Haberde Bursa

ABD’de yaşanan gerginlik bitecek mi?

08.01.2021
2.176

ABD Başkanı Donald Trump’ın düzenlediği mitingin ardından ülke karışmıştı. Trump destekçilerinin kongre binasını basması sonucu 5 kişi hayatını kaybetti. Yaşanan olayı, Bursada Bugün okuyucuları için değerlendiren Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, “Dünyanın birçok ülkesinde şahit olduğumuz ama ABD açısından yaşanacağını düşünmediğimiz bir gelişme yaşandı. Bu eylemlerin devam edip, etmeyeceği biraz Trump’ın tavrına bağlıydı. Yaptığı açıklamada görevi sorunsuz bir şekilde devredeceğini söylemesi yakın zamanda bu tür olayların tekrar etmeyeceğini gösteriyor “dedi.

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com

3 Kasım’da yapılan ABD başkanlık seçimlerinde Demokratların adayı Joe Biden yeni başkan seçilmişti.

Seçimde hile olduğunu iddia eden Trump ise bu iddiasını darbe olana kadar sürdürdü.

Geçtiğimiz gün Trump, yaptığı mitingde destekçilerine seslendi.

Yapılan destek çağrısından sonra Trump’ın destekçileri barikatları aşarak Kongre Binası’na yürüdü.

“BU YANSIMANIN ANA SORUMLUSU TRUMP DEĞİL”

ABD’de olan olayların aslında bir sonuç bir yansıma olduğunu ifade eden Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, “Toplumda uzun süre olan kutuplaşmanın sonucunu yaşıyoruz şu anda. Bu yansımanın ana sorumlusu Trump değil. Baktığımız zaman Trump da bir sonuç. Trump’tan önce de bir kutuplaşma söz konusuydu. Bu kutuplaşmanın bir yönden siyasi olduğunu söyleyebiliriz. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında süregelen fikir ayrılıkları silsilesi vardı. Diğer yönüyle ekonomik boyutu da var. Gelir dağılımındaki adaletsizlik her geçen gün toplumdaki bölünmeyi artırıyordu. Obama ile birlikte başlayan ve beyaz üstünlüğüne inanan kesimin biraz daha sert söylemler ve protesto içine girmesi söz konusuydu. Örneğin; Son 5 yıldır ABD’de gerçekleşen terör olaylarına baktığımızda beyaz üstünlüğüne inanan kişilerin gerçekleştirdiği eylemler çok daha fazla diğer terör eylemlerine göre. Dolayısıyla var olan bir süreç söz konusuydu ve Trump’ın iktidara gelmesi özellikle bu son seçimlerde hile olduğunu, aslında kendisinin kazandığını söylemesi o kutuplaşmayı artırdı ve şu anki tabloyla karşı karşıya kaldık. Sıra dışı bir görüntü” şeklinde konuştu.

“BİDEN YÖNETİMİNİN ELİNDE BU KUTUPLAŞMAYI BİTİRECEK SİHİRLİ DEĞNEK YOK”

Prof. Dr. Pirinççi, “Dünyanın birçok ülkesinde şahit olduğumuz ama ABD açısından  yaşanacağını düşünmediğimiz bir gelişme yaşandı. Bu eylemlerin devam edip, etmeyeceği biraz Trump’ın tavrına bağlıydı. Yaptığı açıklamada görevi sorunsuz bir şekilde devredeceğini söylemesi yakın zamanda bu tür olayların tekrar etmeyeceğini gösteriyor. Ama bu Amerikan toplumundaki kutuplaşma ve gerginlik devam edecek anlamına gelmiyor. Biden yönetiminin elinde bu kutuplaşmayı bitirecek bir sihirli değnek yok. Dolayısıyla bu tartışma bir süre daha devam edecek ve zaman zaman bu tür yerel olaylarla karşılaşacağız. Bazen bir siyahinin öldürülmesi, bazen farklı bir yerde farklı bir uygulama nedeniyle insanlar yine tepkilerini sokakta gösterecekler. Dolayısıyla kısa vadede gerginlik ortadan kalmayacak. Bundan sonra aynı yoğunlukta olmasa bile gerginliğe sebep olan faktörler ortada olduğu sürece bu gerginliğin ortadan kalması çok mümkün olmayacak diyebilirim” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>