Haberde Bursa

Milyonlarca öğrenci eğitim sürecinden koptu!

21.01.2021
333

2020-2021 eğitim öğretim döneminin ilk yarısı yarın sona eriyor. Pandeminin gölgesi altında uzaktan eğitimle geçen dönemi değerlendiren Eğitim İş Sendikası Bursa Şubesinden “Önlemleri Alın, Okulları Açın” çağrısı geldi. Bursa’da öğretmenler yarı yıl tatili öncesi İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya geldi.

Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım ve Eğitim-İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy tarafından açıklanan 2020-2021 eğiitm öğretim yılı yarıyıl değerlendirme raporu şöyle:

“Eğitim alanında yıllardır yaşanan ve COVID-19 salgını birlikte daha da ağırlaşan sorunların damga vurduğu 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Döneminin ilk yarıyılı sona ermiştir.

Göreve başlarken “Türkiye’nin eğitim sisteminin tamamını, tüm alt sistemleriyle birlikte geleceğe hazırlayacağız”  diyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un bu sözleri hala hafızalardayken, eğitimi geleceğe taşımak bir yana dursun, yıllarca geriye götüren uygulamalara sahne olmuştur.

Geride bıraktığımız eğitim döneminde yaşananlara sadece ana başlıklar üzerinden baktığımızda karşımıza çıkan tablo şudur:


Pandemi Sürecinde Eğitimdeki Eşitsizlikler Daha da Derinleşti!

MEB, 7 milyon 383 bin 213 öğrenci ve 1 milyon 30 bin 516 öğretmenin EBA’dan (Eğitim Bilişim Ağı) faydalandığını; Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların kapalı olduğu dönemde uzaktan eğitime ulaşamayan öğrenci sayısının 1,5 milyon olduğunu açıklamasına rağmen, ülkemizde en az 4 milyon öğrenci uzaktan eğitime ulaşamadı veya eğitim sürecinden tamamen koptu. Yoksul ailelerin çocukları her geçen gün eğitim sürecinden kopmakta ve bu durum giderek okul terkiyle sonuçlanmaktadır. İlimizde canlı derslere erişim oranı, ne yazık ki yalnızca yüzde 45’tir.

Var olan eşitsizlikler uzaktan eğitimde daha da derinleşmişken, MEB yönetmelik değişikliği ile uzaktan eğitimde not verme uygulamasını hayata geçirmiştir. MEB bir taraftan üzerine düşen görevden kaçarak eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik adımlar atmazken diğer taraftan öğrenciler arasında haksızlığa ve adaletsizliğe yol açacak uygulamalara imza atmakta ve hatada ısrar etmektedir. Eğitim-İş, söz konusu düzenlemenin iptali için Danıştay’da dava açmıştır.

Eğitimde Dinselleşme Çabaları Devam Ediyor

Eğitimi dinselleştirme faaliyetlerini afet/salgın demeden sürdüren, bunun için her krizi fırsata çeviren AKP ve Milli Eğitim Bakanlığı, gözünü yine seçmeli derslere dikmiştir.

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği talimat ile öğrencilerin dini içerikli dersleri seçmeleri konusunda okul müdürlerini yönlendirdiği ortaya çıkmıştır.

Seçmeli dersleri belirleme süreci, velinin bilgisi dahilinde, öğrenci tarafından yapılır. Buradaki asıl amaç, öğrencinin kendini keşfetmesi, kendi ilgili olduğu alanda donanımlı hale gelmesidir. Ülkenin geleceğini direkt olarak ilgilendiren bu konu, iki tane partizan müdürün koltuğunu sağlamlaştırmak için yapacağı hamlelere kurban edilemez.

Eğitimin Bütçesi Kısıldı, Bilimsel Eğitim Bir Lüks Oldu

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi, salgın koşullarına rağmen 2021 yılı için 146 milyar 929 milyon TL olarak belirlenmiştir. Bütçeden Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan bu miktar, eğitimin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan, eksiklikleri gidermekten ve uzaktan eğiteme erişimde fırsat eşitliği sağlamaktan oldukça uzaktır.

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay % 17,18 iken, 2021 yılı itibariyle bu oran yüzde 7,69’a gerilemiştir.

Eğitim yatırımlarına ayrılan pay AKP’nin gerçek eğitim politikasını ortaya koymaktadır. 2021 MEB bütçesi, eğitimde yaşanan sorunların ve uzaktan eğitim uygulamalarındaki eşitsizliğin devam edeceğini, eğitimin yükünün yine velilerin sırtına yükleneceğinin göstergesi olmuştur.

Bursa, Türkiye’de derslik açığı en yüksek olan ilk 5 il arasındadır. Salgın nedeniyle son 1 yıldır yüz yüze eğitim yapılmadığı düşünüldüğünde aslında okulların kapalı kaldığı bu süre, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ihtiyaç duyulan yüzlerce dersliğin inşa edilmesi için kullanılabilirdi.

Eğitime ayrılan bütçe ortadayken, eğitim yöneticilerinin okul yapmaya ne kaynağı vardır ne de niyetleri…

Üniversiteler Bilimin Kalesi Değil AKP’nin Gözcü Kulesi Oldu

FETÖ ile mücadelenin dışında birçok muhalif bilim insanının görevden uzaklaştırıldığı üniversiteler, daha da geri bir noktaya geldi. Tepeden inme getirilen rektör ve dekanlar, çağdaşlığa ve laikliğe aykırı söylemleriyle sık sık gündeme otururken, Cumhurbaşkanı Erdoğan Boğaziçi Üniversite’sine eski bir AKP milletvekili aday adayını 3 Ocak’ta rektör olarak atadı. Bu liyakatsiz atamanın sonucunda kampüste direniş başlarken, öğrenciler polis şiddetine maruz kaldı, onlarca öğrenci ev baskınlarıyla gözaltına alındı.

Tepeden inme getirilen üniversite rektörlerinin akademik durumunu ise Üniversite Araştırma Laboratuvarı’nın raporu ile ortaya çıktı. Tüm fakülte türlerinde okuyan 39 bin 386 öğrenci ile görüşülerek hazırlanan raporda, hem araştırma hem de öğretim kalitesi açısından Türk Yükseköğretim Sisteminin can çekiştiği, üniversite yönetimlerinin öğrenci beklenti ve taleplerini karşılayamadığı vurgulandı.

Eğitim-İş olarak Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Sesleniyoruz.

Yüz yüze eğitime geçmenin ön şartı ihtiyacı karşılayacak sayıda okul ve derslik yapmaktır. Bu sorumluluğunuzu unutmayınız. Eğitimi yönetmek, makam odalarınızda oturmaktan ibaret değildir. O odalardan çıkınız, eğitimin öncelikli ihtiyaçlarını karşılamak için çalışınız.

15 Şubat’ta yüz yüze eğitime geçilmesi olasılığı tartışılırken, Bursa’daki okulların kaçının Okulum Temiz Belgesi aldığını, kaçının sağlık açısından güvenli olduğunu kamuoyuna açıklayınız.

Öğrenciler de veliler de biz öğretmenler de uzaktan eğitim sürecinde yaşanan aksaklıklardan isyan noktasına geldik.

Uzaktan eğitimin ortaya çıkardığı fırsat eşitsizliği son bulsun, yüz yüze eğitime geçilsin, tüm çocuklarımız eğitime ulaşsın diye yüz yüze eğitime geçilmesi çağrımızı yapıyor, bilgisayarları kapatıyor, klavyelerimizi atıyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>