Haberde Bursa

KORSANA KARŞI MÜCADELE ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

24.11.2020
315

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği YAYBİR korsana karşı açtığı savaşa hız kaybetmeden devam ediyor. Eğitim öğretim yılının başlamasıyla eğitim kitaplarındaki korsan faaliyetlerin artışı nedeniyle denetimlerini bu alanda yoğunlaştırdı. YAYBİR Eylül/Ekim aylarında hem basılı yayınlarda, hem dijital yayıncılık ve internet satışlarındaki korsana karşı büyük kazanımlar elde etti. Okurları korsan yayınlar konusunda uyaran YAYBİR bilinçli tüketicilere sesleniyor: Korsan kitap satışı suçtur, suça ortak olmayın.

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği YAYBİR Eylül ve Ekim ayları içerisinde İstanbul, Ankara, Malatya, Şanlıurfa, Van  olmak üzere 5  farklı ilde 33 işyerinin denetlenmesi için gerekli müracaatlarda bulundu. YAYBİR avukatları ve İl Denetim Komisyonları aracılığı ile yapılan başvurular sonucu arama izni verilen iş yerlerinde denetimler gerçekleştirildi. 33 işyerinde 132.795 adedi kitap olmak üzere toplam 132.976 korsan materyale el konuldu.

2020-2021 Eğitim öğretim yılının başlamasıyla özellikle eğitim yayınları alanında yoğunlaşan korsan faaliyetlerine karşı YAYBİR mücadelenin şiddetini arttırdı. Eğitim kitaplarını fotokopi yoluyla çoğaltan merkezlere yönelik denetimler sıklaştırıldı. Çoğalttıkları kitapları açtıkları Instagram hesapları üzerinden tüm ülkeye dağıtan adresler tespit edildi. Şanlıurfa, Van, Malatya ve İstanbul’daki adreslerde tespit edilen basılı kitapların yanı sıra çok sayıda hard disk ve flaş belleğe el konuldu.

YAYBİR DİJİTAL KORSANA DUR DEDİ

Pandemi sürecinde online satışların artması korsan kitap satıcılarını da bu alana yöneltti. İnternet üzerinden korsan kitap satışı yaptığı tespit edilen adreslere baskınlar düzenlendi. Çok sayıda korsan kitabın depolarda yakalanması sağlandı.

YAYBİR dijital korsanla mücadelesini Facebook, Instagram, Youtube gibi sosyal medya uygulamaları, web siteleri ve online satış platformları olmak üzere her alanda sürdürmeye devam etti. Bu çalışmalar kapsamında 14 satıcının faaliyetinin durdurulması ve mağazalarının kapatılması sağlandı. Ayrıca pdf formatında korsan yayın dağıtımına aracı olan internet sitelerinde, Eylül -Ekim aylarında 436 adet dijital korsan içerik erişime engellendi.

KORSAN KİTAP SUÇTUR

Şehirlerde özellikle pandemi döneminde artan korsan kitap faaliyetlerinde YAYBİR’in sıkı denetim çalışmaları sonucu ciddi bir düşüş yaşanmıştı. Eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle haksız kazanç peşindeki şahısların faaliyetlerini arttırdığı bugünlerde YAYBİR okurlara, korsan kitap konusunda bilinçlenerek, suça ortak olmamaları çağrısında bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>