Haberde Bursa

“ÖĞRETMENLER SINIFINDA GÜZELDİR!”

24.11.2020
313

Saadet Partisi il Gençlik Kolları 24 Kasım Öğretmenler günü dolayısıyla bir basın açıklması yaptı.
İl Gençlik Kolları başkan yardımcısı Cengizhan Turgut, “ÖĞRETMENLER SINIFINDA GÜZELDİR!” diyerek yaptığı açıklamayı aşağıda okuyabilirsiniz.

“ÖĞRETMENLER SINIFINDA GÜZELDİR!”

Değerli Basın Mensupları, Sevgili Arkadaşlar;

Bugün 24 Kasım Salı Öğretmenler Günü…
Ülkemizin geleceğini şekillendirecek olan biz gençlerin ve çocukların eğitimi için büyük bir özveriyle çalışan bütün öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyoruz.
Öğretmene ve öğrenme faaliyetine değer verilmeyen bir ülkede sağlıklı bir geleceğin inşa edilmesi mümkün olmayacaktır.

Değerli Basın Mensupları;

Saadet Partisi … İl Gençlik Kolları olarak yıllardır atama bekleyen 700 binden fazla öğretmen adayının yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekmek amacıyla basın toplantımızı gerçekleştiriyoruz.
Eğitim Sisteminin yap-boz tahtasına çevrildiği, sürekli değişen sınavlarla büyük bir karmaşıklığın yaşandığı, öğrencilerin gelecek kaygısıyla eğitime devam etmeye çalıştığı bir ortamda üzerimize düşen mesuliyet her zamankinden daha fazladır.
Yıllarca emek verip lisans eğitimi aldıktan sonra görevine ataması yapılmayan öğretmen adaylarını gündelik işlerde çalışmaya, inşaatta çalışmaya, garsonluk yapmaya zorlayan, onları psikolojik sorunlarla baş başa bırakan bu düzeni kabul etmiyoruz.
Öğretmen adayları; yıllarca atanmayı beklerken sınavlara katılmakta, mülakat adaletsizliği, yeterli sayıda atamanın yapılmaması neticesinde mesleklerini icra edememektedir.
Sınıflarda öğretmenlik yapması gereken insanların, yıllarca harcadığı emeğin hiçe sayılması, geçim derdi ile boğuşmaya mahkûm edilmesi kabul edilebilir değildir.
Öte yandan öğrencileri öğretmensiz bırakan, “ücretli öğretmenlik” adı altında çok düşük ücret karşılığında farklı bölümlerden mezun olmuş kişileri öğretmen olarak çalıştıran ve böylece maddi kazanç sağlamaya çalışan düzeni kabul etmiyoruz.
“Ücretli Öğretmenlik” uygulaması hem düşük ücret verilen kişi, hem de atama bekleyen öğretmen adaylarına büyük bir haksızlıktır.
Biz gençler olarak; emeklerin zayi olmadığı, ehliyet ve liyakatin önemsendiği adil bir ülkede yaşamak istiyoruz.

İnsanın emeğini gasp eden, onu sefalete mahkûm eden bütün yaklaşımları reddediyoruz. Öğretmen maaşlarını yük olarak gören Milli Eğitim anlayışını kabul etmiyoruz.
Eğer bugün bir yükten bahsedilecekse öncelikle ihalelerle yandaş holdinglere aktarılan milyarlardan bahsedilmelidir.
Eğer bir yükten söz edeceksek; Günlük harcaması 10 milyon lirayı geçen Cumhurbaşkanlığı Sarayı ülkemiz için ciddi bir maddi yüktür.
Bu örnekler çoğaltılabilir elbette ancak bugün öğretmenlere ödenen maaşların yük olarak görüldüğü bir ülkede yaşıyorsak asıl yüklerden bahsetmeden geçemeyiz.

Değerli Basın Mensupları;

Bugün atama bekleyen 700 binden fazla öğretmen adayı adına konuşuyoruz.
2018 yılında 40 bin öğretmen ataması yapılmış, o dönemde KPSS puanı iki yıl geçerli olduğu ve karma alım yapıldığı için 2018 yılında 40 bin öğretmen atamasına rağmen atanamayan adaylar 2019 yılındaki atamalara da başvurmuşlardır.
Burada sorun, sınavdaki soru sayısının ve atamalardaki puan türünün değişmiş olmasına rağmen 2018 ve 2019 KPSS sınav sonuçlarının yüzdelik başarıya göre değil, puan üstünlüğüne göre yapılmış olmasıdır.
İçeriği değişen, soru sayısı artan, esas alınan puan türü değişen sınavla öğretmen atamalarında hakkaniyetin sağlanması mümkün değildir.
Daha önce de kamuoyuna “Karma atama çözümü için bilimsel çalışma yapıyoruz, bir iki hafta içerisinde açıklayacağız, kimseyi mağdur etmeyeceğiz” denmesine rağmen sorun halen çözülememiştir.
Binlerce öğretmen adayı halen KPSS ve alım yöntemiyle oluşan mağduriyetlerinin giderilmesini beklemektedir.
Yetkilileri bu çağrılara kulak vermeye ve sorunların çözümü için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz.

Değerli Basın Mensupları;

Artık içinden çıkılamaz birçok sorunla baş başa bırakılan gençler için gelecek bir muammadır.
Gelecek kaygısı artık ilkokul öğrencisi bir çocuğun bile yaşamına ebeveynleri, işsiz abileri gibi vasıtalarla yerleşmiştir.
Bu da hiç kuşkusuz gençlerin kendi potansiyellerini açığa çıkarması önünde büyük engel teşkil etmektedir.

Bununla birlikte hayallerine ulaşmak için sınavlara giren gençler için sınav ücretleri de aşılması gereken önemli bir engeldir.
Bugün adeta bir sektöre dönüşmüş olan “sınavlar” vatandaşını müşteri olarak gören devlet yönetimi anlayışı ile açıklanabilir ancak.
Kamu Personeli Seçme Sınavı oturum başı 80 TL toplamda 240 TL AYT ve TYT 140 TL,
Yabancı Dil Sınavı (YDS) 130 TL,

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) 130 TL, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 130 TL,
Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) 225 TL,

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı (DUS) 225 TL,

Sınava giren adayların herhangi bir iş sahibi olmadığı gerçeği ortadayken bu ücretler ciddi yük oluşturmaktadır.
Biz Saadet Partisi … İl Gençlik Kolları olarak; kendi gencini, öğrencisini müşteri olarak gören hiçbir anlayışı kabul etmiyoruz.
İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite dâhil ücretsiz eğitim hakkı her öğrencinin en temel hakkıdır.

Ancak görmekteyiz ki büyük maddi zorluklarla mezun olan ve birçok sınava katılan öğrenciler mesleklerine atanamıyor, alanlarında çalışamıyorlar.
Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle atama bekleyen bütün öğretmen adaylarımız adına çağrımızı yineliyoruz;
KPSS mağduriyetleri giderilsin, ücretli öğretmenlik uygulaması sonlandırılsın ve atama bekleyen öğretmen adayları mesleklerine atansın.
Bu vesileyle; gelecek nesiller için büyük bir özveriyle çalışan bütün öğretmenlerimizin öğretmenler Günü’nü Kutluyoruz.
Basın Toplantımıza katılımınızdan dolayı siz değerli basın mensuplarına da teşekkürlerimizi sunuyor, Sağlıklı günler diliyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>