Haberde Bursa

Selçuk Bayraktar; “AKINCI TİHA’nın Hava Savunma’da Belirleyici Bir Özelliği Var!”

20.02.2021
747

Bayraktar AKINCI TİHA’nın kabiliyetleri anlatan BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, AKINCI TİHA’nın hava savunması yapabileceğini ve 6 adet Bayraktar AKINCI TİHA’nın güvenlik güçlerimize teslim edileceğini vurguladı.

BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar; İHA/SİHA çalışmalarını,  AKINCI TİHA hakkındaki son gelişmeleri ve Türk savunma sanayiinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katkısını SavunmaTR’ye verdiği özel röportajda anlattı.

“ÜLKEMİZ İÇİN DAHA İYİSİNİ YAPABİLECEĞİMİZE İNANIYORUZ” 

BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, İHA/SİHA çalışmalarında gelinen son durumu aktardı. Bayraktar, İnsansız Hava Araçlarını ürettikleri için mutlu olduklarını ifade etti.

“2000’li yılların başında insansız sistemler alanında çalışmaya başlarken elbette ki kendimize büyük hedefler koyarak yola çıktık. Ülkemizin özellikle terörle mücadelesinden kaynaklanan insansız sistemler alanındaki ihtiyacını ve ilerleyen süreçte bu alanda ihtiyacın artacağını öngörerek kendi teknolojilerimizi geliştirmeye odaklandık. Yurt dışından bu ürünlerin tedarik edilmesinin çok zor olduğunu ve tedarik edildiğinde dahi işletmenin ne kadar zor olduğunu gördük. Yalnızca Türkiye’de değil dünyada da bu alanda henüz belirli bir olgunluğa erişilmemiş olması, insansız sistemler alanında çalışmaya bizleri en çok iten sebeplerden birisi oldu diyebilirim. Bugün geldiğimiz noktada gerek ülkemizin gerekse dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarına cevap veren ve dünya genelinde adından sıkça söz ettiren insansız hava araçlarını üretmiş olmaktan dolayı mutluyuz. 2000’li yılların başında hedefi koyduk ve şimdi bulunduğumuz noktaya ulaştık. Ancak ülkemiz için hep daha iyisini yapabileceğimize inanıyor ve bu sebeple sürekli geleceğe yatırım yapıyoruz. Hali hazırda edindiğimiz bilgi birikimi ve yakaladığımız ivmeyi daha ileri teknolojiler geliştirerek hem insanlığa hem de ülkemize daha büyük katkılar sağlamayı arzu ediyoruz.”

“BAYRAKTAR TB2 YÜZDE 93’LÜK YERLİ SANAYİ KATILIMIYLA ÜRETİLİYOR” 

Dünya medyasında gündeme gelen ambargo tehditlerinin en başından beri olduğunu ifade eden Selçuk Bayraktar, buna rağmen Bayraktar TB2 SİHA’ların yüzde 93’lük bir yerli sanayi katılımıyla üretildiğini aktardı.

“Ambargo en başından beri vardı diyebilirim. Yurt dışındaki üretici ile aramızdaki en büyük fark, onlar üretime başladıklarında alt bileşenler için ekosistemleri hazır oluyor ve ürünleri raftan kolaylıkla alıp kullanıyorlar. Biz ise neredeyse her bir alt bileşeni ya kendimiz üretiyoruz ya da yerli bir tedarikçimize ürettiriyoruz. 2000’li yılların başından itibaren insansız hava araçları alanında en büyük katma değer olan yazılım ve donanım sistemlerini Türk mühendislerinden oluşan ekibimizle milli ve özgün olarak tasarlıyor ve geliştiriyoruz. Toplam 13 farklı disiplindeki mühendislik gücümüzle alanında dünyanın lider teknoloji firmalarından biri olarak gösteriliyoruz. Bayraktar TB2 SİHA üretiminde kullanılan piston motoru, çek valfi, su tutucu gibi rafta hazır tedarik edilen bileşenler yüzde 1’i bile geçmezken, benzer sarf malzemelerinin dünyadaki alternatiflerine göre çok daha gelişmişi yerli üreticilerden tedarik ediyoruz. Tüm kritik aksamı, tasarım ve yazılımları Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA’lar dünyada rekor sayılacak düzeyde yüzde 93’lük bir yerli sanayi katılımıyla üretiliyor. Bu sayede hiçbir engelleme ile karşılaşmadan SİHA’ları Azerbaycan’a, Katar’a Antonov gibi dünyanın en büyük uçaklarını üreten Ukrayna’ya ihraç ediyoruz. Birçok ülke ile de ihracat görüşmelerini sürdürüyoruz.”

“UYDU HABERLEŞMESİNE SAHİP BAYRAKTAR TB2/S SİHA’LAR GÖREVDE”

Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB2’nin SATCOM’lu versiyonu hakkında bilgi verdi.

“Bayraktar TB2/S SİHA’ların uydu haberleşmesine sahip modelinin testleri tamamlandı ve bu SİHA’lar şu anda görevde. Uydu haberleşme sistemine sahip Bayraktar TB2/S SİHA’lar farklı stratejik görevlerde kullanılacak. Güvenlik güçlerimizin ihtiyacına göre mevcut Bayraktar TB2 SİHA’ların gövdesinde yapacağımız bazı yapısal çalışmalar ile uydu haberleşme entegrasyonunu sağlamak mümkün.”

“AKINCI TİHA HAVA SAVUNMASI YAPABİLECEK KAPASİTEYE SAHİP”

Bayraktar AKINCI TİHA’nın kabiliyetleri anlatan BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, AKINCI TİHA’nın hava savunması yapabileceğini ve 6 adet Bayraktar AKINCI TİHA’nın güvenlik güçlerimize teslim edileceğini vurguladı.

“Bölgemiz siyasi istikrarsızlıkların, iç savaşların ve ülkeler arası çekişmelerin sıkça yaşandığı bir bölge. Güney sınırımızda büyük bir bilinmezliğe doğru ilerleyen Suriye İç Savaşı devam ediyor. Hemen yanında hala çatışmaların eksik olmadığı ve ülkemize terörist girişlerinin en yoğun olduğu Irak, doğu sınırımızda ise yoğun biçimde silahlanmaya devam eden İran bulunuyor. Öte yandan kuzeydoğuda Azerbaycan-Ermenistan gerilimleri nedeniyle de hala sorunlar yaşıyoruz. Özellikle sondaj faaliyetleri sebebiyle Doğu Akdeniz’de ve Ege’de sorunlar yaşanan, deniz yetki alanları ve hava sahası konusunda aramızda çıkar çatışmaları mevcut olan Yunanistan’ın olduğunu düşündüğümüzde hava sahamızı korumanın ne kadar büyük bir önem arz ettiğini ifade etmek pek de yanlış olmaz.

Hava Kuvvetlerimiz özellikle Suriye Devleti tarafından RF-4E tipi keşif uçağımızın düşürülüp pilotlarımızın şehit edilmesinin ardından Suriye sınırında CAP adı verilen devriye uçuşlarını yoğun bir şekilde gerçekleştirmeye başladı. Peki, bu ne demek oluyor derseniz, günün hemen her saatinde gökyüzünde hava sahamızı koruyan F-16 savaş uçaklarımızın olduğu anlamına geliyor diyebilirim. Hem bakım ve idame maliyetlerinin çok yüksek olması, gerek havada kalış sürelerinin düşük olması gerekse insan faktörünün büyük bir etken olması sebebiyle insansız hava araçlarının bu devriye görevlerini gerçekleştirerek Hava Kuvvetlerimizin elini rahatlatacağını söyleyebilirim. F-16 savaş uçaklarının manevra kabiliyetlerine sahip olmasa da insansız hava araçları uzun süreler havada kalabilmeleri sebebiyle bu devriye görevleri için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Tabii ki hava-hava görevleri icra eden filoların yerini alabilir diyemeyiz. Bayraktar AKINCI TİHA, ASELSAN tarafından geliştirilen AESA radarı ve TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Gökdoğan ve Bozdoğan füzeleri ile uzun süreli devriye uçuşları yaparak Hava Kuvvetlerimize güç katacak ve büyük destek sağlayacaktır. Tabii ki yine bu görevin icra edilmesi son kullanıcının yani Türk Silahlı Kuvvetlerimizin isteklerine göre gerçekleşecektir. Silahlı Kuvvetlerimizin böyle bir planlama yapması halinde Bayraktar AKINCI TİHA, ülkemizin her bir noktasında hava-hava devriyesi yaparak hava savunması yapabilecek kabiliyete sahiptir. Hâlihazırda teslimat uçaklarımızın entegrasyon süreçleri devam ediyor. Entegrasyonlarının tamamlanmasının ardından, planladığımız test takvimine göre gerekli testleri gerçekleştirecek ve en kısa sürede atış testlerini de yapacağız. İlk etapta 6 adet Bayraktar AKINCI TİHA’yı güvenlik güçlerimize teslim edeceğiz.

Bayraktar AKINCI, 1350 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip bir insansız hava aracı. Barındıracağı faydalı yükler ise tamamen son kullanıcının tercihine bağlı bir husus. Bu noktada eğer ki deniz karakol görevleri icra etmesi beklenen bir Bayraktar AKINCI TİHA isteniyorsa, buna uygun olarak gerekli faydalı yük entegrasyonları gerçekleştirilebilir ve bu amaçlarla da kullanılabilir. Bildiğiniz üzere hali hazırda Bayraktar TB2 İHA’larımız Doğu Akdeniz’de ve Ege’de sismik araştırma gemileri ve sondaj gemilerimize koruma görevleri icra ediyor. Deniz üstü hedeflere karşı kullanılan büyük ölçekli silah sistemleri ve tespit sistemleri kullanmasa da keşif gözetleme faaliyetleri kapsamında bu gemilerimizi koruyor. AKINCI ise son kullanıcının isteğine bağlı olarak söz konusu faydalı yükleri taşıyarak deniz üstü hedeflere taarruz gerçekleştirebilir. Burada en önemli husus, son kullanıcının bu platformu hangi amaçlarla kullanmak istediğidir. Tamamen yerli ve milli ürün üretmenin en büyük avantajlarından birisi de geliştirdiğimiz platformun görev alanı konusundaki esnekliktir. Son kullanıcının istekleri doğrultusunda platformlarımız üzerinde hem geliştirmeler yapabiliyor hem de istenilen konfigürasyonlara uygun faydalı yük entegrasyonları yaparak söz konusu isteklere hızlı bir şekilde cevap verebiliyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>