve çöp konteynirlarindan yiyecek toplayanlar var. Pandemi nedeniyle kapatılan işyeri sahipleri ve çalışanları da dikkate alındığında ekonomik sıkıntılar daha da ağırlaştı ve şehrin ekseriyetinin en büyük sorunu haline geldi. Böyle giderse hırsızlık, fuhuş, uyuşturucu, intihar, boşanma, cinayet, iflas, dolandırıcılık vb. olaylar artmaya devam edecek.
Şehirde pandemiyle daha da ağırlaşan ekonomik sıkıntılardan etkilenmeyen tek kesim var. Onlar da devletten yardım almaya devam eden Suriyeli göçmenlerdir.
Bu esnafımızı intihara götüren başka bir neden ise son zamanlarda mantar gibi çoğalan büyük marketlerdir. Yenişehir’in tamamını ele geçiren bu marketlerde, kıymadan ayakkabıya, televizyondan ısıtıcıya, parfümeriden züccaciyeye, şarkuteriden sebzeye, kırtasiyeden ekmeğe her şey satılıyor. Yani yarın bir kırtasiyeci veya beyaz eşyacı yada manav daha intihar edebilir. Küçük esnaf bu zebanilerle rekabet edemiyor.
Bu mağazalar vergilerini burada ödemiyor. Kazancını alıp şehir dışına götürüyor. Bir tanesi reklam filminde 5000 inci 7000’nci şubeyi açmakla övünüyor. Bazılarının sahipleri zenginlik sıralamasında Türkiye’de ilk üçte.
Kardeşim madem tirilyonlarınız var. Gidin tank fabrikası, otomobil fabrikası, uzay sanayi, bilişim sektörü, yerli tohum, ilaç sanayi, aşı çalışmaları, kimya sanayi, savunma sanayi vb. gibi ülkeyi topyekun kalkindiracak iş kollarına yatırım yapın.
Ülkedeki mahalle bakkalı ve küçük esnafla rekabete girip toplumsal barışı dinamitleyeceginize, sıkıyorsa ülkeden Amerikan, Ingiliz ve Yahudi sermayesini kovsanıza.
Bırakın büyük paralarla küçük işler yapmayı.” dedi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>